Jakov Fak čaka le še na zeleno luč zdravnikov

Od danes do nedelje tretja tekma sezone biatlonskega svetovnega pokala z rekordnim številom gledalcev.

Objavljeno
15. december 2016 00.57
Jakov Fak.biatlonec,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ob osrednjem tekmovanju, bodisi svetovnem prvenstvu bodisi olimpijskih igrah, so se biatlonci ponavadi najbolj veselili januarskih tekem v polnih arenah nemškega govornega prostora. A zdaj k trem spektaklom v Oberhofu, Ruhpoldingu in Anterselvi sodi še Nove Mesto. V moravskem delu Češke so povsem zapriseženi biatlonu.

Ko je Ruhpolding na Bavarskem leta 2012 priredil svetovno prvenstvo, so se udeleženci poslavljali od prizorišča z besedami, da bo tako obiskan dogodek v biatlonu težko ponoviti. A že ob letu osorej ga je Nove Mesto preseglo. Blizu 30.000 obiskovalcev se je dnevno nagnetlo na razprodanih tribunah in ob progi, pozneje nikakor ni bilo presenetljivo, da so pri koledarju mednarodne zveze začeli resno upoštevati tudi to prizorišče.

Tako bo to tokrat gostilo tretjo tekmo sezone, zadnjo biatlonsko mednarodne elite v koledarskem letu 2016. »Če bi mi nekdo pred leti dejal, da bo v Novem Mestu tekma za svetovni pokal v biatlonu, bi ga le pisano pogledal, če pa bi ob tem še dodal, da bo štadion iz dneva v dan razprodan, bi to že mejilo na norost. A biatlon je z uspehi čeških reprezentantov postal v moji domovini zelo priljubljen,« je poudaril Tomaš Kos, trener slovenskih biatloncev, sicer doma iz Jablonca na češkem severovzhodu.

Tokrat bo posebej motiviran, saj si želi našo izbrano vrsto v domačih krajih predstaviti v posebej lepi luči. Pri tej sta zlasti Klemen Bauer in Teja Gregorin na Pokljuki bolj vidno opozorila nase kot en teden prej na švedski premieri, seveda je slabo, da Slovenija nastopa brez prvega aduta, dvakratnega svetovnega prvaka Jakova Faka. »Res se počutim bolje kot pred dnevi. Zdaj le čakam, da mi zdravniki prižgejo zeleno luč za vrnitev v smučino in na strelišče,« je dejal naš najboljši biatlonec, ki si po tem decembrskem tekmovalnem oddihu želi prvič v sezoni nastopiti med elito na uvodni januarski postaji v Oberhofu.

Spored v Novem Mestu – danes: šprint moški (17.30); jutri: šprint ženske (17.30); sobota: zasledovanjue moški (15), ženske (17.30); nedelja: skupinski štart moški (11.45), ženske (14.15).