Le Pilch pred trojico slovenskih orlov

Na skakalni tekmi celinskega pokala v Ruki so se Nejc Dežman, Žiga Jelar in Jurij Tepeš zvrstili med 2. in 4. mestom.

Objavljeno
16. december 2017 22.31
J. P.
J. P.

Ruka - Smučarski skakalci, ki ta konec tedna ne tekmujejo na preizkušnjah svetovnega pokala v švicarskem Engelbergu, se v finski Ruki, ki je elito že gostila, danes in jutri merijo stopničko nižje, v celinskem pokalu. Na prvi od dveh posamičnih tekem (HS-142) so se danes izkazali tudi Slovenci, saj so se kar trije zvrstili do četrtega mesta, vsi pa so morali premoč priznati komaj 17-letnemu Poljaku Tomaszu Pilchu, ki se je v sedmem poskusu veselil druge zmage na tej ravni.

Vendar pa po prvi seriji ni dišalo po takšnem razpletu, saj je zasedal šele osmo mesto s skoraj enajstimi točkami zaostanka za vodilnim. V finalu pa je postavil daljavo dneva (143.5 metra) in se povzpel povsem na vrh, pred prvim izzivalcem Nejcem Dežmanom je imel štiri točke in pol naskoka. Tretjeuvrščeni Žiga Jelar, ki je v drugo napredoval s sedmega mesta, je za reprezentančnim kolegom zaostal za pičlo desetinko točke, še dodatno točko bolj zadaj pa je ostal vodilni po prvi seriji Jurij Tepeš, ki je ostal brez stopničk.

Slovenski uspeh je z osmim mestom dopolnil Tomaž Naglič, ki je v drugo precej pokvaril izhodišče, po polovici preizkušnje je bil namreč tretji. Bor Pavlovčič, ki je komajda napredoval v finale, je vpisal 18. rezultat, do točk pa se je dokopal še Andraž Pograjc na 23. mestu. Praznih rok je s 33. mestom ostal zgolj Miran Zupančič, ki je bil za finale prekratek za 2,8 točke. V skupni razvrstitvi celinskega pokala vodi Pilch z 236 točkami, Dežman je četrti (145 točk), Jelar s točko manj peti.