Kranjec bi rad ponovil finalna nastopa iz Söldna in Alta Badie

Žan Kranjec je tretjič na svetovnem prvenstvu, a prvič v vlogi prvokategornika.

Objavljeno
15. februar 2017 22.26
Žan Kranjec na ledeniku Rettenbach Solden 21.10.2016 [alpsko smučanje,ledenik,solden]
Mojca Finc
Mojca Finc
St. Moritz – Prvi veleslalomist v slovenski reprezentanci Žan Kranjec je na ekipni preizkušnji okusil duh svetovnega prvenstva v Švici. Generalko (izgubljeni dvoboj) ima za sabo, »njegova« tekma, tista, na kateri bo poskusil pokazati največ, kar zmore, bo na sporedu jutri. Zanj bo to po Schladmingu 2013 in Vailu 2015 tretje SP, a prvo, na katerem bo nastopil v pomembnejši vlogi.

Kranjec je v tej sezoni na tekmah za svetovni pokal opazno dvignil raven svojega smučanja. Dvakrat se je uvrstil tik pod stopničke, v Söldnu in Alta Badii. »Če bi prenesel finalna nastopa s teh preizkušenj na SP, bi bilo super. To je moj cilj, največji izziv. Ob uspešnem razpletu ocenjujem, da bi se lahko povzpel zelo visoko,« se je nadejal drugi adut slovenske moške reprezentance na tem prvenstvu za smukačem Boštjanom Klinetom. V tej zimi je v svetovnem pokalu napredek pokazal s prebojem v prvo skupino veleslalomistov, ključen premik pa je storil še v svoji drugi disciplini, slalomu, s premiernimi točkami v karieri.

Teren v St. Moritzu za Kranjca ni neznanka, na njem se je v preteklosti že meril, tako na tekmi za svetovni pokal kot tudi na dveh preizkušnjah za evropski. »S suhim snegom, ki je podoben tistemu v Severni Ameriki, načeloma nimam težav. Kakšna bo podlaga na dan tekme, je odvisno od priprave, torej od količine vode, ki jo bodo vbrizgali,« je 24-letnik opozoril, da še ne ve, kaj naj pričakuje, in dodal, da ta čas ni optimalna. Resda so mu katera druga smučišča ljubša od švicarskega prizorišča, a pravi, da ob dobri psihični pripravi ta vtis na tekmi ne bi smel igrati ključne vloge. Kaj zanj pomeni dobra priprava? »V prvi vrsti so pomembni dobri treningi, s katerimi preprečim dvome o sebi ali opremi. Tekmo je treba vnaprej dobro analizirati in vizualizirati, kako bo potekala. Ko bo šlo zares, pa napadati od štarta do cilja,« je odgovoril.

Z ekipo je pred prihodom v Švico opravil treninge v Kranjski Gori, na Rogli in Reiteralmu, vadil je tudi v St. Moritzu, da bi se privadil na agresiven sneg. Lastnik treh bronastih kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev sam pri sebi čuti, da je forma ob vrhuncu sezone prava. »Gotovo je moja želja tudi kolajna. Pa ne samo moja, enako razmišljajo tudi vsi tekmovalci, uvrščeni med petnajst oziroma trideset najboljših v svetovnem pokalu,« se zaveda zgoščene konkurence v svoji paradni disciplini. Njegova najpomembnejša naloga na štartu bo zadržati popolno zbranost in osredotočenost, ki ga bi popeljali do optimalnega nastopa. »SP je nekoliko drugačno tekmovanje kot svetovni pokal. Načeloma štejejo samo kolajne. A če bom pokazal tisto, kar znam, vendar ostal brez stopničk, še vedno ne bo konec sveta,« je poudaril.

Odziv, ki ga bo pokazal na tem SP, bo dragocena izkušnja za olimpijski nastop v Južni Koreji prihodnje leto, kjer vodstvo alpincev pričakuje kolajno v moški reprezentanci. Kranjec je prizorišče prihodnjih OI obiskal pred enim mesecem. Spoznaval je progo in se meril na tekmah za pokal Daljnega vzhoda. »Odhod v Korejo je bil zelo dobrodošel, videl sem teren in ga preizkusil, kar mi bo gotovo pomagalo pri pripravah za OI. Lažje mi bo že pri analizah proge. Teren mi je zelo všeč, ni lahek in tudi ne ekstremno težek. Podlaga je bila zahtevna, pripravljal jo je isti človek, kot jo bo na OI. Skratka, dobil sem koristne informacije, kaj lahko pričakujem,« se je ozrl k vrhuncu prihodnje sezone, preden se bo podal na najpomembnejšo tekmo te zime.