Matic Skube je iz sebe hotel iztisniti več, kot zmore

Pokal Vitranc: v tekmovalno zimo je slovenski alpski smučar štartal dobro pripravljen, iztržil (pre)malo.

Objavljeno
07. marec 2016 21.18
Mojca Finc
Mojca Finc

Kranjska Gora – Matic Skube je po odhodu Mitje Valenčiča pred dvema sezonama postal prvi slalomist v slovenski moški smučarski reprezentanci. Odtlej je štirikrat osvojil točke – po dvakrat v prejšnji in tej zimi. Na pokalu Vitranc se je z ničlo in končnim 43. mestom v slalomski razvrstitvi poslovil od svoje devete sezone za svetovni pokal.

»Od te sezone sem pričakoval več, imel sem dobro štartno izhodišče. A ko so se začeli odstopi, mi je padla samozavest. Formo sem ujel na dveh tekmah pred kranjskogorskimi,« je razmišljal Skube, prepričan, da bi se sezona razpletala drugače, če ga ne bi načeli odstopi na tekmah. Na pokalu Vitranc je v karieri slalomiral devetkrat, točke si je prismučal enkrat (v prejšnji zimi). »Zavedal sem se, da me le nastop brez napake pripelje med trideseterico. Po napaki na začetku sem mislil, da sem veliko izgubil in nadaljeval na silo, kar pa me je še bolj podrlo. Takšnega smučanja snežna podlaga ni dovolila, treba je bilo smučati mehko, nadzirati gibanje telesa,« je opisal nastop in si očital, ker ni ostal miren v nadaljevanju. »Hotel sem iz sebe iztisniti več, kot sem zmožen,« se mu na domači tekmi ni izšlo.

Zanjo se je pripravljal z rusko reprezentanco, nasvete in smernice je skušal črpati tudi od najboljšega ruskega tekmovalca Aleksandra Horošilova. »Veliko lažje je, če imaš priložnost gledati boljše in jim slediti kot biti sam ali s sebi enakimi,« je povedal 28-letnik. Kaj bi spremenil v pripravah za prihodnjo sezono? »Predvsem si želim čim več treninga na težkih, ledenih progah, kar dobimo redko, le po kakšnih zvezah. Da se ne bi zgodilo, da pridem na tekmo rezervirano in bi tipal ne vedoč, kaj me čaka, ampak bi že na treningu začutil podlago,« je dejal.

Trener ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant po zadnjem slalomu sezone za svojega tekmovalca ni varčeval s kritikami: njegov nastop je bil slab, povsem narobe se je lotil proge, imel je drugačno informacijo, morda se ni znašel ali pa si ni upal. Skozi vso sezono je pri Škofjeločanu pogrešal stabilnost in smučanje brez napak.

»Izvedba na tekmi ni prava. Napake so njegova stalnost, vedno jih naredi na isti način, začnejo se v zgornjem delu telesa. Presmučal je več kot 20.000 vrat, v tekmovalno zimo je štartal dobro pripravljen, iztržil pa zelo malo,« je bil oster Bergant, a hkrati poudaril, da je Skube moral – zaradi kadrovske podhranjenosti v razpoložljivem proračunu – veliko treningov opraviti sam s serviserjem. »Tekmovalci imajo zgolj eno kariero, naša naloga pa je, da jim omogočimo najboljše razmere za delo. Kakšni bi bili rezultati, če bi bili drugače podprti, ne bomo nikoli vedeli, o tem je nesmiselno razpredati. Osredotočili smo se na najboljšega v ekipi (Žana Kranjca, op. p.) in drugi so bili tudi zato prikrajšani,« je dejal in napovedal spremembe za novo sezono. Kakšne, ni hotel razkriti.