Le približevanje zgornji meji prinaša rezultat

Boštjan Kline izjemno štartal v novo sezono, Žan Kranjec odstopil, možnost popravnega izpita ob koncu tedna.

Objavljeno
04. december 2016 22.39
ALPINE-SKIING/MEN
Mojca Finc
Mojca Finc
Val d'Isere – Izjemno je v sezono minuli konec tedna štartal smučar Boštjan Kline. Po 5. mestu v superveleslalomu je v smuku napredoval še mesto višje. Brez velike napake, iz katere se je mojstrsko rešil, bi bila zmaga čista kot solza, je dejal trener Peter Pen, a poudaril, da v ekipi ne govorijo o izgubljeni priložnosti, temveč kaj morajo še storiti, da bodo dosegli, kar si želijo.

Ekipa za hitre discipline je zadovoljna zapustila Val d'Isere, več pa so pričakovali pri »tehničarjih« od veleslalomskega nastopa Žana Kranjca. Vodičan, ki je navdušil s 4. mestom na oktobrski uverturi v Söldnu, je po 12. času prve proge na drugi storil napako pred ciljem in odstopil. »Zdaj ve, da le napad in približevanje zgornji meji prinašata rezultat, žal pa se pri tem lahko zgodijo tudi napake. Ker je bil ritem v obeh nastopih zelo visok za veleslalome, se je bilo iz preglavic težko rešiti,« je Kranjčevo predstavo komentiral trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. Pozitivno oceno nastopa je našel v pravem pristopu svojega tekmovalca, saj je napadal lastne meje zmogljivosti.

Z veliko napako, ki bi ga lahko stala odstopa, se je spopadel Kline v smuku. »Za vrhunski rezultat in premagovanje 'divjih' tekmecev, ki se uvrščajo v ospredje, se je treba približati limitu. Iz sebe je iztisnil maksimum,« je o najboljšem slovenskem smučarju povedal trener Pen, ki je bil presenečen, da je njegov tekmovalec ob veliki napaki izgubil relativno malo časa: »Tokrat je bil najboljši na hribu,« je ocenil nastop Mariborčana, ki se je še drugič v novi sezoni izkazal s suverenostjo na smučeh. »Še pred štartom v novo zimo smo vedeli, da je kakovosten, dober in hiter, a dokler nimaš rezultata v žepu, se v zraku čuti negotovost. Če prideš po uvodnem tekmovalnem vikendu domov s takšnima rezultatoma, kot ju je dosegel on, moraš biti zadovoljen. Pred nami je še dolga zima in dovolj priložnosti,« je razmišljal Pen, ki se nadeja sezone brez poškodb.

Klinetu, tekmovalcu, ki v zbirki uspehov hrani dve 2. mesti v svetovnem pokalu in tri kolajne z mladinskih svetovnih prvenstev, se je v prejšnji sezoni včasih zgodilo, da se je moral brzdati, saj je kdaj imel tudi previsoka pričakovanja. Trener Pen pravi, da neučakanosti ne opaža, nasprotno, presenečen je, kako se odziva in svojo najboljšo sliko pokaže v najbolj pomembnem trenutku.

Na smučeh letos deluje zelo odločno in samozavestno. Koliko mu še manjka do stopničk oziroma vrha? »To je pa odvisno od terena do terena. S prikazanim v Franciji smo zadovoljni, naslednja postaja bo Val Gardena, kjer je lani vknjižil ničlo. V superveleslalomu je odstopil, v smuku pa zgrešil trideseterico, to je bila njegova edina smukaška tekma v minuli sezoni, v kateri je ostal brez točk,« je Pen opozoril, da ekipo čaka še precej dela. »Proga ima manj tehničnih zavojev, podlaga je še bolj korektna, to pomeni, da bo nabor tekmecev pri vrhu še večji,« je napovedal in dodal, da se najbolj veseli težkih tekem na ledeni podlagi, prav v takšnih razmerah namreč vidi prednost pred tekmeci.

Fantom bo privoščil dva dni regeneracije, konec tedna se bodo podali na trening tehničnih disciplin, naslednje tekme pa jih čakajo čez 14 dni. Ta vikend pa bo svojo priložnost spet iskal veleslalomist Kranjec, ki se bo v konkurenci meril ponovno v Val d'Iseru. Tokrat na progi, ki tradicionalno gosti svetovni pokal. Gostitelji so krila razprli že včeraj, ko so na drugem veleslalomu sezone med najboljšo peterico zasedli štiri mesta. Mednje se je na 2. mesto vrinil le vodilni v skupnem seštevku Avstrijec Marcel Hirscher. Slavil je Mathieu Faivre, tretji pa je bil Alexis Pinturault.