Hitra Bauerjeva vrnitev po mononukleozi

Slovenski biatlonec Klemen Bauer je prepričan, da bo uspešno okreval.

Objavljeno
07. september 2015 23.50
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Dasiravno so pri novem vodstvu slovenske biatlonske reprezentance uresničili željo baze tekmovalcev, med njimi tudi svetovnega prvaka Jakova Faka, po vrnitvi Tomaša Kosa na mesto glavnega trenerja, v zadnjem času s priprav ni bilo prav spodbudnih novic. A zgodba se je le zasukala, med drugim Klemen Bauer uspešno okreva po mononukleozi.

Slovenskega biatlonskega aduta št. 2, pred petimi leti četrtouvrščenega na olimpijskih igrah v Vancouvru, se je namreč sredi poletnih priprav lotil zoprn virus, kar se mu je poznalo pri sprva nepričakovano spremenjenih zdravniških izvidih in tudi nenavadni izčrpanosti. Tekmovalec, ki je slovel po izjemnih telesnih sposobnostih in tako tudi po tem, da se je sproščal v nekaterih drugih panogah – denimo jadralnem letenju, plezanju ter maratonskem smučarskem teku ob ekstremno nizkih temperaturah –, je bil prav presenečen, ko na običajnem treningu ni več mogel slediti reprezentančnim kolegom. »Pri priči sem opazil, da se je nekje zataknilo. Če se zdaj ozrem k tem težavam, sem lahko le vesel, da je stroka hitro odkrila virus, zato sem se pravočasno lotil zdravljenja,« nam je včeraj dejal reprezentant, ki se zdaj seveda ni mogel udeležiti skupnih priprav v Obertilliachu na Tirolskem, a verjame, da se bo prav kmalu pridružil kolegom. »Seveda moram najprej počakati v tem tednu na sredo in nove izvide, ne dvomim o tem, da bom hitro spet lahko začel trenirati. Morda bi že lahko, a prav ničesar nočem prehitevati,« se zaveda, potem ko je nekaj zadnjih dni prebil na Pokljuki in se tam posvetil umirjeni strelski vadbi ter sprehodom.

Tako si je tudi Kos, po enoletni odsotnosti povratnik k strokovnemu štabu slovenske reprezentance, lahko oddahnil, saj naj bi ta le vstopila v sezono tako z Bauerjem kot tudi zelo motiviranim Fakom. Status enega vodilnih svetovnih biatloncev, nazadnje svetovnega prvaka v skupinskem štartu in tretjeuvrščenega v skupni razvrstitvi sezone, namreč ob prihodu poletja še ni bil jasen. Čutiti je bilo Fakovo željo po bolj samostojnem delu, morda novem projektu po vzoru bodisi Tine Maze bodisi nekaterih drugih biatloncev po svetu. A zdaj je drugič na skupnih reprezentančnih pripravah, program mu tako kot v prejšnji zimi sestavljata osebni trener Jani Gril ter prvi mož reprezentančne stroke Kos.

»Prav nikakršnih pripomb ni nad doslej opravljenim v Obertillachu. Veseli me tudi, da reprezentančna ekipa ni doživela hujših pretresov, jasno je le, da si želimo kar najbolj uspešno okrevanje Bauerja,« je z avstrijsko-italijanske meje sporočil glavni trener in se razveselil tudi tega, da bo uveljavljeni slovenski trojček servisa pod vodstvom Anžeta Globevnika še naprej delal doma. Kot ponavadi je bilo precej slišati o denarno ugodnih ponudbah iz tujine, tokrat naj tudi ne bi bilo daleč od odhoda tega strokovnjaka za pripravo smuči v Ukrajino, kjer zdaj dela prejšnji glavni trener slovenske izbrane vrste Uroš Velepec.

Reprezentanca se bo vrnila domov jutri, čez poldrugi teden se bo za konec poletja predstavila na pokljuškem državnem prvenstvu, nakar se bo že začelo odštevanje do prvih snežink in zime, ki stroki in tekmovalcem ponuja mikavne izzive: obogatitev Fakove zbirke kolajn, vrnitev na nekdanjo raven bronaste olimpijke Teje Gregorin, novi vzpon po bolezni Klemna Bauerja …