Brez Gregorinove na uvodu SP, a z razpoloženim Fakom (VIDEO)

Na SP v biatlonu, ki bo med 5. in 15. marcem na Finskem, z visokimi pričakovanji Jakov Fak, Teja Gregorin vprašljiva.

Objavljeno
26. februar 2015 16.42
G. L., Delo.si, video Roman Šipić/Delo
G. L., Delo.si, video Roman Šipić/Delo

Ljubljana - Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je pred odhodom na svetovno prvenstvo v finski Kontiolahti na novinarski konferenci govoril o svojih pripravah in pričakovanjih pred največjim biatlonskim dogodkom v tem koledarskem letu. Poleg njega na sever potuje še osem slovenskih reprezentantov. V ženski konkurenci so prijavljene Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje, pri moških pa se bodo za dobre rezultate poleg Faka borili še Klemen Bauer, Rok Tršan, Janez Marič in Lenart Oblak. Gregorinova zaradi bolezni izpušča (najmanj) začetek prvenstva.

Vse oči slovenske javnosti so tako uprte v Jakova Faka. »V Sloveniji so trije športniki, Tina Maze, Peter Prevc in Jakov Fak, ki lahko zmagajo na vsaki tekmi,« je ob predstavitvi ekipe povedal glavni slovenski trener Uroš Velepec in s tem potrdil napovedi vodje panoge na SZS Tomaža Šušteršiča in vodje reprezentance Mateja Oblaka, ki sta Faku napovedala kolajno.

Apetite so v slovenskem taboru dvignile predvsem zadnje predstave najboljšega slovenskega biatlonca v svetovnem pokalu, ki so bile zares vrhunske. No, kolajne pa Fak kljub vsemu ni želel glasno napovedovati. »Sigurno si je želim, mislim, da sem kvalitetno delal. Zelo sproščeno se počutim. Mogoče se čudno sliši, da sem šel na Hrvaško na priprave. Ampak mi imamo še vedno en meter snega, včeraj je še snežilo cel dan,« je dejal 27-letnik iz Mrkopalja na Hrvaškem, ki se je v začetku meseca veselil dveh zmag v Novem Mestu na Češkem.

Nedavna uspeha Faku ne pomenita obremenitve, temveč dobro popotnico za svetovno prvenstvo, kjer bodo zbrani vsi najboljši biatlonci na svetu. »Moram reči, da nisem obremenjen in niti en dan nisem razmišljal o svetovnem prvenstvu, kar je pozitivno. Prišel bom tja, bom pri stvari in bom užival v tekmah,« je še povedal slovenski up hrvaškega rodu.

Glavni slovenski trener vrhunske uvrstitve od preostalih svojih varovancev ne pričakuje. V slabo voljo ga je nazadnje spravila bolezen Teje Gregorin, katere nastop je na SP posledično še pod vprašajem. »Letos res nismo imeli sreče z zdravjem. Zadnja je zbolela Teja Gregorin, za katero upam, da se nam bo lahko pridružila vsaj za posamično in štafetno tekmo. Vidno uvrstitev ob dobrem streljanju lahko doseže tudi Bauer, pri ostalih pa si želim dobre nastope in najboljše izide,« je dejal Velepec.

Prvenstvo se bo z nastopom mešanih štafet začelo v četrtek, Slovenci pa v Kontiolahti (zaenkrat brez Gregorinove) potujejo v ponedeljek.