Ko učenka (Therese) prekosi učiteljico (Marit)

Kraljica SP v Falunu norveška smučarska tekačica Therese Johaug. Marit Bjørgen konec aprila o prihodnosti.

Objavljeno
01. marec 2015 00.12
T. V., šport
T. V., šport
Falun – Ob strahoviti prevladi Marit Bjørgen v svetovnem pokalu njena rojakinja Therese Johaug v minulih mesecih morda ni prišla toliko do izraza, kot je bilo pričakovati pred sezono, a drobna, komaj 46 kg težka Norvežanka je eksplodirala, kot je bilo najbolj potrebno. Z zmago na 30 km je osvojila neuradni naziv tekaške kraljice Faluna, zapustila pa ga bo s kar tremi lovorikami.

Johaugova je v minulih dneh stopila v velike čevlje slabih 9 let starejše tekmice in povsem ovrgla napovedi in pričakovanja pred SP. Ob dosežkih Bjørgnove v svetovnem pokalu je bilo namreč v ospredju bolj ali manj le ugibanje, koliko zlatih odličij bo veteranka tokrat obesila okoli svojega vratu, a vnovič se je pokazalo, da je prvenstvo posebna zgodba. Niti včeraj mlajši tekmici ni mogla slediti, ko je ta silovito potegnila, njen niz treh lovorik pa je še korak naprej od Val di Fiemmeja 2013, kjer je pritekla do dveh zlatih, srebrne in bronaste kolajne. Nasploh Johaugovi že vrsto let napovedujejo, da bo postala kraljica teka in bržčas bi do tega naziva prišla prej, če ne bi imela v ekipi najboljše tekačice vseh časov.

»Sanjala sem o lovoriki, zdaj imam dve posamični in še štafetno. Tokrat se je preprosto zgodil pravi dan, vse je šlo kot po maslu. Sem v idealni formi, imela pa sem toliko energije, da je le čakala, da gre iz mene. Doseči vse to pred toliko gledalci pa je želja vsakega športnika,« je s širokim nasmeškom razlagala Johaugova, ki se je prav od Bjørgnove marsičesa naučila. V Oslu sta skupaj pretekli številne kilometre, vseeno pa še nič ne kaže, da se bo starejša tekmica poslovila. Po včerajšnjem teku si je resda ob vprašanjih o prihodnosti čas za razmislek vzela do konca aprila, a ker ima večletne pogodbe s pokrovitelji in ne čuti zasičenosti, je težko verjeti, da bo pomahala v slovo tekaškim smučinam. »Therese je res zaslužila to zmago. Neverjetno je bilo, kako se je odlepila na Mördarbacknu. Sama sem v kalnec dobro tekla, a v spustih zaostajala,« je priznala, da je bila na prejšnjih prvenstvih v boljši formi.

Vseeno se nima nad čem pritoževati, v tej zimi je prvič pritekla do zmage na novoletni turneji, že pred SP pa si je že zagotovila tudi veliki kristalni globus, četrtega v karieri (2005, 2006, 2012). Nista pa niti Johaugova niti Bjørgnova po številu odličij s SP na vrhu ženske lestvice. Z bronom ju je včeraj za seboj pustila domača zvezdnica Charlotte Kalla, ki se je okitila že s 4. kolajno v Falunu. »Čutila sem, kot da tečem na energiji, ki je v resnici niti nisem imela. Celo progo sem se borila s tem, kar sem po dveh tednih Faluna še uspela zadržati v sebi, pravo smučino pa sem začutila šele v zadnjih 5 km. Ko sem prišla do določene prednosti, sem vedela, da jo bodo druge težko nadoknadile,« je dejala Kalla, njeni rojaki pa upajo, da bodo za slovo od SP danes proslavili še eno lovoriko, saj je bil Johan Olsson, pred dnevi prvak na 15 km, najboljši že pred dvema letoma v dolini Fiemme.

Slovenske reprezentantke pa so se na hitro preselile iz Faluna na Roglo in včeraj že nastopile na tekmi celinskega pokala, na kateri se je v tekmovalne smučine vrnila Vesna Fabjan. Lani bronasta šprinterka na ZOI je bila med članicami deseta, mesto pred Alenko Čebašek, ki je prav tako nastopila prvič po zdravstvenih težavah, ki so jo oddaljile od SP. Pri mladinkah je zmagala Anamarija Lampič, Anita Klemenčič je bila šesta, pri mladincih je vrh zasedel Miha Šimenc, Janez Lampič je bil peti.