Zmagoslavje Švicarjev na ekipni tekmi, hitro slovo Slovencev

Švicarski smučarji so v velikem finalu ekipne tekme v St. Moritzu tesno premagali Nemce. Slovenija je osvojila 9. mesto.

Objavljeno
18. marec 2016 12.52
Worlds Team Skiing
Š. Ro.
Š. Ro.

St. Moritz - Po obeh hitrih preizkušnjah in podeljenih prvih malih kristalnih globusih je bil današnji dan finala v St. Moritzu namenjen ekipni tekmi, preden se nato sezona tekem svetovnega pokala dokončno zaključi s tekmami tehničnih disciplin ta konec tedna. Domače navijače so navdušili Švicarji; Wendy Holdener, Michelle Gisin, Daniel Yule in Reto Schmidiger so v tesnem finalnem dvoboju premagali Nemčijo.

Ključna zmaga je uspela Schmidigerju, le za štiri stotinke sekunde so bili domačini na koncu boljši od Stefana Luitza, Dominika Stehleja, Lene Dürr in Katrin Hirtl-Stanggassinger. V boju za tretje mesto je Švedska premagala Francijo.

Na tekmi, ki je v največji meri namenjena zabavi in zato na njej manjkajo vsi najboljši tekmovalci, je nastopila tudi slovenska reprezentanca. Maruša Ferk, Ana Bucik, Štefan Hadalin in Žan Kranjec so nastope končali v osmini finala, izločili so jih prav finalisti Nemci. Hadalin je premagal Stehleja, Bucikova pa zmagala po odstopu Hirtl-Stangassingerjeve. Ferkova je izgubila bolj z Dürrovo, Kranjca pa je premagal odlični Luitz.

Skozi osmino finala so se sicer lahko prebile le tri reprezentance, ostale ekipe so bile že vnaprej uvrsščene v četrtfinale. Ob Nemčiji je to uspelo še Švedski, ki je premagala Kanado, in ZDA z zmago nad Češko. Močna švedska ekipa z dobitnico slalomskega globusa Frido Hansdotter, Mario Pietilä-Holmner, Andrejem Myhrerjem in Mattiasom Harginom je v četrtfinalu premagal Avstrijo, Švicarji so ugnali Norvežane, Francija je bila boljša od ZDA, Nemčija pa od Italije. V prvem polfinalu so Švicarji nato Švede ugnali le osem stotink sekunde, zelo izenačeno je bilo tudi med Nemci in Francozi (0,29).

V malem finalu je zmago za Francijo prispeval le Jean-Baptiste Grange, ki je premagal Hargina, v velkiem finalu pa pri domačinih tekme nista končala Yule in Gisinova, rešila pa sta jih Holdenerjeva in Schmidinger.

»Res fantastična tekma, uživali smo. Krasna kulisa, proga odlična, vse tako kot mora biti. Bili smo pripravljeni, žal smo naleteli na zelo močnega nasprotnika. Poizkusili smo, ni nam uspelo, drugič se bomo pripravili še boljše. Je pa to zelo dobra izkušnja za naprej, kajti v bodoče se bomo teh tekem udeleževali še večkrat. Vsaka takšna izkušnja je tako dobrodošla,« je komentiral slovenski trener Denis Šteharnik.

Jutri sta v St. Moritzu na sporedu ženski slalom (8.30 in 11.00) in moški veleslalom (9.30 in 12.00), brez slovenskih smučarjev, v nedeljo bo na sporedu moški slalom (8.30 in 11.00), prav tako brez slovenske udeležbe, na ženskem veleslalomu (ob 9.30 in 12.00) pa bo nastopila Ana Drev.