Kolajne gorivo za OI 2018

Filip Flisar ni čakal na »blagoslov« zveze, treniral je na lastne stroške in se pripravil - za naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
27. januar 2015 00.53
FILIP FLISAR
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Dva brona, srebro in zlato. Tako blesteč in raznobarven je slovenski izkupiček SP deskarjev in smučarjev prostega sloga v Kreischbergu. Zanj so poskrbeli »osamljeni jezdeci belih strmin«, ki so pri nas mnogokrat potisnjeni v ozadje, tako na Smučarski zvezi Slovenije kot v javnosti.

Toda Filip Flisar, Žan Košir, Rok Marguč in Tim-Kevin Ravnjak so štirje izjemni posamezniki s šampionsko mentaliteto. Če je kdo v preteklosti podvomil o njihovi profesionalnosti, bi se lahko med SP na lastne oči prepričal, koliko poguma, drznosti ter odrekanja je v njihovih življenjih. Ravnjakova požrtovalnost kljub bolezni, Margučev povratek na velikem tekmovanju, Koširjeva stalnost med najboljšimi, da o Flisarjevem šovu za zaključek niti ne govorimo.

Svojo športno kariero so vsi zasnovali znotraj SZS, a ob njenem mačehovskem odnosu so jo na svetovni vrh lahko premaknili le zunaj reprezentančnega ustroja, na lastno pest oziroma skupaj s svojimi družinami in pomočniki. Svetla izjema je (za zdaj) Ravnjak. Ekipa, ki jo vodi Matevž Pristavec, dela dobro, sistematično in rezultati se že kažejo. A je hkrati tudi res, da ima Velenjčan pri rosnih 18 letih že ogromno tekmovalnih izkušenj, veliko več kot njegovi sotekmovalci. A pot bo lahko nadaljeval le, če bo imel dovolj dobre razmere za delo in razvoj.

Te bodo seveda odvisne od sredstev na SZS, ki jih kronično primanjkuje. Če bi vodilni vedeli, da bo Flisar danes blestel v zlatem sijaju, se morda (?) njihova ignoranca ne bi vlekla tik do začetka nove sezone, ko je šele decembra (!) dobil v podpis pogodbo in nekaj drobiža. K sreči že imun na tovrstne zaplete ni čakal na njihov »blagoslov«, treniral je na lastne stroške in se pripravil – za naslov svetovnega prvaka.

Vsi ti uspehi so prišli kot podaljšek sijajne forme iz Sočija, od katerega je minilo manj kot leto, vseeno pa vsi že govorijo o Pjongčangu. Pa bodo v tem zanosu zdržali še tri leta? Morda bo šlo s pomočjo teh kolajn lažje – če že SZS doslej ni znala vzpostaviti učinkovitejšega sistema sponzoriranja in boljših razmer za potencialne junake OI 2018.