Janez Gorišek: Začenjajo se smučarski poleti v prihodnost

Blagovna znamka Planica dobiva še infrastrukturo. Pohvale Jelku Grosu za vodenje gradnje.

Objavljeno
16. marec 2015 21.36
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica – »Skoraj ne morem verjeti, da se to dogaja, vendar se,« je po krstu prenovljene letalnice dejal njen konstruktor Janez Gorišek in dodal, da so se s tem tudi v Planici začeli smučarski poleti v prihodnost. Prepričan je namreč, da imajo letalci na smučeh neizčrpno željo po rekordih, ki v Planico privablja tudi navijače in druge obiskovalce.

Leta 2001 se je pod težo snega podrlo doskočišče na stari Bloudkovi velikanki. Od takrat je bila razlog za ponos Slovencev le bogata tekmovalna in organizacijska dediščina planiških tekmovanj, ne pa tudi športna infrastruktura. Po včerajšnjem krstu prenovljene letalnice (vredne štiri milijone evrov) so nove naprave za smučarske skoke in smučarske polete v glavnem dokončane (za letalnico so ravno včeraj prejeli odločbo za poskusno obratovanje). Slovenci imamo z novo infrastrukturo spet veliko razlogov za ponos in morda bodo občutek ponosa ta konec tedna na planiškem tekmovanju stopnjevali slovenski športni orli. Predvidoma jeseni pa bo dograjen še tekaški stadion. S tem se bo končala celovita gradnja 40 milijonov evrov vrednega nordijskega centra Planica.

Domači župan Janez Hrovat je v nagovoru ob naletni mizi letalnice vabljenim gostom, gradbenikom in planiškim delavcem poudaril, da ne gre za projekt, ki bi bil pomemben le za občino Kranjska Gora ali za Zgornjesavsko dolino, ampak za vso Slovenijo. O tem je prepričana tudi botra prenovljene letalnice, ministrica za razvoj brez listnice Alenka Smerkolj, ki je bila zadovoljna, ker bo dolina pod Poncami spet zaživela in bo hkrati postala tudi turistična zanimivost. Botra Andreja Barle Lakota, sekretarka na ministrstvu za izobraževanje in šport, pa je dejala, da Planica postaja ne le športni ampak tudi rekreativni center, včeraj pa je tamkaj videla tudi veliko simbolike in med drugim ugotovila, da »znamo poleteti v nebo, ko je treba«.

Ministrica Alenka Smerkolj si je gradbišče letalnice v Planici ogledala pred slabim mesecem dni, šele včeraj pa je povedala, da jo je precej skrbelo, da gradnja ne bi bila končana pravočasno. Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica, ki vodi gradnjo nordijskega centra, je bil skupaj z gradbinci in planiškimi delavci včeraj deležen številnih pohval. Andreja Barle Lakota je dejala, da je »s trmo Gros dosegel skoraj nemogoče«. Pohvale je Grosu namenil tudi Ljubo Jasnič iz Smučarske zveze Slovenije, ki je dejal, da je krst letalnice tudi praznik graditeljev.

Letalnico in druge objekte so morali vključiti v naravno okolje na območju tik pred vstopom v TNP, zato so objekte v prostor načrtno umestili čimbolj sonaravno (naravni gradbeni materiali, zatravitve), je dejal arhitekt Matej Blenkuš iz Abiroja. Kljub Grosovi ugotovitvi, da so v času načrtovanja in gradnje nenehno potekali boji med lepoto in funkcionalnostjo objektov, pa so po Blenkuševi oceni dosegli veličasten sistem inženirstva in arhitekturnega snovanja.

Z zaključkom gradnje tekaškega stadiona v sklopu nordijskega centra bo zelo prepoznavna blagovna znamka Planica spet dobila sodobno in celovito infrastrukturo, ki se bo lahko uporabljala vse leto, ne le za športne in rekreativne dejavnosti, ampak predvsem za turizem, je ugotavljal nekdanji župan Kranjske Gore Jure Žerjav. Na vprašanje ali se bo po končani gradnji lotil izziva vodenja in upravljanja Planice, Jelko Gros odgovarja, da se v času gradnje nordijskega centra, torej sredi projekta, ne namerava umakniti in da se bo potegoval za novi mandat direktorja zavoda za šport Planica (sedanji se mu izteče prvega julija letos), da bi dokončal začeto delo. Dodal je še, da je bil že v vseh podobnih centrih po svetu in je videl, kaj se da ponuditi, zato je prepričan, da ima Planica z nordijskim centrom lepo prihodnost.