Freund z največjo »lovoriko« v žepu v lov na Prevca

Kralj poletja, Poljak Maciej Kot, med vročimi favoriti štarta v Kuusamu. Za Stefana Horngacherja se je zelo zavzel Adam Malysz.

Objavljeno
14. november 2016 09.03
SKI-JUMP-FOUR-HILLS
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
V Kuusamu se bo čez natanko deset dni s kvalifikacijami začela predolimpijska sezona za svetovni pokal v smučarskih skokih 2016/17, v katero bo Peter Prevc krenil kot branilec velikega kristalnega globusa in bo že zaradi izjemne prevlade v prejšnji zimi znova v najožjem krogu favoritov. Toda kandidatov za skupno zmago je – kakor vsako leto pred uvodnim tekmovanjem – vsaj na papirju kar nekaj ...

Glede na to, kako je tekmece preskakoval med julijem in oktobrom, ko si je prepričljivo izbojeval skupno zmago v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), bo treba očitno resno računati z Maciejem Kotom. V svojo korist je namreč odločil pet od šestih (posamičnih) tekem, na katerih je nastopil, le v Hinterzartnu je moral za las – za pičle štiri desetinke točke – priznati premoč domačemu matadorju Andreasu Wellingerju, čeprav je bil skupno poldrugi meter daljši od 21-letnega Nemca.

Po podvigu v Courchevelu je bil sicer štiri leta starejši Poljak najboljši še v Wisli, Einsiedelnu, Hinzenbachu in nazadnje v Klingenthalu. Čeprav je izpustil štiri preizkušnje, je imel na koncu v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala« kar 229 točk naskoka pred Wellingerjem, tretji pa je bil Kotov rojak Kamil Stoch. Poljaki so v preteklosti že podobno kraljevali na plastični podlagi, pa potem na snegu še zdaleč niso bili tako prepričljivi. Vendar pa se je medtem v njihovem moštvu marsikaj spremenilo.

Krmilo reprezentance, ki jo je po dolgih letih vodenja zapustil Lukasz Kruczek in se preselil na čelo italijanske skakalne vrste, je spomladi prevzel Avstrijec Stefan Horngacher. Zanj se je – ko je vodstvo poljske smučarske zveze izbiralo novega glavnega trenerja – zelo zavzel nekdanji šampion Adam Malysz. »Ko so me odgovorni vprašali za mnenje, sem jim odvrnil, da zame ni boljšega. Stefana poznam namreč že zelo dolgo, še iz časov, ko sem sam skakal. Je izvrsten trener. Nekoč je že delal pri nas, zatem je bil vrsto let v Nemčiji, kjer je še obogatil svoje znanje in povrhu pridobil dragocene izkušnje,« eden od najboljših skakalcev v zgodovini ni skoparil s pohvalami na Avstrijčev račun.

V nadaljevanju je 38-letni Poljak v pogovoru za uradno spletno stran FIS priznal, da je celo pritiskal na vodilne može, naj sprejmejo Horngacherjeve pogoje. »Kot sem že rekel, sem bil stoodstotno prepričan, da je Stefan najboljša možna izbira,« je presodil Malysz, ki je nedolgo tega postal koordinator za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na Poljskem. To pomeni, da bo neke vrste most oziroma povezovalni člen med skakalci in trenerji ter pristojnimi na poljski krovni smučarski organizaciji.

Kot navdušen nad Malyszevo vrnitvijo v ekipo

Njegove »vrnitve« v ekipo se je nadvse razveselil tudi kralj letošnjega poletja Kot. »Ko je Adam končal kariero, nas je prišel večkrat pogledat na skakalnico. Osebno sem bil takrat zelo srečen, saj mi je vedno pomagal, kadar sem potreboval pomoč. Malysz je namreč prava zakladnica znanja in izkušenj, zato je velika okrepitev za nas,« je za različne poljske medije poudaril skupni zmagovalec velike nagrade FIS 2016.

Poljaki so nazadnje vadili v Predazzu in Oberstdorfu, Maciej pa je zadovoljen s tem, kako je opravil s prehodom na ledeno smučino. »Iz skoka v skok mi je šlo bolje, tudi Stefan ni imel večjih pripomb. Na koncu je rekel, da je bilo v redu, tako da lahko v miru nadaljujem delo in samozavestno pričakujem zimo,« je presodil Kot, ki se je zelo dobro ujel s Horngacherjem.

»Začrtal nam je program priprav, ki za zdaj odlično deluje. Za nameček nam po težkih treningih nameni dovolj časa za regeneracijo. Še več; ko napoči čas za počitek, ne smemo početi ničesar drugega. Tako nam je zabičal, saj zahteva, da smo na slehernem treningu stoodstotni,« je zaupal 25-letnik iz Limanowe, sicer član kluba iz Zakopanov. Na vprašanje, kako komentira opazke (reprezentančnih) kolegov, češ da je za zdaj zunaj njihovega dosega, je odvrnil, da se njihove ocene ne skladajo z njegovo filozofijo.

»Menim, da je glavni razlog za razliko v tem, da drugi še niso optimalno pripravljeni. Je pa Kamil iz dneva v dan močnejši. Upam, da bo celotna ekipa močna, sam pa se ne trudim 'zgolj' ostati v vrhunski formi, temveč se poskušam nenehno izboljševati,« je svoje športno vodilo razkril Kot, ki ga je Horngacher – razumljivo – izpostavil kot enega od glavnih poljskih adutov ob Stochu in Dawidu Kubackemu.

Ob tem je 47-letni Avstrijec priznal, da je to njegov doslej največji izziv v trenerski karieri, saj še ni bil »selektor« reprezentance. Kljub temu ne čuti nobenega pritiska, s sporazumevanjem nima težav, ker se je medtem že naučil nekaj poljskih besed. Vesel je številnih navijačev, ki jih imajo njegovi varovanci na tekmah, verjame, da jim bodo dali s tribun dodatna krila.

Nemški as ambasador specialne olimpijade

Visoko oziroma daleč bo znova meril tudi nemški as Severin Freund. Po aprilski operaciji kolka in večmesečnem okrevanju se je na vrh zaletišča znova povzpel konec avgusta, svojo pripravljenost pa je nato med svetovno elito preveril na zadnjih dveh tekmah za veliko nagrado FIS v Hinzenbachu in Klingenthalu, na katerih je zasedel 11. in 12. mesto.

Še pred tem je 9. septembra v Bad Aiblingu na Bavarskem v krogu sorodnikov in prijateljev skočil v zakonski jarem s svojo zaročenko Carsten, s katero sta par že deset let in od leta 2008 skupaj živita v Münchnu. »Severin in Caren na poroki nista želela nobenih medijev, nobenega pompa. Celo župnik je šele med obredom izvedel, koga bo poročil,« je omenil Heinrich Freund, oče skupnega zmagovalca svetovnega pokala v zimi 2014/15, ki se lahko med drugim pohvali tudi z naslovoma svetovnega prvaka v poletih v Harrachovu '14 in na veliki skakalnici v Falunu '15.

Severin je pozneje za časnik Bild zaupal, da so bili trenutki v cerkvi večji od vseh skokov in lovorik, ki jih je doslej osvojil; predvsem zaradi tega, ker jih na takšen način doživiš le enkrat v življenju. »Moram priznati, da so se mi roke kar precej tresle,« je v smehu pripomnil 28-letni Nemec, ki se je tudi sicer izogibal javnosti. Pred njo je jeseni stopil le pri oglaševanju specialne olimpijade, ki bo med 6. in 9. marcem prihodnje leto v Willingenu.

»Zamisel specialne olimpijade se mi zdi veličastna. Menim, da bi moral vsak, ki se ukvarja s športom in želi pokazati, kaj zna, dobiti priložnost za to. Ne glede na to, za kakšno raven gre,« je med drugim izjavil Freund, ambasador prireditve v Willingenu, za katero je dal tudi roko v ogenj, da bo na tekmah vladalo sijajno vzdušje.

»Willingen je drugačen – v pozitivnem smislu! Vsako leto znova se vsi skupaj noro veselimo tamkajšnje preizkušnje, sam sem tam prvič slavil zmago na domačih tleh, le malo po tistem, ko sem sploh prvikrat okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Bilo je nepozabno, tako bo tudi marca,« je zatrdil nemški zvezdnik in ponovil, da sam nikoli ne bo rekel, da si želi postati svetovni prvak. Si je pa tudi pred novo sezono zastavil določene cilje. »Želim si pač nekaj doseči, predvsem pa se hočem stalno izboljševati. Na takšen način se namreč povečujejo možnosti za uresničitev ciljev ...«

Med kandidati za visoko končno uvrstitev bosta vnovič tudi Avstrijca Michael Hayböck in Stefan Kraft, ne gre prezreti niti izvrstnih Norvežanov s svetovnim rekorderjem Andersom Fannemelom na čelu, zanimivo pa bo tudi videti, kako se bo v prihajajoči zimi s svojimi leti in veliko mlajšimi tekmeci spopadal japonski veteran Noriaki Kasai, ki je 6. junija praznoval že 44. rojstni dan.