Ko bi vsaj večkrat med sezono za točke tekmovali tudi v poletih

Jurij Tepeš po 3. mestu na poletih v Oberstdorfu optimistično 

na Japonsko in v Južno Korejo, nato na SP v Lahti.

Objavljeno
09. februar 2017 00.37
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Preizkus temeljito prenovljene naprave v Oberstdorfu, prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva v poletih, januarja 2018, je med slovenskimi reprezentanti ostal v najlepšem spominu Juriju Tepešu. Uvrstil se je na stopničke in potrdil vzpon forme pred odhodom v Azijo in nato med odštevanjem do nordijskega SP v Lahtiju.

Sprva se z letalnico, ki mu že v preteklosti ni bila prav po okusu, ni spoprijateljil, a ko se je soočil s svojimi napakami, »krivde« pa ni več prelagal na prenovljeno napravo, je bil uspešnejši. Od njega sta bila tako za konec uvodne tekme sezone v poletih boljša le Avstrijec Stefan Kraft in nemški povratnik Andreas Wellinger.

»V petek se v kvalifikacijah nisem kaj prida počutil, v soboto je bilo 'tako-tako', zadnji dan tekme v Oberstdorfu pa mi bo ostal v lepem spominu. Pa četudi smo opravili le eno serijo,« je najprej poudaril, prikimal opazki, da mu je bilo po lepem prvem poletu kar žal, da ni bilo nadaljevanja tekme, a v hipu tudi obrazložil: »Želel sem si še en skok, ker rad tekmujem na velikanki. A po drugi plati ne bi bilo športno, kar razmere za vse ne bi bile enake, pravzaprav bi bilo vse skupaj tudi nevarno. Pihalo je namreč z vseh strani …«

Tako si naš reprezentant, ki bo naslednji torek praznoval 28. rojstni dan, le ni pretirano gnal k srcu, ker v dobri tekmovalni pripravljenosti ni dočakal še drugega nastopa. Z nasmehom je zapustil slovesno razglasitev in prizorišče največje predstave v poletih v prihodnji zimi. »Ko sem analiziral te tri dni na Bavarskem, sem ugotovil, da so bile napake prvega dne prehude. Nedeljski vzpon ni bil naključen, takrat je bilo napak precej manj, tudi s čevljem ni bilo več težav,« se je spomnil pripetljaja, ko se mu je ob že tako ne prav brezhibnem uvodu razparala obutev: »V kratkem času smo čevelj kar dobro polepili in popravili, a držala se me je prav smola, saj se mi je pri padcu nenavadno zapičila smučka, ropotalo je, bal sem se, da bodo težave odtlej z opremo še hujše. A na srečo se je še dobro razpletlo.« Na prihajajoči azijski turneji, kjer bo skakalna karavana najprej gostovala na tradicionalnem prizorišču v Saporu, nato pa se preizkusila nordijski center naslednjih olimpijskih iger v Pjongčangu, bo Tepeš predvidoma preizkusil novo obutev, a za vsak primer vzel s seboj tudi tisto iz prejšnje sezone.

Seveda si želi, da bi imel za najpomembnejši nastop sezone, svetovno prvenstvo v Lahtiju (od 22. t. m. do 5. marca), brezhibno opremo. Obenem bi se rad izognil zdravstvenim težavam, marsikomu iz slovenskega tabora se je kar ustavil dih, ko je pospremil njegov padec v Oberstdorfu. »Na srečo ni bilo udarca z glavo. V soboto sem res še občutil bolečine, a ob pomoči našega fizioterapevta Urbana sem dobro okreval, tako da v nedeljo ni bilo več nikakršnih težav. Pomembno je, da imamo zdaj pri reprezentanci tudi takšno podporo. Pred kakšnimi štirimi ali petimi leti je bilo drugače,« je poudaril.

Sicer pa se je pravzaprav razveselil te tekme, čeprav mu je bila, kot pravi, ob Vikersundu prav letalnica v Oberstdorfu najmanj pri srcu. »Preprosto je drugačna kot v Planici ali na Kulmu. Dokler letiš do približno daljave 100 m, le ugibaš, kako bo z vetrom. Po prenovi si tu v Oberstdorfu nad hrbtiščem morda malo višje kot včasih, a vseeno ni bistvene razlike s prejšnjo napravo. A ker rad tekmujem na velikankah, me že sleherna tekma razveseli. Rad bi imel v sezoni svetovnega pokala več preizkušenj v poletih,« pravi po svoji prvi posamični uvrstitvi na stopničke v tej sezoni, a pred naslednjimi poleti, marca v Vikersundu, misli najprej usmerja k prihajajočim preizkušnjam v Saporu in Pjongčangu. Ni med tistimi, ki jih po selitvi iz srednje Evrope v Azijo muči časovna razlika.

»Če se na vse skupaj pripraviš, zdržiš v letalu brez pretirano globokega spanca in greš nato pozneje v posteljo na prizorišču, le ujameš pravi ritem,« pravi v nestrpnem pričakovanju tekem v Saporu, prizorišču, ki ga kot drugi izkušeni skakalci že zelo dobro pozna. »Je zelo nepredvidljiva naprava. Enkrat piha iz te smeri, drugič iz druge, včasih vetra ni, tako da je res težko napovedati, kako bo. A zadnji nastop v Oberstdorfu je bil za samozavest prav dobrodošel,« je še sklenil pred letošnjo azijsko premiero.