Hannawald bi od bratov Prevc največ stavil na Petra

Nemec Andreas Wellinger s kvalifikacijskim podvigom za 2,6 točke speljal Petru Prevcu ček za 2000 evrov.

Objavljeno
28. januar 2017 00.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Na navdušenje domačih ljubiteljev smučarskih skokov (včeraj so jih našteli 8579) je kvalifikacije v Willingenu sebi v prid odločil Nemec Andreas Wellinger, ki je preprečil trojno slovensko slavje. Našemu najboljšemu kvalifikantu Petru Prevcu je izpred nosa speljal ček za 2000 evrov.

Wellinger je poletel do 141,5 metra, poldrugi meter dlje od najstarejšega od bratov Prevc, ki je zaostal le za 2,6 točke. Z naskokom najboljši skakalec prejšnje zime je bil zadovoljen z rezultatom, ne pa tudi s svojim nastopom.

»Kvalifikacijski skok je bil boljši od tistih na treningu (134 m/20. in 128 m/16.), a ni bil takšen, da bi vriskal. Takoj po odskoku sem imel težave s smučmi, ki jih nisem ukrotil. Treba je vedeti, da sem imel v zraku ugodne razmere. Če bi imel malo slabše, bi pristal veliko prej na doskočišču,« je priznal Peter, ki je debelo pogledal, kako daleč je odneslo njegovega brata Ceneta (139 m).

Srednji od bratov Prevc si je s 3. mestom izbojeval nastop na današnji ekipni preizkušnji (16.05), na kateri bo ob četrtouvrščenem Juriju Tepešu (135 m) nastopil tudi vnaprej uvrščeni Domen Prevc (v kvalifikacijah 135 m). »Da smo se trije bratje uvrstili na moštveno tekmo, je res zanimivo. Upam, da bomo pokazali, kar smo sposobni,« si je zaželel branilec lanske zmage v Willingenu.

O Prevcih se je včeraj med prenosom na Eurosportu precej razgovoril Nemec Sven Hannawald, eden mnogih uglednih strokovnih komentatorjev na tujih televizijskih postajah, ki so svojčas kraljevali na skakalnicah. Tako je na vprašanje enega od gledalcev (prek družbenega omrežja), kateri od bratov iz Dolenje vasi v Selški dolini bo imel po njegovem najuspešnejšo kariero, po daljšem premolku oziroma premisleku odvrnil, da bi kljub vsemu največ stavil na Petra.

»Domen vendarle preveč niha iz skoka v skok. Tokrat ni bilo drugače; pri njegovem prvem poskusu za trening (132 m/9., v drugo 132,5 m/3.) nisem vedel, kam je hotel 'iti'. Zato imam precejšnje pomisleke glede njegovega nastopa na letalnici v Oberstdorfu,« je izjavil Hannawald in pohvalil Ceneta za izjemno eleganten kvalifikacijski poskus.

Na jutrišnjo posamično tekmo (15.05), za katero bosta favorita ozdraveli Avstrijec Stefan Kraft (s 141 in 144 metri najboljši v obeh serijah za trening) ter Poljak Kamil Stoch (v kvalifikacijah 145 m), so se od Slovencev uvrstili tudi Jernej Damjan (126,5 m/19.), Anže Semenič (116,5 m/31.) in Anže Lanišek (110 m/35.).

Slednji vodi v petem ciklusu celinskega pokala, a ima pred drugouvrščenim Miranom Zupančičem le 39 točk prednosti, ki naj bi jih 27-letni član SK Zagorje nadomestil ta konec tedna v Bischofshofnu in slovenskemu zastopstvu zagotovil sedmo »prenosljivo vstopnico« za nastope med elito v Oberstdorfu (od 3. do 5. 2.), Saporu (od 10. do 12. 2.) in olimpijski generalki Pjongčangu (od 14. do 16. 2.).