Fabjanova ne sme na sneg

Smučarska tekačica Alenka Čebašek je mini tour končala na 24. mestu.

Objavljeno
08. december 2014 11.29
Slovenija, Zg. Brnik, 14.Oktober2012, Portret Alenka Čebašek. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Lillehammer – Marit Bjørgen je v velikem slogu odprla sezono v teku na smučeh in včeraj podobno kot rojak Martin Johnsrud Sundby slavila prepričljivo zmago tudi na mini touru na Norveškem. A veliko razlogov za novo zadovoljstvo imajo tudi v slovenskem taboru. Tokrat je opaznejšo vlogo odigrala Alenka Čebašek, 14. v soboto na 5 km, mesto v trideseterici pa je zadržala tudi včeraj (24.).

»Za mano je dober konec tedna. Medtem ko sem v soboto vedela, da bom med dvajseterico, sem v zadnjem nastopu pričakovala trideseterico. Večinoma sem tekla v lepem ritmu, ni me 'pobralo', res pa je, da je bilo okoli mene veliko dobrih tekačic. Nekajkrat sem sicer ritem izgubila, ker so dekleta pred mano tekla v »škarjice«. Sama po tem nisem čutila potrebe, ker sem imela res vrhunske smuči, za kar moram pohvalit tudi servis za dobro delo,« je dejala Čebaškova, pri kateri so se v soboto sicer začenjale pojavljati težave z grlom, a je za zdaj virozo dobro zajezila, česar ne more trditi Nika Razinger, pa tudi Boštjan Klavžar. V reprezentanci tako le upajo, da se viroza ne bo razvila v malo epidemijo v ekipi, ki v enaki zasedbi že danes potuje na naslednje prizorišče v Davos.

Čebaškova je sicer minuli konec tedna prišla do točk v treh od štirih možnih kategorij (17. v šprintu, 14. na 5 km prosto, 24. v seštevku toura), zelo veseli pa so bili tudi nastopa 20-letne Lee Einfalt, ki se na daljših preizkušnjah vrti le okoli 10 mest za trideseterico. A njenega stopnjevanja forme v naslednjih tednih le ni pričakovati, pravi trener Marko Gracer, saj ji želijo v prvi pravi članski sezoni prihraniti pretirane obremenitve. »Kvečjemu bi ji morala forma zdaj nekoliko pasti,« dodala Gracer, ki se tudi sam čudi rezultatom mlade reprezentantke v klasiki (včeraj je na 10 km s 47. mesta prišla na 39., v Kuusamu je bila 41). »V klasiki sem zdaj že boljša kot v drsalnem koraku. Tokrat sem se počutila res dobro, v klance sem bila močna, v ravnini pa bom morala s treningi še priti do večje moči,« je priznala tudi Einfaltova, edina še preostala Slovenka v smučini.

V reprezentanci so se namreč odločili, da Katja Višnar včeraj ne štarta in se raje osredotoči na naslednji šprint konec tedna v Davosu, Vesna Fabjan pa je pričakovano izpustila že sobotno tekmo. Namesto nje je raje šla na preiskave v bolnišnico, saj so hoteli po nenehnih težavah z utrujenostjo povsem ovreči sume, ali se je ni morda lotila mononukleoza. Preiskave so pokazale, da je z njenim organizmom vse v redu, zato sumijo na pretreniranost in bo do srede povsem brez treninga, vseeno pa bo zaradi privajanja vsaj na večjo višino v Davosu v Švico odpotovala po načrtovanem scenariju in je tako kot ene od nosilk odličja z ZOI ne bo na jutrišnji razglasitvi slovenskega športnika leta.