Kline v elitni sedmerici pred smukaško velesilo Avstrijo

V olimpijski zimi bo ekipa hitrih disciplin na štartu s šestimi smukači. V aprilu bodo pripravili načrt dela za naslednjih 365 dni.

Objavljeno
17. marec 2017 23.10
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Za smučarje v ekipi za hitre discipline je sezona končana. Ocena tekmovalne zime? »Prav dobro (4),« je črto pod delom in rezultati slovenske vrste potegnil trener Peter Pen. Največji pečat je pustil Boštjan Kline s smukaško zmago in prebojem v elitno sedmerico. S 6. mestom na štartni lestvici (WCSL) je dosegel nov mejnik v zgodovini slovenskega smučanja.

V elitno družbo najprestižnejše smučarske discipline je v preteklosti od slovenskih smučarjev vstopil le Andrej Jerman. Sedmo mesto je na štartni lestvici, ki ima med trenerji in tekmovalci največjo vrednost, zasedel v sezoni 2007/08. Zdaj se je v smukaški smetani znašel Kline. »Zanimivo, Boštjan je na lestvici v tej zimi prehitel vse avstrijske smukače,« je Pen dobil potrditev, da slovenska ekipa, ki ima neprimerljive razmere za delo z rdeče-belo-rdečimi, lahko ohranja stik s smučarsko velesilo oziroma jo celo premaguje. »Elitna sedmerica pomeni novo dimenzijo. Vsebuje dejavnike, ki dajo tekmovalcu določen privilegij. Ko se bo v prihodnji sezoni v karavano vrnil poškodovani norveški šampion Aksel Lund Svindal, bo na štartni lestvici uvrščen za Boštjanom,« je razkril.

Finale sezone v Aspnu se je za Klineta in Martina Čatra sicer končal z ničlo, a oba sta se iz spodrsljajev nekaj naučila. Kline, ki je grdo padel na smuku – magnetna resonanca je pokazala, da je koleno celo, odnesel jo je s poškodbo mišice –, je imel od pregleda pri zdravniku do naslednjega dne uro pred superveleslalomsko tekmo čas, da se odloči, ali bo štartal. »Zanimal me je predvsem njegov odziv v takšnem položaju. Moral se je odločiti do desetih. Ob osmih je sporočil, da bo štartal in se osredotočeno pripravljal za tekmo,« je opisal pristop Mariborčana. Čater je s 16. mestom na superveleslalomu dosegel drugo najboljšo uvrstitev v tej disciplini v karieri, a z rezultatom ni bil zadovoljen. »To mi veliko pove o tekmovalcu. Lahko sem naredil kljukico,« Pena veseli, kako napreduje.

Ekipa je statistično naredila pomemben korak. V prihodnji sezoni bo slovenska vrsta imela na voljo šest mest na smukaških tekmah. Tako velikega zastopstva v kraljevski disciplini v smučarski zgodovini še ni imela. A Pen se zaveda, da imajo še ogromno dela pred sabo. »Analiza je pokazala, da imamo še prostora in neizkoriščenih priložnosti, na tem želimo graditi. Včasih smo izgledali tudi v izgubljenem položaju, a od prve do zadnje tekme smo parirali najboljšim, vedno nam ni uspelo, smo pa prebili led,« je premike in preskoke komentiral trener, ponosen na Klinetovo smukaško zmago.

Pa drugi člani ekipe? Najmlajši Miha Hrobat, ki spoznava svetovni pokal in nabira dragocene izkušnje za prihodnost, je presenetil na svetovnem prvenstvu s 14. mestom v smuku in 24. v superveleslalomu. Najbolj se je iskal in lovil Klemen Kosi, v primerjavi s preteklo sezono je precej nazadoval. Andrej Šporn je sezono predčasno končal s strgano vezjo v kolenu, Rok Perko ni našel prave smučine.

Kaj je tisto, kar bo morala ekipa izboljšati v pripravah za prihodnjo zimo? »Treba je programu dodati inovativnost, izboljšati opremo. Trudili smo se, a ne dovolj, bili pa smo na srečo konkurenčni,« je odgovoril in dodal, da bo treba ohraniti preudarnost. S proizvajalcem smuči Stöcklijem so dobro sodelovali, a Pen opozarja, da bodo morali biti v prihodnje pripravljeni za vse razmere. Med sezono so namreč tudi uničili smuči na progi, treba jih je bilo vrniti, obnoviti in jih spet pridobiti v ekipo. Večna uganka so dresi: »Ampak v zadnjih dveh letih se je pokazalo, da imamo konkurenčne in nadejam se, da bo tako tudi naprej,« je razmišljal Pen.

S fanti se zdaj iz ZDA vrača domov. Čakajo jih tekme za državno prvenstvo, nato pa testiranje veleslalomskih in superveleslalomskih smuči v Švici. Nato pa pride na vrsto zasluženi počitek. »Fantom bi rad 20. aprila izročil načrt dela, da bodo lahko uskladili tudi čas za zasebno življenje in vedeli, kje se bodo gibali naslednjih 365 dni. Lani smo se ga držali, odstopanj ni bilo,« je z mislimi že pri načrtovanju olimpijske sezone.