Le športni čudež lahko Ilki Štuhec odnese smukaški globus

Slovenska alpska smučarka se je na nedeljskem superveleslalomu že enajstič to sezono uvrstila na zmagovalni oder.

Objavljeno
06. marec 2017 01.57
Vito Divac
Vito Divac
Pjongčang – Ilka Štuhec to zimo v smuku tako suvereno smuča, da bi se moral v finalu v Aspnu zgoditi pravi čudež, da ne bi osvojila smukaškega globusa. Ima namreč 97 točk naskoka pred Sofio Goggia. Tudi v superveleslalomu je na najboljši poti, da osvoji mali globus. Pred Tino Weirather ima sicer le 15 točk naskoka, a je razlika v njuni tekmovalni formi močno v prid Štuhčevi.

»Če bi mi kdorkoli na začetku sezone dejal, da bom tako dobra, mu ne bi verjela. V Južni Koreji sem uživala, ker je teren za olimpijske tekme poseben in zanimiv,« je po dveh treh mestih na predolimpijskih tekmah v smuku in superveleslalomu v Jeongseonu novinarjem ponavljala letos prva dama hitrih disciplin. Štuhčevo sta obakrat prehiteli dvakratna zmagovalka Goggia in Lindsey Vonn. »Obakrat moje smučanje ni bilo popolno. Če bi bilo, bi verjetno zmagala. S superveleslalomom sem bolj zadovoljna, saj sem bolje smučala in bila tudi bolj napadalna, predvsem pa sem bolje obvladovala hitrost,« je komentirala nastopa na olimpijski progi Štuhčeva, ki se je na nedeljskem superveleslalomu že enajstič to sezono uvrstila na zmagovalni oder. V smuku je za Goggio, ki je na koncu sezone našla pravo razmerje med napadalnostjo in taktiko, zaostala za 23 stotink sekunde, v superveleslalomu pa za 51.

Medtem ko je bila Italijanka vzhičena, da je, kot je poudarila, prehitela nesporno kraljico hitrih disciplin (Vonnovo) in bodočo kraljico (Štuhčevo) ter le zmagala po devetih uvrstitvah na zmagovalni oder (petkrat je bila druga in štirikrat tretja), je bila Vonnova močno prizadeta. Ostala je namreč pri 77 zmagah v svetovnem pokalu. »Seveda sem razočarana, saj sem zmagi izgubila le za nekaj stotink sekunde. V smučanju sem se naučila, da se stotinke sekunde vedno vrnejo, po razočaranjih vedno pride veselje. Le potrpežljiva moram biti. Upam, da bo prihodnjo, olimpijsko sezono sreča na moji strani. Superveleslalom je bil zagotovo najboljši v sezoni,« je povedala Američanka.

Goggia, Vonnova in Štuhčeva so ta čas v hitrih disciplinah razred zase, tako da bo na zadnji tekmi o obeh globusih odločil troboj. V smuku Štuhčevi zadostuje za zmago že uvrstitev med petnajsterico, ki dobi točke. A le, če bi zmagala Italijanka. Če ne, ji ne bi bilo treba osvojiti niti ene točke ...

V superveleslalomu je v igri za globus le še Weiratherjeva. Njena forma v drugem delu sezone ni tako dobra kot pri Štuhčevi. Po dveh drugih in tretjem mestu je bila sedma, četrta in v Južni Koreji šele deveta. »Ne razmišljam o globusih. Tako kot vso sezono grem iz tekme v tekmo z željo smučati najbolje, kar znam in zmorem,« se je vzdržala zmagovite napovedi Štuhčeva, ki noče prehitevati časa.

Maruša Ferk je v smuku s 26. mestom osvojila prve letošnje točke. »Vem, da sem na pravi poti. Za naslednjo sezono vem, kaj moram narediti, da bom hitrejša. Na letošnjih izkušnjah bom poskušala graditi, da mi bo lažje tudi zaradi štartne številke, da bom posledično bolje pripravljena, da bom znala bolje oceniti razmere in svoj položaj ter bolj napadati,« je komentirala to sezono v hitrih disciplinah 28-letnica, ki je bila v smukih že zelo visoko. Pred sedmimi leti je bila že četrta, pred petimi leti pa deseta, štirinajsta in petnajsta. Potem se je poškodovala. Povratek je bil dolg, žarek upanja pa je našla.

Smučarke se selijo v Kalifornijo, kjer jih v Squaw Valleyju v bližini jezera Tahoe čakata slalom in veleslalom. Ilko skrbi le ena stvar, 16-urna časovna razlika ...