Kraft že diha za ovratnik Prevcu

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft po tretji zmagi le še sedem točk za vodilnim Slovencem.

Objavljeno
09. marec 2015 01.21
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Lahti – Uvodni prezkušnji 18. nordijske turneje v smučarskih skokih se minuli konec tedna v Lahtiju nista razpletli po željah glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa. Na sobotni ekipni preizkušnji so se morali namreč Slovenci tako kot na nordijskem SP v Falunu sprijazniti šele s 6. mestom, Peter Prevc pa je bil včeraj med posamezniki sicer dober četrti, a je zaostal za najhujšimi tekmeci v boju za skupno zmago.

Na najvišjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu se je tokrat povzpel Stefan Kraft. Potem ko je bil po uvodni seriji s poskusom, dolgim 127 metrov, še drugi za norveškim zvezdnikom Andersom Fannemelom (127,5 m), je od tekmecev odskočil po sijajnem nastopu v finalu (133,5 m). Z njim se je na dva metra približal rekordu naprave v Lahtiju, ki si ga od leta 2006 lasti njegov rojak Andreas Widhölzl, zdaj pomočnik glavnega trenerja avstrijske reprezentance Heinza Kuttina.

»Običajno že kakšne tri metre po odrivu veš, ali bo skok dober ali ne. Tako je bilo tudi tokrat, ko me je nato res odneslo daleč proti dnu skakalnice in sem za več metrov preletel zeleno črto, ki označuje daljavo za prevzem vodstva. V tej sezoni sem prikazal že več izvrstnih poskusov in nadejam se, da jih bom do konca zime še nekaj,« si je zaželel Kraft, potem ko je slavil tretjo zmago v svetovnem pokalu.

Z njo je že zadihal za ovratnik nosilcu rumene majice Prevcu (123,5 m in 124,5 m), ki je s četrtim mestom, že šestim v tej sezoni, za las – za pičlih sedem točk – ubranil vodstvo v skupnem seštevku. »Zdaj sem v dobrem položaju, a do finala v Planici je še dolga pot. Na preostalih preizkušnjah bom dal vse od sebe, potem pa bomo videli, kakšen bo končni rezultat,« je še dejal 21-letnik iz Schwarzacha pri Salzburgu, ki je najbližjega zasledovalca na včerajšnji tekmi, Nemca Severina Freunda (126 m in 126,5 m), ugnal za 11,3 točke.

»Čeprav moja skoka nista bila popolna oziroma takšna, kakršne sem kazal na nedavnem svetovnem prvenstvu v Falunu, sem zadovoljen z doseženim. Treba je namreč vedeti, da je prva preizkušnja po velikem tekmovanju zmeraj malce posebna, Stefan pa je to pot v drugi seriji nastopil zares sijajno,« je Kraftu športno čestital 26-letni Bavarec, ki ga na tretjem mestu od Prevca zdaj loči 72 točk.

Najboljši slovenski skakalec je imel včeraj še to smolo, da je Fannemel, ki je vodil po prvem »polčasu«, v finalu skočil nekoliko slabše (122 m) in zdrsnil tik pred 22-letnika iz Dolenje vasi v Selški dolini. »Spet sem četrti,« je uvodoma povedal s kislim nasmeškom, potem ko mu je leto starejši Norvežan po svetovnem rekordu izpred nosa – za 1,8 točke – speljal še uvrstitev na zmagovalni oder in nekaj dragocenih točk v boju za veliki kristalni globus.

Ve, kaj je delal narobe

»Nehvaležna uvrstitev je posledica napak. V prvi seriji se mi je prikradla večja, drugi skok pa je bil boljši,« je Prevc potegnil črto pod tekmo v Lahtiju, kjer je odskakoval bodisi za drobec prezgodaj ali prepozno. Proti Kuopiu, kjer bodo že danes (17) kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (17.15), se je kljub temu odpravil z mirno glavo, ker ve, kaj je minuli konec tedna delal narobe. »Trudil se bom minimalizirati napake ali jih po možnosti v celoti odpraviti,« si je še zaželel nosilec rumene majice.

V včerajšnjem finalu sta od Slovencev nastopila le še Jurij Tepeš (117,5 m in 122,5 m) in Petrov mlajši brat Cene Prevc (119 m in 121 m), ki sta pristala na 13. oziroma 17. mestu. Oba sta stopnjevala svoje nastope in napredovala po lestvici; 26-letni član Dolomitov je v drugi seriji preskočil šest tekmecev, mladinec kranjskega Triglava, ki bo v četrtek praznoval 19. rojstni dan, pa štiri ter si tretjič med elito (po 16. in 27. mestu iz lanske Planice) in prvič v tej sezoni priskakal točke za svetovni pokal.

Brez njih je včeraj le za las – za 0,3 točke – na 31. mestu ostal Jernej Damjan (113 m), čigar sostanovalec na tekmah Nejc Dežman (112,5 m) si je z domačim zvezdnikom Jannejem Ahonenom razdelil 34. mesto. Prekratka za finale sta bila tudi Jaka Hvala (111 m) in Matjaž Pungertar (110 m), ki sta končala na 37. oziroma 44. mestu.