Hadalin v finalu premagal vse ase

Štefan Hadalin je s 1. časom druge proge slaloma na SP naredil reklamo za 56. Pokal Vitranc.

Objavljeno
19. februar 2017 22.37
Mojca Finc
Mojca Finc

St. Moritz – Štefan Hadalin je imel na svojem prvem SP najdaljši program od vseh v slovenski moški ekipi. Mladenič, sicer zelo preudaren sogovornik, ki ima jasno vizijo o svoji športni poti, se ni ustrašil zahtevnega urnika, niti agresivnega snega, na katerem nikoli prej ni smučal. Iz St. Moritza je 21-letnik odšel z 10. mestom slaloma in prvim časom druge proge!

Lastnik treh kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev je najboljšo predstavo prihranil za konec prvenstva. V svoji paradni disciplini slalomu je na prvi progi dosegel 22. čas, v finalu pa napredoval za 12 mest. »Nisem najbolje začel, v ravnini nisem ujela sunka za napad, a sem nadaljeval odlično. Na strmini sem nato začutil smuči in prikazal korekten nastop do cilja, le finiš je bil premalo natančen in odločen. A kljub vsemu, tvegal sem svoj maksimum, kar se mi je na koncu izplačalo,« je Hadalin strnil misli po uvrstitvi kariere. »Zahtevno je, ko petnajst dni čakaš na svojo največjo priložnost, težko je zadrževati čustva. Zelo sem se moral brdzati, preden sem se pognal na drugo progo. Kljub temu mi je lepo uspelo, tudi s psihološkega vidika,« je bil zadovoljen.

Kaj mu pomeni podatek, da je bil na drugi progi najhitrejši v konkurenci? »To bom še zelo dolgo pomnil. Premagati vse slalomske mojstre na zelo dobro pripravljeni progi, na kateri smo imeli vsi skoraj enakovredne razmere, je nekaj, kar me dela ponosnega, žarim od veselja. Tudi zmagovalec Marcel Hirscher ni varčeval z močmi, napadal je za zlato kolajno in dal vse od sebe, ampak za mano je zaostal devet stotink sekunde,« je Vrhničan sporočil iz Švice.

Debitant na SP je na prizorišču preživel dva tekmovalna tedna. Vrhunec sezone je začel s prvim smukaškim treningom, nadaljeval pa z 28. mestoma v kombinaciji in veleslalomu (v tej disciplini še nima točk za svetovni pokal). Dolg tekmovalni urnik je vseskozi jemal kot privilegij. »Ker je bil hotel, v katerem smo bivali, na visoki nadmorski višini, počitek ni bil tako učinkovit kot sicer. Skušal sem varčevati z močmi, a bilo je zares težko. Novinarji so zelo pogosto omenjali slalom, tudi sam sem ga nestrpno pričakoval, pri tem sem se moral ves čas miriti in ohranjati potrpežljivost za tekmo,« je sogovornik zaupal, s čim se je soočal med SP.

Smučar, za katerega je ta sezona prva v neprekinjenem tekmovalnem ritmu, se je vseskozi zavedal, da bo njegovo premierno SP namenjeno predvsem nabiranju izkušenj za prihodnost. A pokazal je veliko več. Potrdil je, da se zna 100-odstotno zbrati in izključiti moteče dejavnike na velikih tekmovanjih, na katerih je pritisk največji.

Podlaga v St. Moritzu je bila zanj nova, saj s suhim, agresivnim snegom, sicer značilnim za Severno Ameriko, prej ni imel stika. »Tudi temu sem se prilagodil. Našel sem nastavitve, ki mi ustrezajo. Prav je bilo, da so prireditelji pripravili podlago z vodo, kot to počnejo na tekmah za svetovni pokal, s tem so nekoliko spremenili strukturo snega,« je o preparaciji terena razmišljal tekmovalec, ki je v sezono štartal z bolečinami v hrbtu (ima diskus hernijo), še vedno pa čuti tiste v desni pokostnici po padcu na januarskem slalomu v Zagrebu.

Pred odhodom v St. Moritz smo ga povprašali, kolikšno šolsko oceno bi si na lestvici od 1 do 5 pripisal v tej sezoni. Odločil se je za 4,5. Po SP jo je dvignil na 4,7. »Vedno so prisotne rezerve, vselej je mogoče še bolj napredovati,« je dodal Hadalin in poudaril, da se, če trdo treniraš, vztrajaš in verjameš v to, kar počneš, počasi premikaš proti vrhu. Opozoril je še, da noče ničesar prehitevati, temveč ostaja na realnih tleh.

Naslednjič se bo predstavil prvi marčevski konec tedna na tekmah za 56. Pokal Vitranc. Kranjskogorskim prirediteljem je s slalomskim nastopom v Švici priskrbel lepo reklamo za čim večji obisk podkorenskega dogodka.