Jakov Fak se je hitro vrnil med elito

Našemu vodilnemu biatlonskemu asu Jakovu Faku stopničke kot ob premieri za Slovenijo v Östersundu 2010.

Objavljeno
07. december 2014 00.15
S. U., šport
S. U., šport
Östersund – Slovenskemu biatlonskemu taboru to pot ni bilo treba dolgo čakati na uvodno veselje v novi sezoni. Potem ko lanske premiere na Švedskem Jakov Fak in druščina ne ohranjajo v prav lepem spominu, bo zdaj drugače. Prav omenjeni tekmovalec si je v šprintu priboril stopničke za 3. mesto, lepo slovensko soboto je zaokrožila Teja Gregorin, sedmouvrščena med biatlonkami.

Že od prvih minut je bilo jasno videti, da bo tudi včerajšnji šprint tako kot preizkušnje prejšnjih dni zahteval izjemno zbranost in tudi spretnost v zelo zahtevnih razmerah. Na progi se je navzlic za odtenek nižji temperaturi kot na tekmah na 20 in 15 km ter v mešanih štafetah vnovič udiralo, že na začetku sezone je tako tekmovalna karavana morala razgrniti izjemno telesno pripravljenost. Strelišče pa je z nepredvidljivimi vetrovnimi sunki spet skrivalo nove pasti.

Toda za Jakova Faka, udarnega aduta slovenske izbrane vrste, včeraj ni bilo ovir. Odločno se je lotil tekme, v kateri si je jasno želel izboljšati vtis prejšnjih dveh preizkušenj, potem ko so se mu zaradi slabega streljanja izmuznile stopničke pri mešanih štafetah, nato pa tudi na 20-kilometrski tekmi s 24. mestom ni uresničil visokih ciljev. Včerajšnja zgodba pa je bila le povsem drugačna, z uvrstitvijo na oder za najboljše tri se je spomnil tudi svoje premiere na Švedskem v slovenskem dresu, decembra 2010. »Res Östersund ne sodi med tista prizorišča, kjer sem pogosteje dosegal dobre izide, a zdaj sem tako drugič na stopničkah in seveda si bom prizadeval, da bom tudi v prihodnje tu še kdaj med najboljšimi tremi,« je poudaril po telefonu za Nedelo in prikimal namigu o lepi priložnosti že v današnjem zasledovanju (moški ob 11. uri, ženske ob 13.30), saj bo štartal z visokega 3. mesta, pred njim bosta le včerajšnji zmagovalec Martin Fourcade in drugouvrščeni Ondrej Moravec.

»Res se mi ponuja imenitno izhodišče, verjamem, da bova z Ondrejem odločno napadla in se poskusila kar najbolj približati Martinu. Seveda brez natančnosti na strelišču ne bo šlo, pričakovati pa gre spet zahtevne razmere. Tudi včeraj je veter nenehno spreminjal smer,« je omenil naš vodilni biatlonec ter ob prvi analizi doslej doseženega na uvodni postaji sezone še dodal, »v prihodnje bi se vendarle morali pred sezono večkrat udeležiti katere od mednarodnih pripravljalnih preizkušenj. Pridobili bi več tekmovalnega občutka.«

Razplet pri vrhu sicer glede na znana razmerja moči ni bil presenetljiv, lastnik zadnjih treh kristalnih globusov za skupno zmagoslavje v svetovnem pokalu Fourcade pa se je po polomu z 81. mestom na 20-kilometrski prav hitro pobral. Nove točke si je priboril Klemen Bauer (26.), njegovi cilji so višji, pred Lenartom Oblakom (88.) pa je še dolga pot do uveljavitve v elitni konkurenci.

Teja dopolnila uspeh

A veselje se po Fakovi 15. uvrstitvi doslej na stopničke še niti ni dobro poleglo, že so se v slovenskem taboru razveselili zelo dobrega nastopa Teje Gregorin. Naša vodilna biatlonka in kot bronasta olimpijka iz Sočija tudi med resnimi kandidatkami za katero od nagrad na prihajajoči prireditvi Športnik leta se je v zahtevnem šprintu odrezala s 7. mestom, vrh tokrat začuda ni pripadel najmočnejšima biatlonkama svetovne karavane, Darji Domračevi ali Kaisi Mäkäräinen, obe pa sta bili navzlic napakam na strelišču vendarle med najboljšimi petimi. Slovenka je ohranjala zbranost, zadela vseh deset tarč, za še višjo uvrstitev bi bržkone morala hitreje začeti.

»Predvsem me veseli, da na strelišču ni nihanja. Tekaška forma pa še ni na tej ravni, kot si jo želim v prihajajočih tednih. Gre pa povrhu za zahtevno progo težkih spustov v mehkem snegu. A razmere so seveda za vse enake,« je dejala Gregorinova, ob kateri se je med dobitnice točk in obenem v današnje zasledovanje uvrstila tudi Andreja Mali (31.). Za Anjo Eržen (86.) gre podobna ocena kot za Lenarta Oblaka – še veliko je žgancev v skledi, ki jih bo treba zaužiti na želeni poti v elitni biatlon …