Jurij Tepeš odgnal nočno moro bavarske letalnice

 Avstrijcu Kraftu dvojček zmag, Tepešu pa za konec tretja stopnička. Schlierenzauer jo je po hudem padcu dobro odnesel.

Objavljeno
05. februar 2017 21.50
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Oberstdorf – Resda je bilo množici gledalcev ob prenovljeni letalnici kar žal, ko muhasto vreme ni dovolilo sklepne serije pisanega tridnevnega dogajanja, a prav pretiranega razočaranja ni bilo. Tudi v slovenskem taboru so bili za konec prav veseli stopničk Jurija Tepeša ter v tej skrajšani nedeljski predstavi treh uvrstitev med najboljših deset. Stefan Kraft je bil drugič zapored nepremagljiv.

Podobno kot tekmeci so bili tudi v slovenskem taboru zadržani glede napovedi pred uvodnimi poleti sezone, povrhu na temeljito prenovljeni napravi, kjer bo čez eno leto tudi svetovno prvenstvo v poletih. Na koncu pa so jo zapuščali zadovoljni: včerajšnje tri uvrstitve med elitno deseterico (3. Tepeš, 4. P. Prevc, 7. D. Prevc) potrjujejo opazke, da se slovenska vrsta vzpenja in tudi približuje tisti ravni, ko je bila že višje kot v uvodnih mesecih te predolimpijske sezone. V sobotni predstavi sta bila brata Domen in Peter Prevc 5. in 6., včerajšnjemu junaku iz naše reprezentance Tepešu takrat še ni šlo vse po željah – bil je 20.

»Sprva sem bil razočaran nad skakalnico, a pravzaprav bi se moral najprej zamisliti nad svojo predstavo. Res pa je, da je tu drugače kot v Planici, kjer se pri dolžini poleta okrog 180 m še malce dvigniš, nato pa je pristanek bolj raven. Pomembno pa je, da sem le premagal urok te letalnice v Oberstdorfu in za svoj nedeljski polet lepo jadral do konca,« je poudaril po svoji sedmi uvrstitvi na stopničke slovenski skakalec, ki bo prihodnji teden praznoval 28. rojstni dan. Poletel je 228 metrov, tokrat sta bila od njega v edini seriji včerajšnjega dne v Oberstdorfu daljša le zmagovalec Stefan Kraft (235,5) in novi rekorder te letalnice, nemški povratnik, Andreas Wellinger (238). Tik za elitno trojico je pristal Peter Prevc, ki je na zadnjih treh tekmah z uvrstitvami med najboljših deset potrdil vzpon forme. Kot je dejal po koncu včerajšnje predstave, zdaj prav uživa ob pogledu na izjemna Krafta in Wellingerja, seveda se jima bo kot branilec kristalnega globusa poskusil še bolj približati. »Delujeta zanesljivo, lepo je gledati njune skoke. Sicer se pa ta letalnica ni kaj prida spremenila. Ko razmišljam o svetovnem prvenstvu, ki bo v poletih naslednjič prav tu, ugotovim, da naprava ni nikakršen bav-bav, dobro pa je, da smo se zdaj spoznali s tem prenovljenim objektom. Prihodnjič nam bo lažje, ko bomo vedeli, kam se moramo na hitro obrniti,« je povedal včeraj četrtouvrščeni. Njegov mlajši brat Domen je s sobotnim 5. mestom in včerajšnjim 7. prav lepo prestal ognjeni krst v poletih, tretji iz skakalne dinastije Prevc, Cene, se je s svojim poletom 202 metrov za 24. mesto vpisal v prestižni »klub 200«, točke sta za nedeljsko slovo od Bavarske osvojila še Jernej Damjan (16.) in Anže Lanišek (20.).

V avstrijskem taboru bi moralo biti veselo zaradi zaporednega Kraftovega zmagoslavja, a obenem jih je tudi skrbelo, kako je s povratnikom Gregorjem Schlierenzauerjem. Lastnik štirih zlatih kolajn s SP v poletih je namreč v kvalifikacijah grdo padel, po prvem pregledu v kliniki pa so iz avstrijskega tabora sporočili, da hujšega vendarle ni. »Schlieri« se je sicer vrnil k tekmovalni karavani pred tremi tedni po enoletnem oddihu in operaciji kolena. A po magnetni resonanci bo povsem jasno, kakšna usoda zdaj čaka Tirolca, ki je sanjal o novem vzponu na bližnjem svetovnem prvenstvu v Lahtiju. Seveda Avstriji – ta bo sicer najprej v prihajajočih dneh dihala za svoje alpske smučarje na prvenstvu v St. Moritzu ter biatlonce na veliki domači predstavi v Hochfilznu – nikakor ni vseeno, če na Finskem ne bo Schlierenzauerja, a zdaj je tekmecem rokavico izziva vrgel Kraft, zato bo očitno prvi adut rdeče-belo-rdečih. Na Bavarskem se je predstavil v imenitni luči, večkrat je že omenil, da se na nemškem jugu dobro počuti, včeraj mu je bilo kot privržencu nogometašev Bayerna v užitek, da si je predstavo letalcev na prizorišču ogledal tudi prvi strelec münchenskega kluba Robert Lewandowski. Nad njegovo navzočnostjo so bili, razumlljivo, najbolj navdušeni v poljskem taboru, vsekakor je bila ta tekma tudi lep družaben dogodek za širše množice. Za stroko pa predvsem pogled v tekmovalno pripravljenost pred nadaljevanjem sezone. Goran Janus, glavni trener slovenskih skakalcev, je sinoči z nasmehom zapuščal uvodno tekmo sezone v poletih. Verjame, da bodo njegovi aduti močni tudi na prihajajočih preizkušnjah v Aziji.