Kogar ne bo na Kulmu, naj bo v Planici

Smučarska tekačica Vesna Fabjan najboljša v šprintu generalke za planiško premiero.

Objavljeno
08. januar 2016 19.40
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Planica – Resda niso bili vsi navzoči včeraj na generalki prihajajoče velike predstave za svetovni pokal v smučarskem teku, sploh prvič v dolini znamenitih skakalnic, dobre volje, a smeh je vendarle prevladoval. Tako med prireditelji ob uspešni izvedbi šprinta v celinskem pokalu kot tudi pri slovenskih junakih dneva, Vesni Fabjan in Janezu Lampiču.

Slednji se je veselil zmage v konkurenci do 20 let, naši bronasti olimpijki pa v silovitem boju niti ena od tekmic ni mogla prekrižati želenega scenarija pod Poncami. Včerajšnja zmaga ji je imenitna odskočna deska za tako težko pričakovano novo planiško postajo svetovnega pokala ob prihodnjem koncu tedna, torej 15. in 16. t. m. Danes se bo sicer preizkusila še na 10-kilometrski tekmi s klasičnim korakom, misli ji kajpak že uhajajo k novi preizkušnji med elito v domovini. Nazadnje je namreč pred domačimi privrženci tekmovala pred štirimi leti na Rogli.

»Če bi primerjala to novo progo v Planici s tisto na štajerski planoti, je ta še malce težja. Obe sta zahtevni, obakrat te v končnici pričaka vzpon, a tu noge očitno še bolj trpijo,« se je ozrla k primerjavi nove slovenske postaje s tisto prejšnjo med tekaško v svetovnem pokalu naša reprezentantka, se nasmehnila ob omembi zmage na generalki, a ob tem poudarila: »Tukaj so bili zame bolj pomembni podatki o progi kot pa sam tekmovalni razplet. Predvsem pa sem vesela, da je bilo moči dovolj, iz nastopa v nastop sem se počutila bolje.« Za njo sta se uvrstili Italijanki Gala Vürich in Greta Laurent, za las, ker ji je tekmica iz zahodne soseščine spretno zapirala pot pred ciljno črto, je brez finalnega nastopa ostala Nika Razinger, na koncu tako sedmouvrščena. Kajpak si želi uspešno zgodbo prihodnji teden, ko se bosta v Planico s prestižnega toura vrnili še Lea Einfalt in Alenka Čebašek. Domače reprezentantke kajpak sanjajo o domačem vzdušju, Fabjanova je ob tem še omenila: »Vem, da bo večina privržencev slovenskega zimskega športa drvela na polete na Kulm, Peter Prevc je res sijajen in si zasluži vso podporo, a tudi tukaj bomo veseli slehernega navijača.«

O podobni podpori razmišljajo tudi med slovensko moško zasedbo, pri kateri se je Lampič odrezal z zmago v konkurenci do 20 let (»Upam, da se bom uvrstil na planiško tekmo svetovnega pokala …«), za Miho Šimenca pa je bilo nastopa med člani konec v četrtfinalu. »Privoščil sem si napako, preveč sem spoštoval tekmece, prihodnji konec tedna bo drugače,« je povedal reprezentant z Notranjske in pravzaprav o nestrpnem pričakovanju elitne predstave prenesel misli še nekaterih drugih, ki že prav težko čakajo na planiško premiero najvišje ravni v smučarskem teku. Domačin Robert Kerštajn, olimpijec iz Albertvilla '92, zdaj ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah, je kot tekmovalec nikdar ni dočakal, zdaj je upravičeno ponosen, da je tudi Gornjesavska dolina na zemljevidu elitnih prizorišč. »Nekoč sem tekel za točke svetovnega pokala v Bohinju in na Voglu, res je lepo, da imamo zdaj novo zgodbo,« nam je dejal in si za naslednji konec tedna želel lepo vreme in seveda konkurenčnost domačih reprezentantov.