Ključ do kolajne v rokah trenerja Lindsey Vonn

Chris Knight bo trasiral slalom za alpsko kombinacijo. Ilka Štuhec po dveh najhitrejših treningih prva favoritinja smuka.

Objavljeno
09. februar 2017 23.17
Vito Divac
Vito Divac
St. Moritz – Lara Gut, Ilka Štuhec, Michaela Kirchgasser, Michelle Gisin, Wendy Holdener in Sofia Goggia je šest vročih kandidatk za zlato kolajno v alpski kombinaciji na svetovnem prvenstvu. Ključ do zmage pa je v rokah Chrisa Knighta, trenerja Lindsey Vonn, ki upa, da bo v igri za zmagovalni oder tudi njegova varovanka.

Novozelandec, sicer trener hitrih disciplin, bo zakoličil slalom. Večina poznavalcev alpskega smučanja meni, da bo slalom poenostavil do konca in tako poskusil omogočiti Vonnovi, da bi se lahko enakovredno kosala s slalomistkami. Vendar pa utegne biti načrt Američanov račun brez krčmarja, saj je superkombinacija v St. Moritzu precej drugačna od klasičnih. Smuk bo precej skrajšan in »počasen«, slalom pa bo na položnem terenu. Avstrijka Michaela Kirchgasser, ki je pred dvema letoma osvojila bronasto odličje v Beaver Creeku (za Tino Maze in Nicole Hosp), meni, da bo potrebno smučati uravnoteženo, se pravi, da so možnosti smukačic in slalomistk 50:50. Podobno kot Avstrijka razmišljajo tudi druge specialistke za slalom, denimo Gisinova in Holdenerjeva.

Če bi sodili po dveh treningih smuka, je med specialistkami za hitre discipline v najboljšem položaju Ilka Štuhec. Zmagovalka edine letošnje alpske kombinacije v Val d'Iseru je bila precej boljša od tekmic. Tudi hitrost je stopnjevala v drugem treningu. Vendar pa je bila vadba smuka namenjena nedeljski tekmi, tako da jo gre jemati z rezervo za današnjo preizkušnjo. Mariborčanka je na nekoliko popravljeni progi – skrajšali so skok na štartu veleslaloma in smučanje upočasnili – zadovoljna, da smuča hitro, ima pa še nekaj prostora za izboljšave. »Ni bilo pa vse tako odlično, kot je morda videti po rezultatih treningov. Še so rezerve oziroma deli, ki jih želim presmučati boljše. Prav tako nisem smučala na polno, ker sem se osredotočila na iskanje najboljše linije. Na nekaterih delih sem smučala malce drugače. Na zadnjem skoku moram še popraviti kot vstopa, da ne bom smučala tako naokoli. Sneg je vsak dan trši, a odličen za tekmo. Oprijem je dober, razmere pa vrhunske,« je po drugi zmagi na treningih ocenila 26-letna Mariborčanka, ki se je z odličnimi nastopi izstrelila v prvo favoritinjo nedeljskega smuka za kolajne. Upati je le, da se ne bo obremenjevala z neuspehom oziroma 11. mestom v superveleslalomu. Kot pravi Chris Knight: če hočeš biti šampion, moraš znati preskočiti prav vse ovire, med katerimi je med najvišjimi prav veliko pričakovanje.

Mariborčanka ne razmišlja tako kot Italijanka Sofia Goggia, ki je dejala, da utegne biti kombinacijski slalom »ruleta«, ker zaradi pomanjkanja treninga nikoli ne ve, kako se bo končal. Na vprašanje slovenskih novinarjev, kako ji gre slalom, je odgovorila, da je opravila nekaj dobrih treningov. V St. Moritzu je po vsakem nastopu – v superveleslalomu in obeh treningih smuka – vadila najkrajše zavoje. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu v Mariboru je bila deseta, kar je njena najboljša uvrstitev v tej disciplini.

V senci Štuhčeve bosta nastopili Maruša Ferk in Ana Bucik. Posebej zanimiv bo nastop Ferkove, nekoč zelo dobre smukačice, ki se je posvetila slalomu po številnih poškodbah v zadnjem obdobju. Alpska kombinacija je njena velika priložnost za vrhunski rezultat. Prepričana je, da bo v slalomu konkurenčna, v smuku pa bo poskusila napredovati oziroma zmanjšati zaostanek. Na včerajšnjem treningu je za Štuhčevo zaostala za debele tri sekunde.

Današnja alpska kombinacija bo na sporedu ob 10. in 13. uri. V smuku bo imela Štuhčeva številko 1, Ferkova 2, Bucikova pa 22. Štuhčeva je izbrala številko 1, da bi imela čisto progo, brez smučin tekmic. Za njeno izjemno hitrost in drsenje je to zelo pomembno.