Jurij Tepeš prišel, videl in – zmagal

Skakalec Dolomitov Jurij Tepeš je dobil kvalifikacije in 2000 evrov, najdaljši vnaprej uvrščeni Peter Prevc.

Objavljeno
10. januar 2015 01.54
in the finish area after his qualification jump at the stage of the four hills ski jumping tournament in Bad Mitterndorf, Austria, on Friday, Jan. 9, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Če se po petku konec tedna pozna, potem se danes in jutri (obakrat z začetkom ob 14.15) na prenovljeni letalnici na Kulmu obeta pravi slovenski praznik. Včerajšnje kvalifikacije je namreč z veliko prednostjo v svojo korist odločil Jurij Tepeš (207 m), najdaljši polet pa je v njih prikazal vnaprej uvrščeni Peter Prevc (230,5 m).

Tepeš, ki se je vrnil v karavano, potem ko je izpustil vso novoletno turnejo, je prišel, videl in – zmagal. Napad na kvalifikacijsko prvo mesto in ček za 2000 evrov je napovedal že v uvodni seriji za trening (205 m), v drugo, ko je bil še 15 metrov daljši (oba poleta je posnel s kamero na čeladi), pa je le potrdil svojo »namero« po osvojitvi vrha.

»Zelo sem zadovoljen s tem, kar sem prikazal, na tekmah pa bo treba pokazati še več. Imam še rezerve, upam le, da si ne bom želel preveč, saj bi me lahko to hitro stalo vidnejše uvrstitve,« je previden 25-letni Stanežičan, vesel, ker se je s prepričljivo kvalifikacijsko zmago – drugouvrščenega Rusa Dmitrija Vasiljeva (199,5 m) je premagal za 9,4 točke – na najlepši možni način vrnil v svetovni pokal. Da je po božiču ostal doma in treniral, se mu je očitno obrestovalo. Nadeja se, da bo šlo v takšnem slogu naprej, njegov naslednji cilj pa je včerajšnjim nastopom dodati še kakšen boljši odskok.

»Ko prespiš napravo, je običajno vse skupaj še lažje. Upam, da bom podobno ali še bolje letel tudi na tekmah, težko pa rečem, kako visoko se lahko zavihtim. Videli smo, da je tudi najboljša deseterica v zelo dobri formi in orientirati se moram po njej, ne pa se ozirati na tiste, ki so uvrščeni za menoj,« je dal Tepeš jasno vedeti, da pogleduje naprej in ne nazaj.

Naš drugi najboljši kvalifikant je bil Matjaž Pungertar, ki je s 177 metri zasedel 15. mesto, pri čemer je zanimivo, da je tako kot minuli ponedeljek v Bischofshofnu znova osvojil tako imenovani pokal banane. Gre za interno stavo znotraj slovenske ekipe, po kateri mora najkrajši z uvodnega treninga preostalim reprezentančnim kolegom kupiti »banane«. »S prvim skokom spet ne morem biti zadovoljen, toda običajno mi gre na tekmi dobro, kadar 'zgrešim' prvega. Ko namreč osvojim 'pokal banane', se na tekmi navadno uvrstim med dvajseterico,« se nadaljevanja tradicije in osvojitve novih točk nadeja 24-letni Vrhpoljčan.

Ob tem je priznal, da je imel pred prvim poskusom malo pozitivnega strahu. »Že dolgo nisem bil na letalnici, na njej nihče tudi ne trenira, tako da smo verjetno vsi imeli malo strahospoštovanja. V drugo je bilo potem že veliko lažje,« je svoje vtise strnil član SSK Mengeš in pripomnil, da se v zraku še malo muči, ker nima toliko izkušenj z letenjem kot, denimo, Robert Kranjec, ki je s poletom, dolgim 182,5 metra, v kvalifikacijah pristal tik za njim.

Toda »leteči Kranjčan« po tem nastopu ni bil pretirano navdušen, zato pa že dolgo ni bil tako vesel kot po svojem drugem poskusu za trening, pri katerem ga je odneslo še meter dlje kot Tepeša – kar 221 metrov daleč. »Ključno vlogo bodo na tekmi odigrale razmere. Če namreč naletiš na slabe, ne moreš veliko izvleči. Tako sam med prvim poletom zaradi vetra v hrbet (+ 12,9 točke) sploh nisem čutil smuči, pri drugem sem zaradi vzgornika (– 4,0) že mislil, da mi jih bo odtrgalo, pri tretjem (+ 3,8) pa jih spet nisem zaznal,« je zaupal Kranjec.

Čeprav je na letalnici slavil dve zmagi (v letih 2010 in 2012), mu je prenovljena naprava veliko lepša, kot je bila. Še več; prejšnja mu je bila prav grda. »Zdaj vem, kakšna je nova letalnica, moram jo le še prespati. Odskočna miza je kratka, nad hrbtišče pa priletiš zelo visoko. Če v tistem delu nimaš dobrih razmer, si 'pečen',« je razložil Kranjec in zanikal, da bi ga bilo včeraj kaj strah. Največja avstrijska skakalnica se mu pač v primerjavi s planiško, ki je bila celo zanj pred prenovo – kakor tudi včerajšnji polet Severina Freunda na drugem treningu do novega nemškega rekorda (237,5 m) – prav brutalna, ne zdi nič posebnega.

Ob Prevcu, Tepešu, Pungertarju in Kranjcu lahko na nove točke ta konec tedna računa tudi Jernej Damjan, ki je zaradi odsotnosti nesrečnega Švicarja Simona Ammanna smuknil med vnaprej uvrščeno deseterico tekmovalcev, preostala naša reprezentanta Nejc Dežman in Rok Justin pa bosta morala še izboljšati včerajšnje nastope, če se bosta želela uvrstiti v finale.