Lanišek po padcu spraševal le za daljavo

Po padcu v Kuusamu še večja pričakovanja mladega smučarskega skakalca Anžeta Laniška.

Objavljeno
12. december 2014 01.06
lvu*Pungertar Matjaž Skoki
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Za razliko od Norvežana Phillipa Sjøena in Nemca Andreasa Wellingerja, ki po padcih v Klingenthalu oziroma Kuusamu še nista nared za vrnitev med elito, njun slovenski vrstnik Anže Lanišek po strmoglavljenju na skakalnici Rukatunturi že razmišlja o novih točkah za svetovni pokal. V lov nanje se bo znova pognal že ta konec tedna v Nižjem Tagilu.

»S točkami v Klingenthalu in Kuusamu sem prebil led, zato grem lahko sproščeno na preizkušnji v Rusiji. Nadejam se dobrih skokov in uvrstitev, moja pričakovanja pa se niso zmanjšala; ravno nasprotno, še povečala so se,« je Lanišek poudaril pred odhodom v Nižji Tagil, kjer bodo danes (16) kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (16). Nedeljska se bo začela ob 14.30.

Na padec v Kuusamu je že pozabil. Potem ko si ga je večkrat ogledal v posnetku, prvič že v reševalnem vozilu med vožnjo proti Ouluju, med katero mu ga je na prenosnem računalniku predvajala medicinska sestra, je prišel do ugotovitve, da se mu je zatič še v zraku najverjetneje iztaknil zaradi pomrznjenega snega na čevlju, ki ga je težko povsem odstraniti, zaradi česar se vez ni najbolje zapela. Svoje sta dodala še njegov značilni agresivni odskok in sunek vetra, ki ga je začutil tik pred strmoglavljenjem in bi ga ponesel do njegove največje daljave tisti konec tedna.

»Ko se mi je to zgodilo, sem si mislil: 'Ah, ne, pa ravno zdaj, ko bi me odneslo.' Ko so me nato nalagali v reševalno vozilo, me je zanimalo le eno: kako daleč sem skočil? Ko sem za daljavo spraševal ljudi okrog sebe, so mi vsi po vrsti odgovarjali, da to sploh ni pomembno, češ da je zdaj na prvem mestu moje zdravje,« se je v smehu spomnil 18-letni Domžalčan, ki ob dobrem štartu v sezono (21. mestu v Klingenthalu ter 25. in 30. v Kuusamu) optimizem pred premiero svetovnega pokala v Nižjem Tagilu črpa tudi iz uspešnega ponedeljkovega treninga v Zakopanah.

Pod vodstvom Aleša Selaka, klubskega trenerja pri SSK Mengeš, ki mu pomaga nekdanji reprezentant Jure Radelj, je na tamkašnji veliki napravi v družbi češkega vzornika Jakuba Jande ter prijateljev, nordijskih kombinatorcev Leona Šarca in Urha Krajnčana, izvedel ducat skokov, osem zjutraj in štiri popoldne, nakar je močno sneženje onemogočilo nadaljevanje treninga. »Od prvega skoka sem šel na polno in šlo mi je zelo dobro od nog, pri čemer me prirejena opornica na desni roki ni motila. Sem se pač hitro navadil, da vse, kar moram narediti pred skokom, opravim z levico,« je pojasnil Lanišek in pristavil, da ni bil prav nič živčen, ker je pač vedel, da je dobro pripravljen. Tako zelo je namreč prepričan vase.

Kako je v Nižjem Tagilu, se je malo pozanimal pri klubskem in reprezentančnem kolegu Matjažu Pungertarju, ki si je lani tam s 17. in 18. mestom dvakrat priskakal točke za veliko nagrado FIS. Mimogrede: najboljši Slovenec je bil tedaj Jernej Damjan (2. in 7.). »Matjaž mi je omenil, da so takrat spali v hotelu sredi gozda ob jezeru – sredi ničesar,« je zaupal mladi Domžalčan, Pungertar pa je za Delo razkril, da je bil hotel od zunaj videti grozen. »Kot razpadajoč blok, saj mu je odpadal omet. Ko pa smo vstopili vanj, smo bili prijetno presenečeni, saj so bile sobe povsem nove.«

Hotel, ki je stal ob jezeru, a s tako umazano vodo, da so se odpovedali kopanju v njem, je obdajala visoka ograja, za nameček so ga stražili še vojaki. »Mesta nismo videli, vanj se tudi zato nismo odpravili, ker so nas opozarjali, da je nevarno in da ljudje tam kar izginjajo. Kar pa zadeva sodobni skakalnici, sta narejeni po istem kopitu kot, denimo, tisti v Almatiju,« je razložil 24-letnik iz Vrhpolja pri Kamniku, ki se je minulo soboto s 13. mestom v Lillehammerju veselil svoje doslej najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu. »Potem ko sem se v Kuusamu lovil, sem se spomnil, kaj sem za dober nastop naredil poleti, to pa nato ponovil v Lillehammerju. Čeprav je šlo za malenkost, mi je pomagalo,« je zaupal Punger(s)tar, ki v nekoliko razredčeni konkurenci ta konec tedna pričakuje dve uvrstitvi med trideseterico. »Vem pa, da sem sposoben s svojimi najboljšimi skoki priti precej višje,« je še dejal ob Lanišku ta čas drugi reprezentant iz SSK Mengeš.