Fenningerjeva ima težave, Mazejeva želi pravi dvoboj

V Meribelu je v današnjem smuku favoritinja Lindsey Vonn. Avstrijka padla, a ima menda tudi težave z imunskim sistemom.

Objavljeno
17. marec 2015 22.53
Posodobljeno
18. marec 2015 05.00
Tina Maze in Nezka Poljansek po treningu smuka Meribel 17.3. 2015
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Meribel – Če ne bo velikanskega presenečenja, bo Lindsey Vonn gladko osvojila smukaški globus. Američanki je proga v Meribelu pisana na kožo, prav tako tudi snežne razmere. Današnja ženska preizkušnja bo ob 11. uri, ko bo žareče sonce močno zmehčalo progo. Pravšnja bo za tekmovalke smučarskega prereza Vonnove.

Anna Fenninger sicer zaostaja za 35 točk, malo verjetno pa je, da bo konkurenčna izjemno razpoloženi Američanki. Vonnova je namreč neprimerno bolj spočita, v minulem tednu, ko sta prvi tekmici Tina Maze in Feningerjeva tekmovali v Åreju, pa je v miru trenirala v Meribelu, tako da pozna domala vsako ped proge. Zato je bila tudi tako zadovoljna po zmagah na treningih. »Počutim se vrhunsko, proga pa je idealna za moj slog smučanja. Smuk je zelo hiter z nekaj tehničnimi odseki, na katerih je treba biti zelo pozoren, kako pritiskaš na smuči oziroma kako gladko drsiš. To pa so prvine, ki sem jih vedno obvladala,« je opisala progo prva favoritinja.

Tina Maze je na dobri poti, da ohrani tretje mesto v smukaškem seštevku in danes stopi na zmagovalni oder na podelitvi priznanj najhitrejšim smučarkam sveta. Kako se je spoprijateljila s progo »Roc de Fer« v Meribelu, nismo izvedeli, ker je vodja moštva aMaze Andrea Massi do prvega nastopa objavil »novinarski molk«. Kot je pojasnil, zato, da bi se lahko tekmovalka v celoti osredotočila na zadnje tekme sezone. Vsak Tinin komentar in vsaka beseda sta seveda dragocena novinarska snov, a tudi brez besed je bilo v Franciji videti, da je pripravljena za zadnjo bitko, za novo vrhunsko predstavo. Na prvi pogled zdravstvene težave na zadnji tekmi v Åreju niso pustile posledic. Smučala je hitro, po zelo dobri liniji. Takoj po smukaškem treningu je Mazejeva, sicer edina med smučarkami, vadila še slalom.

Na drugem treningu je sicer smučala s tretjimi oziroma četrtimi najboljšimi smučmi iz Stöcklijeve zbirke. Testirala je hitrost. Na današnji tekmi bo, kot je povedal serviser Andrea Vianello, z najhitrejšimi. Nekdanji slovenski reprezentant Jernej Reberšak, sicer specialist za maže pri Swixu, je po testiranjih snežne površine dejal, da ne bo težav, razen morda v zaključnem delu, kjer bo sonce najmočnejše.

V težavah pa se utegne znajti Fenningerjeva. Avstrijka, ki je bila v zadnjih trinajstih nastopih v svetovnem pokalu v šampionski formi in je smučala brez napak, kaže prve znake izčrpanosti. Po besedah njenega menedžerja Klausa Kärcherja, naj bi imela vodilna smučarka svetovnega pokala težave s herpesom, ki je v športu eden izmed pogostih pokazateljev padca imunskega sistema. To seveda ne pomeni, da danes ne bo tekmovala po najboljših močeh. Bolj pa prvo smučarko svetovnega pokala skrbi padec na ogrevanju pred drugim treningom in poškodba levega kolena, zaradi katere se ni udeležila drugega treninga. Zaradi slabe vidljivosti je spregledala grbino in vanjo priletela pravokotno ter z vso silo. Fenningerjeve, ki je bila na prvem treningu šesta, za Tino pa zaostala za 28 stotink sekunde, na drugem treningu ni bilo. V ciljni areni je bilo veliko ugibanj, kako resna je poškodba. Nekateri avstrijski kolegi so zmigovali z rameni, češ da so se težave pojavile v odločilnih trenutkih, drugi so bili prepričani, da gre le za igro. Vendar so poškodbe stvar, s katero se ne gre igrati. Fenningerjeva je avstrijskim novinarjem dejala, da je raje počivala, kot da bi karkoli tvegala. Ob tem kaže omeniti, da je na ogrevanju padla že pred veleslalomom v Åreju, tako da so njene besede o težavah s kolenom zelo pomenljive.

Mazejeva si, tako kot vedno, želi konkurenčen športni dvoboj na najvišji tekmovalni ravni.