Flisarja postaja strah skokov

Smučarski kros: Filip Flisar brez sredstev in treninga pred sezono v smučarskem krosu.

Objavljeno
27. oktober 2014 10.14
APTOPIX Sochi Olympics Freestyle Skiing Men
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Medtem ko pri alpskih disciplinah govorijo o alarmantnem finančnem stanju, ima prosti slog še hujše težave. Trener Primož Vrhovnik tako tekmovalcev ni odpeljal še na niti ene priprave. Filip Flisar se je s pokrovitelji znašel po svoje, najkrajšo pa je potegnil Blaž Ogorelc.

Pred začetkom nove zime se na zvezi za to privlačno panogo še niso našla sredstva. Glavni trener je brez pogodbe, Ogorelc bi bil še danes brez snežnega treninga, če se ne bi včeraj na lastne stroške podal v Avstrijo, tako kot je v minulih mesecih počel tudi že Flisar. »Priprave se praktično še začele niso, razen kolikor so tekmovalci vadili individualno. Prosti slog je bil vedno na robu, zdaj pa niti tam več ni. Vodstvo se trudi, a žal je šlo letos pripravljalno obdobje na škodo tekmovalcev,« je opozoril Vrhovnik.

»Vse skupaj se vleče, nimam več časa čakati. Če bi prej vedel, da se bo tako razpletalo, bi se poskusil sam drugače organizirati,« je potarnal Ogorelc. Njegov reprezentančni kolega Flisar ima na tem področju že več izkušenj. »Treniram že 20 let, kako ne bi poskrbel zase. Navajen sem tega, saj nikoli nismo imeli neke podpore. Lani je nekako šlo, ker je bila pač olimpijska sezona in smo imeli na voljo več sredstev od fundacije. Letos pa spet klasična zgodba, meni se ne zdi to nič nenavadnega,« je povedal brkati Štajerec.

Flisarju se je dolgo vlekla poškodba z OI v Sočiju, zato se je treninga lotil kakšen mesec pozneje kot ponavadi. Za njegovo kondicijsko vadbo je tokrat skrbel Bojan Struger, na snežnih treningih pa se je pridružil tekmovalcem pod okriljem Red Bulla. »Trije smo trenirali skupaj, imeli smo trenerja. Je sicer nekoliko drago, a toliko bolj kakovostno,« je povedal Flisar, ki tako nima nobenega primankljaja v pripravljalni sezoni. Trikrat je že bil v Švici, novembra bo več treniral v Avstriji. »Vse vlagam iz lastnega žepa, zato nisem na ravni konkurence, pri kateri delujejo ekipe, trenerji, serviserji, psihologi in fizioterapevti in ne vem, kaj še vse. Jaz imam le serviserja, delam na minimumu, toda tako pač je.«

Kot je še povedal, je v začetku priprav veliko smučal na prosto, pilil tehniko, nato pa nekaj več poudarka letos namenil skokom. »Star sem in postaja me strah skokov. Ne, ne, šalim se. Res pa je, da imam vendarle nekoliko večji 'rešpekt'. Zanj pa v smučarskem krosu ni prostora,« je povedal tekmovalec, ki je v minulih sezonah treniral tudi na južni polobli. Letos se zanjo ni odločil. »V Evropi je bilo na ledenikih veliko snega, ni se mi zdelo smiselno hoditi dol, če pa so bile tam snežne razmere še nekoliko slabše,« je odgovoril. Do prve tekme želi čim več časa preživeti na snegu, med sezono pa si predvsem želi spet uživati na tekmah. »Lani je bilo vse skupaj zelo stresno, čutil sem pritisk z vseh strani, tako da sem bil že kar malo nervozen. To ni bilo prijetno,« je še ocenil Flisar, ki zdaj kot glavni cilj sezone vidi dobro uvrstitev na SP v Kreischbergu v Avstriji. Vendar pa tam proga ni ravno po njegovem okusu. »Ni ravno Soči, temveč bolj otroška proga.«