Franci Petek novi direktor SZS

Nekdanji smučarski skakalec je zamenjal Jožka Križana, ki je bil na tem mestu od predlanskega septembra.

Objavljeno
15. marec 2017 18.10
ima planica
J. P.
J. P.

Ljubljana - Smučarska zveza Slovenije (SZS) ima novega direktorja. Po Jožku Križanu, ki je funkcijo kot naslednik Jurija Žureja nastopil konec predlanskega septembra, so na današnji seji izvršilnega odbora zveze za novega direktorja potrdili Francija Petka, nekdanjega smučarskega skakalca, prvega slovenskega svetovnega prvaka (leta 1991 na veliki napravi v Predazzu) in zmagovalca ene preizkušnje svetovnega pokala (11. februarja 1990 si je vrh v Engelbergu delil s slovitim Fincem Ari-Pekko Nikkolo).

Izvršni odbor je sprejel odstop Jožka Križana, ki ga je premamil poklicni in strokovno velik mednarodni izziv, ki ga želi uresničiti, do predaje poslov pa bo še naprej opravljal vlogo direktorja SZS. Francija Petka je predlagal predsednik zveze Enzo Smrekar, do uradnega imenovanja pa bo prišlo 15. aprila letos.

Ob predstavitvi je Petek dejal, da je izredno počaščen in zrel za sprejem tega izziva. Glede na njegovo karierno in profesionalno športno pot je vodenje panožne zveze zagotovo velik izziv, ki pa mu ni neznan, saj je v svoji karieri že podrobno spoznal tako delovanje zveze kot lokalnih klubov, znane so mu potrebe in zahteve športnikov, razume želje in odgovornost pokroviteljev in partnerjev, a se v isti sapi zaveda ključnega pomena vodenja in stabilnosti poslovanja SZS. 

Za 45-letnega Petka to ne bo prva funkcija pod okriljem SZS, svojčas je bil namreč že športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Na to mesto je bil imenovan aprila 2007, štiri leta pozneje pa se je poslovil v »paketu« z glavnim trenerjem Matjažem Zupanom, potem ko so člani pristojnega odbora soglasno sprejeli njuna ponujena odstopa. Bil je tudi ambasador (neuspešne) kandidature Planice za tri zaporedna svetovna prvenstva v nordijskem smučanju.