Massi ne bo vohun, prvi cilj bo sinergija

Novega vodjo alpincev Pavlija Čebulja bo v 15 dneh potrdil alpski zbor. Andrea Massi bo zunanji sodelavec.

Objavljeno
12. maj 2015 01.40
SZS/odbor panoge za alpsko smučanje
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Zdi se, da je poslovnež Iztok Klančnik, sveži predsednik alpskega odbora pri Smučarski zvezi Slovenije, postavil optimalne temelje za novo zimo: z močnimi zvezami se že pogaja z novimi sponzorji, okrepil je marketinško ekipo, včeraj pa je razkril še glavni imeni stroke. Pavli Čebulj bo novi vodja alpincev, z dragocenimi izkušnjami pa bo kot zunanji sodelavec stregel Andrea Massi.

Po debelem mesecu, odkar je Klančnik objavil razpis za vodjo panoge, so včeraj le predstavili šefa reprezentanc. Čebulj je bil eden od sedmih kandidatov, ki so se prijavili na razpis. V alpskem smučanju je Korošec nazadnje deloval v sezoni 2012/13, ko je bedel nad Norvežani. Nato se je za dve leti umaknil od belih strmin, zdaj se poln elana spet vrača v slovensko smučanje, v katerem je bil nazadnje glavni trener moške ekipe za tehnične discipline. V naslednjih 15 dneh ga mora potrditi še alpski zbor.

»Razpis je v meni zbudil izredno zanimanje. V smučanju delujem 15 let, poslanstvo SZS in FIS mi je dobro poznano na vseh ravneh. V zadnjih letih sem bil trener pri Norvežanih in Švedinjah, pred tem pa še vodja programov na Islandiji,« je Čebulj povzel svoj CV in dodal, da vloga vodje predstavlja zanj velik izziv. »Vodja panoge je nekdo, ki ima vizijo in je pripravljen 100-odstotno delati za smučanje. Pripravljen sem se lotiti tega izziva – s strokovnim vodstvom in v sodelovanju z alpskim odborom. Dobri strokovni sodelavci in optimiziranje programov nas lahko popeljejo do dobrih rezultatov v prihodnosti,« je razmišljal.

Za zdaj brez zneskov

Njegova naslednja naloga je sestava trenerskih in tekmovalnih ekip. Pri izbiri imen za slednje se bo držal rezultatskih zahtev, ki jih določa SZS. Popolne bodo do alpskega zbora. So mu finance, s katerimi razpolaga, znane? »O finančnih okvirjih smo se pogovarjali, ne bi pa še govoril o njih. Številke poznam, so pa tu še stvari, ki jih je treba predebatirati,« je odgovoril. Nadeja se, da samoprispevki tekmovalcev ne bodo potrebni: »Če se jim ne bo mogoče izogniti, bodo ti minimalni, bomo pa težili k optimalnemu programu za vse,« je dejal Čebulj, ki bo – glede na podeljene vloge – veliko sodeloval z Massijem. Kako bo v praksi potekala njuna naveza; kaj bo v rokah šefa ekipe aMaze in kaj v njegovih, kdo bo imel zadnjo besedo? »Ne poznam dogovora, saj so pogovori potekali vzporedno. Sam se z njim še nisem konkretno pogovarjal. Vsekakor me veseli njegova vloga oziroma prisotnost v strukturi, se bomo pa morali o stvareh dogovoriti, zelo specificirati. V njem vidim odlično priložnost za izpopolnjevanje fizične priprave tekmovalcev, ker je na tem področju izjemen strokovnjak,« je še dodal Čebulj.

Massi je po številnih in dolgih pogovorih postal zunanji strokovni sodelavec in supervizor za smučarske programe. Skrbel bo za usposabljanje moških in ženskih reprezentanc za svetovni in evropski pokal, sodeloval pri pripravi strokovnih programov (kondicija, metodologija, tehnični del), bil mentor drugim trenerjem na področjih, ki jih pozna; s svojimi dragocenimi izkušnjami naj bi dvignili raven treningov. Sodeloval bo v strokovnem svetu, se udeleževal treningov ...

»Ne bi hotel sprejeti nekaj, kar bi bilo za SZS neuporabno. Našli smo skupni jezik. Vrnitev po osmih letih je velik korak naprej,« je dejal Massi in dodal, da bo hkrati skrbel za trening s Tino Maze, ki si je ob zamrznitvi statusa pustila odprta vrata. »Team to aMaze ostaja na sceni, sodelovanje s Tino se nadaljuje v drugačni obliki. Če bo hotela nadaljevati kariero, potrebuje program vzdrževanja,« je razkril.

Da bi dobil optimalno sliko stanja v reprezentanci, je dva dneva opazoval smučarje med treningom na ledeniku Mölltal. »Sem praktičen tip, zato sem šel neposredno na teren. V 48 urah se vidi veliko, če le znaš gledati,« je opisal, kako je šel v izvidnico in dodal, da v novi vlogi ne bo vohun: »Hočem konstruktivno sodelovanje. Vidim namreč, da primanjkuje sinergije in komunikacije, kar je potrebno za dobre rezultate. Pripravljen sem skakati levo in desno za tiste, ki si bodo moje sodelovanje želeli, ne bom pa se silil.« V svoji vlogi bo precej svoboden, opazoval bo tako 15-letnike na terenu kot tekmovalce, ki po njegovem mnenju ne sodijo več v reprezentanco.

Ni bog, ki bi solil pamet

Njegov prvi cilj bo stakniti glave. »Nisem bog, ki bi solil pamet. Znanje je, prepričan sem, da so trenerji delovni in ne zapravljajo denarja. Potrebnega pa je več sodelovanja,« je opozoril. V čem pa je pravzaprav videl največji izziv, ko se je odločal? »Ne delujem po izzivih, dajo mi jih tekmovalci z rezultati. Potreboval sem funkcijo, ki ne bi bila neposredna. Hkrati mi je bilo žal, da ne bi delil svojih izkušenj z drugimi,« je razpredal Massi, ki bo še naprej nosil oblačila z napisi pokroviteljev ekipe aMaze, enako velja za avtomobil, ki ga vozi. »Bom povsem avtonomen. Blagovna znamka aMaze je svetovno znana, ohranja se tudi naprej, v prihodnosti ima nove projekte. Zelo mi ustreza, da bom lahko eno leto smučarijo gledal širše, ne bom osredotočen le na eno tekmovalko, s katero moram vsak konec tedna nujno doseči stopničke,« je razmišljal. Slovenskemu smučanju, ki se mu je priključil leta 2002, je zelo hvaležen, saj brez njega tudi projekta aMaze in uspehov ne bi bilo. O novi vlogi pa: »Videl sem tekmovalce s potencialom, sem pa zelo realen, treba bo biti zelo potrpežljiv,« je sklenil misli sogovornik, ki je vodilnim na SZS že razkril, kako bi določil trenerje. »Upam, da me bodo upoštevali,« je povedal pred prvo nalogo.