Gracer: Prihodnost svetla, a zahteva pamet

Smučarski tek: pet globusov Norvežanom, ki so narekovali ritem v tej sezoni.

Objavljeno
16. marec 2015 08.45
T. V., šport
T. V., šport
Oslo – S tekmo tekačic in kronanjem nove kraljice Marit Bjørgen, ki se je na prestol vrnila po treh letih, je na Norveškem padel zastor nad sezono v teku na smučeh, v kateri so ritem bolj ali manj narekovali norveški tekači.

V njihove roke je šlo pet od šestih možnih kristalnih globusov, enega je osvojil Dario Cologna iz Švice, v slovenski reprezentanci pa so ponosni tudi na to, da je do točk prišlo vseh šest tekačic. Lei Einfalt sicer včeraj na 30 km, njenem prvem nastopu na najdaljši razdalji v svetovni eliti, to ni uspelo (38.), a so jo na sever poslali predvsem v želji, da bi nabirala izkušnje, saj ima pri 20 letih za seboj šele prvo popolno sezono v eliti.

Glavni trener Marko Gracer se že včeraj ni mogel izogniti pogledu v prihodnost, saj ima ob številčni ekipi na nek način sladke skrbi, kako bodo v prihodnje nadaljevali z zgodbo na najvišji ravni. Katja Višnar je v tej zimi pritekla do ene uvrstitve na zmagovalni oder (2.) v šprintu, na lani bronasto z ZOI Vesno Fabjan od decembra zaradi operacij niti niso mogli več računati, Alenka Čebašek se je do SP in bolezni domala vsakič prebila med trideseterico, preostala trojica Nika Razinger, Einfaltova in Anamarija Lampič pa z razponom med 19 in 21 let predstavlja predvsem potencial za prihodnje zime. Lampičeva je denimo včeraj zmagala tudi na zadnji tekmi za celinski pokal in bila najboljša v seštevku mladinske konkurence.

»Morali bomo pametno razmisliti, kako naprej, da bodo dekleta čim bolj izkoristila telesne danosti, ki jih imajo. Einfaltova za zdaj predvsem na razdalji, Lampičeva ima potencial za kratke in dolge discipline in malo celo spominja na Petro Majdič, pri Niki pa je še prezgodaj, da bi se specializirala le za šprint, tako da bomo morali razvijati tudi razdalje,« Gracer že razmišlja, kako bodo nadaljevali s strokovnim kadrom, zlasti, ker obstaja večna želja vzgojiti in vrniti v svetovno elito tudi tekače. Pri teh v svetovnem merilu Norvežani morda niso bili tako razred zase kot pri ženskah, vseeno pa je veliki globus ponovno osvojil Martin Johnsrud Sundby, ki si je s tem zacelil rano zaradi velikih težav med SP. Tam je nastopil le na zaključni tekmi na 50 km, saj je bil pred tem v slabi formi in nato še bolan, na finalu v Oslu pa je v soboto na 50 km osvojil 3. mesto.