Ko vidi morskega psa, bi se najraje podelal v hlače

Po imenitni predolimpijski sezoni Stefan Kraft nared za premiero v Visli. Poučna izkušnja Petra Prevca.

Objavljeno
13. november 2017 00.40
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ko je avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft ob planiškem prihodu pomladi letos visoko dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v sezoni svetovnega pokala, je po vseh naporih in pravi živčni vojni v boju za vrh sanjal le še o počitnicah. Nato jih je le dočakal, minile pa so, kot ponavadi, hitro. Pred njim je že izziv olimpijske sezone.

Ko bo ob koncu tedna tekmoval za prve točke v Visli, bodo žarometi seveda najbolj lovili domače skakalce poljske izbrane vrste. Toda tudi prvemu junaku prejšnje zime bo pripadlo veliko pozornosti. V sezono vstopa kot branilec lovorike in svetovni prvak na obeh posamičnih tekmah zadnjega prvenstva na Finskem.

»Toda nič mi ne bo podarjenega, poseben izziv se bo spopasti s tem, kako preprečiti padec v dosežkih glede na prejšnjo sezono. Izkušnji Petra Prevca in pred tem Kamila Stocha sta zame dovolj poučni in zgovorni. Oba sta vrhunska tekmovalca, pa se nista mogla izogniti izostanku lepih dosežkov, potem ko sta bila pred tem na vrhu,« je v pričakovanju nove zime pred dnevi razlagal v domovini, kjer seveda, ko gre za zimsko športno sceno, že dolga desetletja kraljuje alpsko smučanje, posamezni skakalci, v tem primeru pač Kraft, pa se ob vrhunskih dosežkih prebijejo na pladenj prepoznavnosti.

»Res je tako, v prejšnjih letih me je na sprehodu po Salzburgu komaj kdo opazil, zdaj me že ob obisku samopostrežne trgovine kar lovijo pogledi, češ kaj si bom spravil v nakupovalno košarico. In tudi ko sem šel s skupino prijateljev po koncu prejšnje sezone na hrvaško obalo, so me tam športni zanesenjaki prosili za podpis ali fotografijo. V prejšnjih letih tega nisem zaznal,« spoznava vodilni skakalec predolimpijske zime in razmišlja tudi o tem, kar je dolgo mučilo Petra Prevca, kralja skakalnic eno sezono prej, in sicer kako ustreči vabilom na razne prireditve in sprejeme, razveseliti navijače, pa da ne bi pri tem trpel trening.

»Res sem potreboval tudi mir in počitek. Zato sem preprosto moral zavrniti nekatere dogodke, pa četudi bi tam lahko zaslužil denar,« je jasno sporočil v pričakovanju tekmovalnih izzivov, med katerimi vsekakor izstopajo olimpijske igre, toda pred njimi ga čaka še marsikaj. »Res je, doslej še nisem bil olimpijec, zato bo Pjongčang zame poseben. Toda pred tem me čaka še cel kup tekem, med drugim novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih,« pravi prebivalec Salzburga, sicer je doma iz Schwarzacha v dolini Pongau, prav tako na Solnograškem. Ko je le utegnil, je poleti užival v pravljični gorski verigi domačih krajev, všeč mu je bilo tudi pred poldrugim tednom na dunajski slovesni razglasitvi najboljših športnikov Avstrije.

Občuduje Dominica Thiema, zavida Davidu Alabi

Med petimi nominiranci za naslov v moški konkurenci je bil edini navzoč na prireditvi, seveda je kot dvakratni svetovni prvak in lastnik kristalnega globusa upal na svojo prvo lovoriko najboljšega v domovini, a nato prek Marcela Hirscherja, šampiona alpskih strmin le ni šlo. V severni soseščini so tretjič zapored izbrali tega smučarja, Kraftu je pripadlo 2. mesto, pri glasovanju je zbral nekaj točk več od novega teniškega zvezdnika Dominica Thiema. »Prav zanj mi je žal, da se ni mogel udeležiti te slovesnosti. Pogosto spremljam njegove nastope in ga občudujem, občasno si dopisujeva prek družabnih omrežij. Pri 24 letih je moj vrstnik, prav rad bi ga srečal v živo in si z njim privoščil vrček piva,« je v družbi svoje izvoljenke Marise, prav tako doma s Solnograškega, dejal prvi junak predolimpijske zime med skakalci. Ohranja krog zvestih krog prijateljev, stiska pesti za rojake v drugih športnih arenah, poleg Thiema tudi za nogometaša Davida Alabo: »Če bi me vprašali, komu najbolj zavidam, pa vam iz topa izstrelim – Alabi! Seveda uživam ob skokih v vznožje skakalnic ali letalnic med rdeče-belo-rdečimi zastavami, a prav poseben mora biti občutek, ko pred 75.000 navijači igraš nogomet v Allianz Areni, kar pač redno počenja David pri Bayernu.«

Energijo za naporno zimo si je s svojo Mariso nabiral med nepozabnimi počitnicami na Maldivih. »Tam sem sicer spoznal, da sem strahopetec,« se je nasmehnil in se spomnil potapljanja, ko so v bližini švigali majhni morski psi. »Saj niso bili tisti veliki, pa vseeno bi se takrat od strahu najraje podelal v hlače,« je pred dnevi priznal novinarju zelo branega dunajskega dnevnika Kurier. Vedno znova, kar je nam povedal tudi ob koncu zadnje sezone v Planici, uživa tudi v fantovski druščini prijateljev iz osnovnošolskih let, ko jo za nekaj dni ucvrejo v solnograški gorski svet, se prepustijo užitkom narave in domačih dobrot iz loncev in pečic.

Zdravje: vse je v najlepšem redu

Toda na poletje, pa naj si gre za poležavanje ob morju ali golaž s cmokom na avstrijski visokogorski kmetiji, je ostal le še spomin, od prihajajočega konca tedna bodo oči ljubiteljev smučarskih skokov v domovini najbolj strmele prav vanj. Dvakratni svetovni prvak je povrhu sproščen, tudi ob vprašanjih glede kakršnihkoli zdravstvenih težav v zadnjem obdobju zanj očitno ni skrbi: »No, vsaj za zdaj je pri meni vse v najlepšem redu! Zato že prav nestrpno čakam na začetek sezone na Poljskem ter nato na naslednje postaje.«

Povsem razumljivo je, da si številni športniki posebej podčrtajo olimpijski nastop, tako je tudi pri Kraftu, zlasti ob spominu na sezono 2013/14. Takrat se namreč ni uvrstil v izbrano avstrijsko postavo za Soči, ni mu bilo vseeno, ko je boje iz skakalnega centra Gorki spremljal v domači dnevni sobi. »Ne smem ničesar prehitevati. Seveda bodo te prve OI zame nekaj enkratnega, toda zdaj še ne razmišljam o njih. Sploh ob spoznanju, da sta prej na sporedu še novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih,« pravi in razgrinja povsem razumljivo željo, da bi zmagal na prestižni turneji štirih skakalnic v avstrijsko-nemškem prostoru. Zato v dneh treninga ničesar ni prepuščal naključjem. Med pripravami se je lotil tudi vaj s področja joge, psihične trdnosti, preizkušal je poseben model smučarskega čevlja, na katerega zdaj stavijo pri avstrijski zvezi. V prejšnji sezoni ga je obul Manuel Fettner in beležil svoje najboljše dosežke doslej. Kraft se bo o tem, ali naj stavi na novo obutev, odločil tik pred zdajci. Morda pa tudi kdaj pozneje. V prejšnji zimi je namreč blestel v starih čevljih.