Mazejeva z rekordnim ameriškim izkupičkom

Alpsko smučanje: iz Lake Louise gre prva smučarka sveta z občutkom, da lahko zmaga v vseh disciplinah.

Objavljeno
08. december 2014 00.17
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Lake Louise – Tako dobrega izkupička, kot ga je dosegla letos v Lake Louise in na ameriški turneji, Tina Maze še ni imela. Z 261 točkami v petih nastopih je bila boljša kot denimo v rekordni sezoni 2012/13, ko jih je zbrala 247. Če ne bi naredila dveh napak (v slalomu v Aspnu in drugem smuku v Kanadi), ki sta jo bržkone stali dveh zmag, najmanj pa drugih mest, bi bil to sanjski začetek.

Zadovoljstvo Mazejeve in celotne ekipe aMaze je pred selitvijo na evropska smučišča razumljivo. Na najlažjem smučišču svetovnega pokala, na katerem je imela vedno obilico težav s stopnjevanjem hitrosti, je smučala v slogu olimpijske prvakinje, preudarno, a dovolj hitro, da je dosegla daleč najboljše uvrstitve doslej. V skupnem seštevku ima rdečo majico, prednost pred prvo tekmico Anno Fenninger pa je povečala že na 117 točk. »Odličen je občutek, ko vem, da lahko zmagam v vseh disciplinah. Ponesrečen začetek v veleslalomu sem nadgradila s četrtim mestom, v superveleslalomu pa vem, da sem lahko še hitrejša. V Lake Louise sem sicer smučala brez napake, a končala z občutkom, da ne bo dovolj za zmago. To sta navsezadnje dokazali Lara Gut in Lindsey Vonn. Očitno sem bila preveč zadržana,« je Mazejeva ocenila superveleslalomsko smučanje in rekordni seštevek v Lake Louise, kjer je sicer zbrala 192 točk.

Po veliki napaki v drugem smuku, ki je bila posledica slabe vidljivosti in uničene proge, je bila v superveleslalomu razumljivo previdna, čeprav so bile razmere za smučanje idealne. »V smuku sem bržčas prismučala v nanešeni sneg na progi in za trenutek izgubila nadzor nad smučmi. Na napako in izgubo zmagovite linije sem se sicer odzvala zelo dobro, a kanček strahu je vendarle ostal. Dejstvo je, da mi je težko najti pravo razmerje med napadalnostjo in sproščenostjo v tako težkih razmerah. V sicer lahkem superveleslalomu sem premalo spustila smuči, da tečejo. Tu je bila glavna razlika,« je Mazejeva razložila, kaj so bile tiste prvine, ki so jo ločile od še boljših dosežkov.

Zmagovalka superveleslaloma Lara Gut je novinarje presenetila z izjavo, da nedeljsko smučanje ni bilo popolno. »Tvegala sem, da tekmo končam v mreži, a se je vse dobro izteklo. Superveleslalom je bil lahek in pravi užitek, za razliko od smuka,« je povedala o enajsti zmagi v karieri 23-letna Švicarka iz pokrajine Ticino. Vse tri zmagovalke Lake Louise Tina Maze, Lindsey Vonn in Lara Gut so bile po svoje junakinje. Mazejeva, ker je prvič v Kanadi zmagala in stala na zmagovalnem odru, Gutova pa, ker je utišala kritike, ki so jo močno črnili po slabem smučanju na uvodnih tekmah in tudi v smuku. Najbolj opazna pa je bila Američanka, ki se je v sobotnem smuku po enoletnem premoru in dveh operacijah vrnila v slogu šampionke hitrih disciplin. V soboto je bila že zelo blizu svojemu včasih (pre)drznemu smučanju. Nedvomno pa je napovedala oster boj za smukaški globus, kar Mazejevo zelo veseli, saj ji je Američanka pravzaprav največja motivacija. V smukaškem seštevku sta z Mazejevo izenačeni – obe sta zmagali in bili osmi. Po Kanadi, kjer je Vonnova slavila že 15. zmago, prihajajo na vrsto evropski smuki, na katerih se bo na bistveno težjih progah pokazala realna moč ameriške rekonvalescentke.

Ilka Štuhec je v Lake Louise trikrat osvojila točke, najboljša pa je bila v prvem smuku – 20. Štirindvajsetletna Mariborčanka ni smučala na ravni lanskih tekem v Kanadi in daleč od 6. mesta, ki ga je v smuku osvojila pred tremi leti. Trener Andrej Možina z izkupičkom (točke je osvojila v super VSL le še Maruša Ferk) ni zadovoljen. Želel je napredek v primerjavi z minulimi leti in se ustaliti na uvrstitvah v petnajsterici. »Do petnajsterice je dekletom manjkalo največ pol sekunde, tako da nismo daleč od želenih ciljev. Žal pa že dve leti stojimo na mestu. Čaka nas temeljita analiza, kje smo in kaj moramo narediti, da se približamo ciljem,« je Možina povedal o povprečnem izkupičku drugega dela slovenske reprezentance. Karavana se zdaj seli v Evropo. Mazejeva gre v Åre, kjer jo v petek in soboto čakata veleslalom in slalom. Domov se vrača tudi Štuhčeva, medtem ko bosta Ferkova in Vanja Brodnik ostali v Lake Louise na tekmah Nor-Am.