Mikaeli Shiffrin slalomski in veliki globus

Alpsko smučanje: v finalu v Aspnu šest Slovencev in Slovenk. Ilka Štuhec v sredo po smukaški globus.

Objavljeno
13. marec 2017 01.14
Vito Divac
Vito Divac
Squaw Valley – V finalu svetovnega pokala v alpskih disciplinah bo v Aspnu v Koloradu nastopilo šest slovenskih reprezentantov – Ilka Štuhec, ki se bori za 2. mesto v skupnem seštevku, v vseh štirih disciplinah, Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu, Ana Drev in Žan Kranjec v veleslalomu ter Martin Čater v superveleslalomu in Ana Bucik v slalomu.

V središču pozornosti bo seveda Ilka Štuhec, ki ima smukaški globus takorekoč že v žepu (pred Sofio Goggia ima 97 točk naskoka), v boju za superveleslalomski pa ima 15 točk naskoka pred Tino Weirather. V Squaw Valleyju, kjer si je Mikaela Shiffrin z dvema zmagama v veleslalomu in slalomu zagotovila v skupnem seštevku nedosegljivih 378 točk prednosti, je Štuhčeva v veleslalomu odstopila, v slalomu pa ni nastopila. Trener Gregor Koštomaj zaradi ničle ni zaskrbljen, saj se je Štuhčeva osredotočila na hitre discipline. Veleslalom je bil zgolj tekmovalni trening. »Do napake je bila Ilka na najboljši poti, da se zanesljivo uvrsti v finale. S smučanjem sem zadovoljen, tako da pred zadnjimi nastopi v sezoni ni panike,« je trener povedal o smučanju mojstrice hitrih disciplin na predzadnji postaji svetovnega pokala v Kaliforniji.

V Squaw Valleyju je bila med slovenskimi smučarkami najboljša Ana Drev. S petim mestom je v veleslalomu dosegla tudi najboljši letošnji dosežek, v seštevku veleslaloma pa napredovala na osmo mesto. V finalu jo v nedeljo čaka predvsem bitka za elitno sedmerico za prihodnjo sezono. Smučanje v Kaliforniji pa je bilo tako dobro, da si lahko obeta tudi napad na zmagovalni oder.

Ana Bucik je v slalomu prehitro odstopila, da bi lahko ocenili njeno pripravljenost. Goričanko po drugem odstopu v letošnji sezoni čaka v koloradskem Skalnem gorovju bitka za elitno petnajsterico. Po sedmem mestu na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je bila na svetovni lestvici že deveta, v finale pa gre kot trinajsta. V Aspnu jo čaka huda bitka za petnajsterico s kar šestimi tekmicami – Norvežanko Maren Skjøld, Švedinjo Emelie Wikstrøm, Švicarkama Melanie Meillard in Michelle Gisin, Kanadčanko Marie-Michele Gagnon ter Nemko Christino Geiger.

V Squaw Valleyju je blestela Shiffrinova. Američanka je prepričljivo zmagala v obeh disciplinah. V slalomu si je zagotovila še četrtič mali globus in postala tretja najboljša slalomistka vseh časov, za Švicarko Vreni Schneider s šestimi malimi globusi in Eriko Hess s petimi. Štiri ima tudi Avstrijka Marlies Schild. Bolj kot slalomske zmage in globusa (prva zasledovalka Veronika Velez-Zuzulova je odstopila na prvi progi), ki ji je bil sicer prvi cilj sezone, se je razveselila veleslalomske. V neposrednem dvoboju je bila boljša od Francozinje Tesse Worley, vendar pa njenega globusa, navkljub trem zmagam, ni ogrozila. »Vedela sem, da sem pripravljena na dvojno zmagoslavje, a sem se osredotočila na svoje smučanje. Tudi na globus nisem mislila. Slalom je bil zelo zahteven. Strmina je bila velika, zahtevala pa je od štarta do cilja pospeševanje. Na prvi progi sem smučala nekoliko bolj udobno, po vodstvu Wendy Holdener pa sem dodala plin,« je opisala že 31 zmago v svetovnem pokalu svetovna in olimpijska slalomska prvakinja, ki je dosegla tudi že enajsto zmago v sezoni.