Luca Aerni od 30. mesta do kombinacijskega zlata

Švicar Luca Aerni je zmagovalec alpske kombinacije v St. Moritzu, potem ko je po smuku zasedal šele 30. mesto. 

Objavljeno
13. februar 2017 10.17
ALPINE-WORLD/MEN
N. Gr.
N. Gr.

St. Moritz - Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v St. Moritzu se nadaljuje z moško alpsko kombinacijo. Potem ko so zaradi megle moški smuk s sobote prestavili na nedeljo, so moški del karavane posledično prikrajšali za dan počitka pred kombinacijo. 

Smuk švicarskim adutom ni najbolje uspel, a so vse nadoknadili v slalomu. Luca Aerni se je za las uvrstil v prvo trideseterico na smuku, se prvi pomeril s slalomsko progo in na mestu vodilnega ostal vse do konca. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da bi kombinacijo zmagal tekmovalec, ki je po smuku zasedal 30. mesto, Aernijev rezultat pa lahko služi kot opomin mednarodni smučarski zvezi (FIS), da razmisli o prihodnosti te discipline. 

Na drugem mestu je kljub neprepričljivi vožnji končal Avstrijec Marcel Hirscher, ki je na koncu za zlatom zaostal le za stotinko sekunde. Bronasto medaljo si je privozil še en Švicar Mauro Caviezel. Martin Čater je po smuku zasedal tretje mesto, po zaslugi slabšega slaloma je zdrsnil na končno 13. mesto. Klemen Kosi je kombinacijsko preizkušnjo končal kot 22, Štefan Hadalin pa kot 28. 

POTEK SMUKA

Danes je smučarjem v St. Moritzu vreme mnogo bolj naklonjeno kot pretekle dni, tokrat megla ne povzroča problemov niti v zgornjem delu. Prvi se je na progo podal Caviezel, a ni izkoristil dobro pripravljene proge, v spodnjem delu je z manjšimi napakami izgubil skoraj sekundo v primerjavi z Romedom Baumannom, ki trenutno vodi. Najbolj se mu je približal Carlo Janka, ki je smučal natančno, a je bil v tehnično zahtevnem srednjem delu pregrob in posledično počasnejši od Avstrijca. 

S prvim delom kombinacije je že opravil tudi Alexis Pinturault, ki pa s svojim smukom ne more biti najbolj zadovoljen. V zgornjem delu je imel težave s palico, v srednjem delu pa v tehničnih zavojih ni ohranil dovolj hitrosti in v cilju na 8. mestu za Baumannom zaostaja sekundo in 46 stotink. Izkušeni Peter Fill je odstopil. 

Tik za prvo deseterico se je na progo podal Marcel Hirscher. Avstrijec je v zgornjem drsalnem delu še ohranjal stik z vodilnim rojakom, v srednjem delu pa samo v četrtem odseku na progi pustil več kot osem desetink sekunde in se v cilju uvrstil neposredno za Pinturaulta. Hirscher za Baumannom zaostaja dve sekundi in 30 stotink, za Pinturaultom pa slabo sekundo.  

Med favorite je spadal tudi Alexander Aamodt Kilde. Norvežan je tako na superveleslalomu kot na smuku le za las zaostal za medaljo, danes pa bi se z vrhunskim smukom lahko vmešal tudi v boj za medalje. A Kildeju ni šlo vse po načrtih, v spodnjem delu je naredil večjo napako in se uvrstil tik pred Pinturaulta. Nekoliko bolje je šlo Kjetilu Jansrudu, ki je prišel tik za drugega Adriena Theauxa in se na tretjem mestu izenačil z Janko. 

Kot prvi Slovenec je šel na progo Klemen Kosi, njegov kombinacijski smuk pa bi se težko začel slabše. Že v zgornjem delu je napravil veliko napako in izgubil več kot dve sekundi, nato pa je imel v srednjem in spodnjem delu najhitrejše čase, a je to ob prihodu v cilj zadoščalo le za 13. mesto in 1,70 sekunde zaostanka. Za njim je šel na progo Dominik Paris, zmagovalec Kitzbühla je prišel na 5. mesto. 

Martin Čater se je na progo podal s številko 20 in smuk odpeljal z odliko. Takoj po štartu je izgubil tri desetinke sekunde, nato pa je podoben zaostanek ohranjal vse do cilja in prišel na odlično tretje mesto. Za Baumannom zaostaja 32 sekund, bil pa je kar 36 stotink sekunde hitrejši od včeraj četrtouvrščenega na specialnem smuku Jansruda. 

S smukom je že opravil najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin. Proga v St. Moritzu je bila zanj preveč, s štirimi sekundami zaostanka je trenutno predzadnji - prehitel je Adama Žampo, ki je storil veliko napako in zaostaja osem sekund in pol. 

Podobno se je odrezal tudi najmlajši v slovenski moški reprezentanci Tilen Debelak, ki je prehitel le Hadalina in Žampo, oba sta že izven prve trideseterice. Klemen Kosi po smuku zaseda 20. mesto, prvo ime Slovenije po prvi polovici kombinacije pa je zagotovo Martin Čater na 3. mestu. 

POTEK SLALOMA

Slalom je dobro otvoril Švicar Luca Aerni, kmalu za njim se je s slalomom spoprijel Marcel Hirscher. Avstrijca je očitno bolezen zdelala bolj, kot je napovedoval pred tekmo, njegov slalom ni bil tako agresiven, kot smo ga navajeni in svetovni prvak izpred dveh let v alpski kombinaciji je v cilj prišel stotinko sekunde za Aernijem. Hirscher je bil razumljivo razočaran, popravna izpita bo imel v obeh tehničnih disciplinah. 

Svoje današnje nastope je že zaključil Klemen Kosi. S smukaško vožnjo ni bil zadovoljen, na slalomu pa je pričakovano izgubil veliko časa in v cilj prišel šele kot sedmi, prehitel je le tri smučarje. Podobno razočaran je bil tudi Alexis Pinturault, ki je na slalomu napadel in smučal odločno, a precej prepočasi. Kljub temu, da ni naredil nobene večje napake, je Pinturault v cilj prišel šele kot tretji s 86 stotinkami sekunde zaostanka. Luca Aerni ostaja v vodstvu. 

Za Francozom je šel na progo Norvežan Alexander Aamodt Kilde, ki slaloma ni najbolj vešč, a se proge v St. Moritzu vseeno ni ustrašil. Vozil je v slogu Henrika Kristoffersena in počasi izgubljal vodstvo, v cilj pa je prišel s štirimi desetinkami zaostanka, kar je bilo dovolj za tretje mesot. Kilde je bil s svojim nastopom zelo zadovoljen. Švicarji so upe polagali tudi v Justina Murisierja, ki je smuk odpeljal dobro, slalom pa nekoliko slabše in že zdaj zaostaja za mesti, ki prinašajo odličja. 

Švicarji so imeli kar nekaj orožij v ognju, naslednji na vrsti je bil Mauro Caviezel. Pred ekipnim kolegom Aernijem je imel prednost na celotni progi, v spodnjem delu pa izgubil dobre tri desetinke in na koncu za njim zaostal za pičlih šest stotink, kar je bilo še vedno dovolj le za tretje mesto. Naslednji, ki je nekoliko bolj resno ogrozil Aernija, je bil Dominik Paris. Specialist za smuk z južne Tirolske se je slalomske strmine lotil pogumno, ob tem pa ni naredil nobene večje napake, a to vseeno ni bilo dovolj za kaj več kot četrto mesto. 

Slovenski navijači so nestrpno pričakovali nastop Martina Čatra, ki se na slalomskih smučeh podobno kot Paris ne počuti najbolje. Zgornji del je bil vzpodbuden, tudi v srednjem je še izgledalo dobro, v spodnjem delu pa je Čater pustil ogromno časa in v cilj prišel šele kot 11. S smukom je Čater lahko zelo zadovoljen, stopničke realno niso bile dosegljive, lahko pa je 24-letnemu Čatru žal zamujene priložnosti za uvrstitev v deseterico. 

Na vrhu sta bila le še specialista za smuk Adrien Theaux in Romed Baumann, ki pa Aerniju nista prišla niti blizu in Švica se je lahko veselila nove zlate medalje na domačem svetovnem prvenstvu, ki se zaenkrat za njih odvija sanjsko. Luca Aerni je spisal novo poglavje v zgodovini svetovnih prvenstev, delček zaslug za to imajo tudi organizatorji, saj je bila proga med slalomom v zelo slabem stanju in je posledično onemogočala tekmovalcem, da bi se Aerniju približali. Slovenija pred tekmo prav visokih pričakovanj ni imela, ena uvrstitev med prvih 15 pa je glede na ekipo soliden uspeh. 

ALPSKA KOMBINACIJA (M), IZIDI

 1. Luca Aerni (Švi)               2:26,33        (1:41,86+44,47)

 2. Marcel Hirscher (Avt)          2:26,34 +0,01  (1:41,55+44,79)

 3. Mauro Caviezel (Švi)           2:26,39 +0,06  (1:40,30+46,09)

 4. Dominik Paris (Ita)            2:26,73 +0,40  (1:39,94+46,79)

  . Alexander Aamodt Kilde (Nor)   2:26,73 +0,40  (1:40,63+46,10)

 6. Justim Murisier (Švi)          2:26,82 +0,49  (1:40,43+46,39)

 7. Carlo Janka (Švi)              2:27,01 +0,68  (1:39,93+47,08)

 8. Vincent Kriechmayr (Avt)       2:27,08 +0,75  (1:40,12+46,96)

 9. Adrien Theaux (Fra)            2:27,10 +0,77  (1:39,37+47,73)

10. Alexis Pinturault (Fra)        2:27,19 +0,86  (1:40,71+46,48)

13. Martin Čater (Slo)             2:27,50 +1,17  (1:39,57+47,93)

22. Klemen Kosi (Slo)              2:29,03 +2,70  (1:40,95+48,08)

28. Štefan Hadalin (Slo)           2:30,18 +3,85  (1:43,25+46,93)