Lani v Nemčijo, letos ostala doma

Po zadnjem spektaklu danes in jutri na Pokljuki tekmi državnega prvenstva.

Objavljeno
26. december 2014 20.29
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Pokljuka – V biatlonskih krogih je seveda še zelo svež spomin na pokljuško tekmo svetovnega pokala z lepim obiskom, navzlic muhastemu vremenu zelo dobrimi progami, a tudi z izostankom vrhunskega domačega nastopa za uvrstitev na stopničke. Pred slovenskimi reprezentanti je zdaj že državno prvenstvo, vprašljiv je le nastop ne povsem zdrave Teje Gregorin.

Vodilne slovenske biatlonke se je po sklepni decembrski postaji v svetovnem pokalu lotila viroza, zato tudi ni povsem uresničila načrta treninga v prazničnem tednu. Tako včeraj še ni bilo povsem jasno, če bo danes ob 10. uri na štartu šprinterske preizkušnje za državno prvenstvo, prav tako ob desetih bo jutri na Pokljuki še zasledovanje. A obenem se vsaj za malce tolažbe lahko tudi spomni, da je tokrat ne bo na ekshibicijski tekmi mešanih dvojic v Gelsenkirchnu (danes ob 18.15), saj je za njo pred pomembnim nadaljevanjem svetovnega pokala zagotovo najpomembneje, da je ostala doma.

Resda so bili v slovenskem taboru sprva presenečeni, ker se tokrat Jakov Fak in Teja Gregorin nista uvrstila na seznam sodelujočih, za zanimivo ekshibicijo na štadionu, kjer je jeseni Maribor gostoval v nogometni ligi prvakov, a končni razplet – ne glede na Fakovi decembrski uvrstititvi na stopničke v Östersundu in Hochfilznu – niti ni tako nepričakovan. Kajti če je povsem običajno, da sta med desetimi dvojicami dve domači, na štartu pa sta zavoljo tradicije in izjemnega vpliva v biatlonu vsaj še para iz Rusije in Norveške, potem prav veliko prostora ne ostane več. Izbira Švice, Avstrije in Italije, treh dežel oddiha v zimskem času številnih Nemcev, je povsem logična, nova biatlonska velesila Češka je nemška soseda, Francija z izjemnim Martinom Fourcadom prav tako. Pred dnevi smo med svetovnim pokalom na Pokljuki še največ pripomb slišali na račun izbire ukrajinskega para Valj Semerenko-Sergej Semjonov, a glede na razširjenost ukrajinskega trga, kjer ima Fischer svoj tovarniški obrat, tudi to ni presenetljivo. Povrhu pa še ostaja vprašanje, koliko so si zares v vodstvu naše reprezentance sploh želeli nastop pod žarometi Schalkejeve arene. Kajpak gre za imenitno promocijo in tudi denarne nagrade, pa vendarle je odhod v Porurje vedno znova slovenski stroki podiral pripravljalne načrte, od tekmovalcev pa zahteval dodatne napore v času med decembrskim in januarskim delom svetovnega pokala. Lani nato, prav zaradi izčrpanosti in posledične bolezni, tako prav Fak in Gregorinova nista nastopila na uvodni januarski tekmi v Oberhofu.

Večina reprezentantov bo danes in jutri nastopila na državnem prvenstvu. Pokljuka je v zdajšnjih nižjih temperaturah, kot so pospremile tekmo svetovnega pokala, ohranila nadvse spodobno smučino, domačo tekmo pa naj bi obogatila še udeležba nekaterih ruskih in korejskih biatloncev, saj se ti na nadaljevanje sezone pripravljajo prav na Gorenjskem.