Iztok Klančnik bo reševal slovensko alpsko smučanje

Zanj je na volilni seji zbora alpskih disciplin glasovalo 65 delegatov, sedem je bilo vzdržanih, proti ni bil nihče.

Objavljeno
07. april 2015 20.52
iza*Klancnik DARS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Nekdanji akrobatski smučar in trener, zdaj pa 50-letni poslovnež Iztok Klančnik je novi vodja panoge za alpsko smučanje v okviru Smučarske zveze Slovenije (SZS). Na današnji ljubljanski volilni seji zbora alpskih disciplin je kot edini kandidat prejel zadostno podporo predstavnikov smučarskih društev, zanj je glasovalo 65 delegatov, proti nihče, sedem pa je bilo vzdržanih.

Po štirih mesecih bo imela tako panoga spet vodjo alpskih disciplin s polnimi pooblastili in polnim zaupnjem predsednika in direktorja SZS Enza Smrekarja in Jurija Žureja. S Klančnikovo izvolitvijo se je z začasne funkcije koordinatorja disciplin poslovil Blaž Lešnik, ki je kot »krizni« vodja brez pretresov pripeljal tekmovalno zimo pod streho, piše STA. Prejšnji predsednik alpskega zbora Dušan Gorišek je po le osmih mesecih na vročem stolčku mandat predčasno sklenil decembra lani, potem ko je izgubil zaupanje vodstva zveze in ga je k odstopu večkrat pozval Smrekar, naposled pa so ga morali razrešiti.

Prva Klančnikova naloga po izvolitvi bo tudi najzahtevnejša: kako na zvezo pripeljati uspešnega vodjo ekipe aMaze Andreo Massija, ki je velika želja predsednika zveze. Med nalogami bodo še smotrno oblikovanje ekip, podpora najbolj talentiranim in predvsem izziv, kako pokrbeti, da bo alpsko smučanje tudi po načrtovanem odhodu Tine Maze v tekmovalni pokoj ostalo paradni konj in ne bo utonilo v sivem povprečju brezperspektivnosti. Urediti bo treba tudi sklenitev novih pogodb s trenerji za daljše obdobje in zagotovitev najboljših razmer za tekmovalce.

Največja ovira bo omejen proračun, zaradi katerega Klančnik ne bo imel dosti manevrskega prostora, čeprav direktor SZS Žurej poudarja, da bo imelo alpsko smučanje v novi sezoni na razpolago vsaj toliko denarja za izvajanje programov kot doslej. Veliko bo kajpak odvisno tudi od tega, koliko okostnjakov bo Klančnik še našel v omarah. V prihodnje bo od zbranega proračuna treba odšteti za stare grehe predvidoma med 100.000 in 150.000 evrov letno.