Milijonski posel, a drobtine za skakalce

Novoletna skakalna turneja: gledalcev je čedalje več, denarne nagrade ostajajo skromne.

Objavljeno
05. januar 2016 20.34
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Bischofshofen – Novoletna turneja je milijonski posel. Med tradicionalnim tekmovanjem štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji se obračajo milijoni, pred televizijskimi zasloni tekme spremlja več milijonov gledalcev po vsem svetu, le skakalci lahko o milijonih le sanjajo. Zmagovalec turneje prejme v spomin »zlatega orla« in 20.000 švicarskih frankov denarne nagrade, kar je razmeroma malo; sploh glede na tveganje, ki ga skakalci prevzemajo nase, ko se spuščajo po zaletišču.

»Kot smučarski skakalec ne moreš zares obogateti. In to kljub temu, da gre za zanimiv šport, ki ga spremlja ogromno gledalcev,« je pojasnil Thomas Morgenstern, dvakratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (v sezonah 2007/08 in 2010/11), ki je septembra 2014 svoje smuči postavil v kot.

Da tekme novoletne turneje pritegnejo res veliko ljubiteljev smučarskih skokov, potrjujejo tudi številke. Lani si jih je, denimo, na nemških televizijskih postajah ARD in ZDF v živo skupaj ogledalo kar 34,07 milijona, na avstrijski televiziji ORF pa 5,57 milijona.

Ker je (bil) to pot v igri za lovoriko tudi Severin Freund, v Nemčiji beležijo porast gledalcev – tako televizijskih kot tistih v arenah. Štadioni v Oberstdorfu (25.500), Garmisch-Partenkirchnu (25.000) in Innsbrucku (22.000) so bili razprodani, že v kvalifikacijah so jih na prvih treh postajah skupaj našteli 30.000, kar je nov rekord.

Več kot 20.000 jih pričakujejo tudi na današnjem sklepnem dejanju ob skakalnici Paula Ausserleitnerja. »Po Freundovem uspehu v Oberstdorfu se je predprodaja vstopnic šele zares začela, računamo tudi z velikim navalom navijačev iz Slovenije,« je napovedal Johann Pichler, generalni sekretar prireditve v Bischofshofnu.

Tekme navržejo organizatorjem velikanske zneske, na račun katerih »živijo« tudi domači smučarsko-skakalni klubi. Z dobičkom, ki ga dobijo od preizkušnje, med drugim pokrijejo celoletne stroške za plače trenerjev, ki skrbijo za razvoj upov.

Nemška in Avstrijska smučarska zveza (DSV in ÖSV) prejmeta lepo vsoto denarja tudi od agencije Infront, ki prodaja televizijske pravice za prenos tekem; z njo sta omenjeni krovni organizaciji sicer podaljšali pogodbo do leta 2018.

Prirediteljem tudi ni težko pridobiti močnih pokroviteljev. Nič čudnega, ko pa se vsi dobro zavedajo, kakšno oglaševalsko vrednost ima novoletna turneja. Tako se je že znanim sponzorjem v tej sezoni pridružil tudi Audi, ki naj bi na leto v zimske športe vložil ducat milijonov evrov.

Glede na to, koliko denarja se vrti okrog tega prestižnega tekmovanja, ga na bančni račun skakalcev kapne res (pre)malo. Na tokratni turneji bi si lahko zmagovalec v najboljšem primeru priskakal 60.000 frankov, od tega 20.000 za skupno prvo mesto in 40.000 za štiri posamične zmage.

Toda »poker« je v vsej zgodovini uspel le enemu šampionu: Svenu Hannawaldu v zimi 2001/02. Nemški zvezdnik je takrat z vsemi nagradami in premijami od domače zveze zaslužil 330.000 evrov, kar je za zdajšnje razmere nepredstavljivo. Zgodovina je že tudi »jackpot« v višini milijon frankov, ki bi ga organizatorji izplačali junaku 60. novoletne turneje (2011/12), če bi v svojo korist odločil vse štiri preizkušnje.

»V mojih časih smo skakalci zaslužili dosti več denarja, kot ga dobijo zdaj. Za nameček smo lahko precej bolje unovčili naše uspehe. Sam imam iz tistega obdobja še zmeraj nekaj zaloge, iz katere lahko črpam za življenje,« je zaupal Hannawald in pripomnil, da bi zdajšnjim »orlom« privoščil večje zaslužke. »Konec koncev tvegajo enako veliko, kakor smo mi.«

Ne glede na vse pa skupna zmaga na novoletni turneji ostaja neprecenljiva, kar dobro ve tudi Freund, ki ne skriva, da je lovorika na tem znamenitem tekmovanju eden od njegovih velikih ciljev. »Na turneji v prvi vrsti ne gre za denar, temveč bolj za čast, da se na seznamu zmagovalcev pridružiš številnim zvenečim asom,« je omenil 27-letni Nemec.