Manj evforičen, kot je bil lani v Oberstdorfu

Za Petra Prevca skakalnica in tekma v Garmisch-Partenkirchnu predstavljata prav poseben izziv.

Objavljeno
31. december 2014 00.24
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Peter Prevc je dan po 3. mestu v Oberstdorfu, s katerim je ponovil lanski odlični skok v novoletno turnejo, že pogledoval proti veliki napravi v Garmisch-Partenkirchnu, s katero ima še neporavnane račune. Na njej se je moral namreč pred letom dni sprijazniti z 18. mestom, ki ga je na koncu najverjetneje stalo skupne uvrstitve med najboljšo trojico.

»Skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu mi je v preteklih letih zares povzročala še največ preglavic, vendar pa zaradi tega zdaj nanjo ne smem gledati kot na težavo, ampak kot na izziv, kako bom rešil 'problem'. Nadejam se, da mi bo leto dni več izkušenj pri tem kaj pomagalo,« si je zaželel 22-letni Gorenjec, ki se je na večkrat prenovljeni veliki Olimpijski napravi iz leta 1936 najvišje zavihtel predlani, ko je bil deseti. Pred tem je tam nanizal še 28., 27. in 19. mesto.

»A novo leto ponuja novo priložnost,« je ob tem pripomnil Prevc, ki se bo zaradi ponedeljkovega uspeha danes umirjeno podal v uradni trening (11.15) in kvalifikacije (13.45) v Garmisch-Partenkirchnu. Z enakim mišljenjem, kot se je lotil preizkušnje v Oberstdorfu, se bo odpravil tudi v jutrišnji spektakel (14). »Brez prevelike želje po previsoki uvrstitvi in s popolno osredotočenostjo na tekmo, da bom prikazal dva dolga in lepa skoka. V takšnih seveda tudi najbolj uživam,« je ponovil že drugo leto zapored najboljši slovenski športnik in pojasnil, da je takrat, ko veš, kaj moraš narediti za dober skok, vse skupaj toliko lažje.

To je bil primer tudi na skakalnici pod Senčno goro, na kateri se je znašel bistveno bolje kot, denimo, v Nižjem Tagilu in Engelbergu. Zagotovo je k temu svoje prispeval tudi trening v Planici, na katerem je lahko prejšnji torek preizkušal različne stvari. »Zaradi dobrih občutkov sem bil na tekmi spet sproščen, zaradi česar sem manj odskakoval na silo,« je zaupal Prevc, čigar prvi skok na ponedeljkovi preizkušnji (139,5 m) je bil kot iz učbenika. Zanj bi lahko prejel tudi višje ocene za slog, kot jih je (19,5, 19, 19,5, 19, 19), zagotovo bi si za brezhiben doskok v telemark pri takšni daljavi zaslužil tudi kakšno dvajsetico.

V finalni nastop se mu je prikradla manjša napaka, saj je za delček sekunde prepozno odskočil, zaradi česar je z drugega mesta zdrsnil na tretje. »V zraku sem spremljal zeleno črto, ki nam jo 'narišejo' (da gledalci vedo, kako daleč mora tekmovalec skočiti za prevzem vodstva), želel sem jo preleteti za kakšen meter, na žalost pa sem nato prav toliko pristal pred njo,« je razkril skakalec kranjskega Triglava in priznal, da se kljub izenačenemu štartu v prvi vrhunec zime počuti malce drugače kot pred letom dni.

»Zdaj sem manj evforičen, kot sem bil lani v Oberstdorfu, kjer sem dosegel prve stopničke v sezoni. V tej so to že moje druge,« je med seboj primerjal svoje lanske in letošnje občutke, na novinarski konferenci pa vendarle dodal, da je pred letom dni po odličnem izhodišču novoletno turnejo v skupnem seštevku končal na četrtem mestu. »Tokrat bi se rad odrezal (še) bolje, vendar pa so pred nami še tri tekme in ne znam napovedati, kako se bo izšlo,« je dal vendarle tudi javno vedeti, kam približno meri. Vesel je, da je kos Avstrijcem, ki so v svojo korist odločili prejšnjih šest novoletnih turnej in so tudi na 63. pripotovali izjemno močni, če sodimo po dvojni zmagi Stefana Krafta in Michaela Hayböcka ter petem mestu Andreasa Koflerja v Oberstdorfu.

»Na tem tekmovanju so vedno v vrhu, ne le z enim, temveč z več tekmovalci. Očitno znajo dobro načrtovati formo,« je Prevc komentiral blesteči štart Krafta in Hayböcka, za katerima po uvodni postaji zaostaja za osem oziroma 1,1 točke. Avstrijcem je zdaj najhujši tekmec in s tem največji »trn v peti« ...