Kakšen začetek sezone: krstna zmaga Špele Rogelj!

Slovenski smučarski skakalki sta eminentno družbo na odru v Lillehammerju delali Daniela Iraschko-Stolz in Sara Takanaši.

Objavljeno
05. december 2014 17.42
Norway Ski Jumping
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lillehammer - Slovenske smučarske skakalke so z odliko začele sezono svetovnega pokala, v norveškem Lillehammerju je namreč z vso konkurenco opravila Špela Rogelj, ki je pred mesecem dni dopolnila šele dvajset let. To ni zgolj njena krstna zmaga na preizkušnjah najvišje ravni, temveč celo prve stopničke v tem tekmovalnem rangu doslej. Po prvem skoku sicer ni dišalo po tako sanjskem razpletu, saj je držala četrto izhodišče, a so bile razlike med prvim in osmim mestom tako mizerne, da je finalna serija precej premešala razmerja pri vrhu.

Na zmagovalnem odru sta ji zares eminentno družbo delali bržčas najbolj prepoznavni tekmovalki zadnjih let: prekaljena Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz je za njo zaostala le točko in desetinko, Japonka Sara Takanaši pa še točko in desetinko več. S finalnim skokom, dolgim kar 99 metrov (v prvo je skočila šest metrov manj), je dosegla celo največjo daljavo tekme, s čimer se je razveselila zgodovinske zmage na Norveškem, kjer tudi sicer nadvse rada tekmuje.

Špela Rogelj, članica SSK Costella Ilirija, je nase opozorila že v mlajših selekcijah, leta 2011 je v estonskem Otepääju postala svetovna podprvakinja med posameznicami. V svetovnem pokalu je danes vpisala svojo jubilejno deseto uvrstitev med najboljših deset, toda prvo na zmagovalni oder - pred tem je bila namreč februarja lani dvakrat četrta v Saporu in na Ljubnem. Na lanskem članskem svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme je bila osma ekipno in trinajsta posamično, z letošnjih olimpijskih iger v Sočiju pa se je vrnila s 26. mestom.

Med dobitnice točk so se prebile še tri Slovenke: Maja Vtič je na dvanajstem mestu pokvarila izhodišče iz prve serije, Eva Logar je končala tik za njo, Urša Bogataj pa je zasedla 21. mesto. Katja Požun si mesta v finalu ni zagotovila.