Moraš biti potrpežljiv in verjeti v zmago

Boštjan Kline se je z zmago v Kvitfjellu vpisal kot enajsti slovenski zmagovalec svetovnega pokala in drugi v smuku.

Objavljeno
24. februar 2017 22.18
Vito Divac
Vito Divac
Kvitfjell – Ena najpomembnejših stvari v športu je potrpežljivost. Boštjan Kline jo gotovo ima. Bil je potrpežljiv, ko so od mladinskega prvaka pričakovali, da bo preskočil več stopničk razvoja in takoj posegel po najvišjih mestih v svetovnem pokalu. Ni prehiteval niti takrat, ko se je vračal po poškodbi.

Potrpežljiv je bil tudi letos, ko ni takoj nadgradil lanskih drugih mest v smuku v Garmisch-Partenkirchnu in superveleslalomu v Hinterstoderju. V Kvitfjellu je naposled dočakal svoj veliki dan in stopil na vrh odra za zmagovalce. Zmagal je prepričljivo, najhitrejši je bil od štarta do cilja. Ključen za zmago je bil tretji del, v katerem se mu je približal Kanadčan Manuel Osborne-Paradis (na šest stotink sekunde), vsi drugi so zaostajali več kot 0,23 sekunde. Na koncu je Avstrijca Matthiasa Mayerja in Norvežana Kjetila Jansruda prehitel za 0,19 oziroma 0,20 sekunde.

To je bil del proge, na katerem je na treningu izpustil vratca. Pravzaprav je bil najbolj kritičen. Vendar pa trener Peter Pen na ogledu ni želel razpredati o napaki in mu vsiljevati svojih misli, ampak ga je pustil naj sam premisli in se odloči. »Na treningu s štartno številko 2 ni imel prave informacije. Trenerju je težko biti tiho, a sem se zadržal, ker sem verjel, da bo Boško, kot pravimo Boštjanu, našel rešitev. Po nogometno bi lahko rekel, da je tekmece v tem delu prelisičil, ker je imel najboljšo smer smučanja,« je opisal ključni del zmagovitega nastopa Pen. Toliko zadovoljstva, kot ga je doživel Kline, je tudi njegov trener. Končno se je tudi njemu uresničila želja, da je njegov najboljši mož zmagal. »Dolgo smo delali za to zmago in verjeli v Klineta. Je izjemen tekmovalec in fant v zrelih letih z zrelim razmišljanjem,« je mariborski strokovnjak na daljnem severu strnil razmišljanje o tretji slovenski smukaški zmagi.

Kline je bil ponosen, da je na vrhu nasledil Andreja Jermana, zmagovalca smukov v Garmisch-Partenkirchnu 2007 in Bormiu 2009. Zanimivo, da je Kline zmagal le dan po deseti obletnici Jermanove prve zmage. Je tudi enajsti med slovenskimi smučarji, zmagovalci svetovnega pokala – za Bojanom Križajem, Borisom Strelom, Rokom Petrovičem, Grego Benedikom, Juretom Koširjem, Andrejem Miklavcem, Matjažem Vrhovnikom, Mitjo Kuncem in Andrejem Jermanom. Ponosen na naslednika je bil tudi Jerman, ki je trener na Norveškem, Penu pa je na tej tekmi pomagal. »Vesel sem, kot da bi sam zmagal. Pa še vse se je lepo skupaj zložilo. Datumi, da sem jaz imel čas, da pomagam, in seveda, da je Boško kot veliki gospod presmučal olimpijski progo,« je komentiral naslednika Jerman.

Kline je poudaril odličen občutek, ko se vpišeš med zmagovalce v svetovnem pokalu.« Ponosen sem na ta dosežek, kot sem ponosen na svojo raven zmagovitega smučanja. To ni bila samo izvedba, ampak tudi priprava na tekmo, osredotočanje nanjo in ogrevanje. Lahko bi rekel, da je bilo vse na svojem mestu – tudi priprava smuči in maže,« je drugi smukaški junak iz Maribora povedal o najboljši tekmi v karieri, čeprav vse le ni bilo popolno. Očitno pa razmere niso bile optimalne, saj nihče izmed njegovih tekmecev ni delal napak. Slovenski as je očitno izbral najboljšo smučino, v kateri mu nihče ni bil kos.

Pozabil je na nekaj povsem ponesrečenih predstav v letošnji sezoni, ko je vrhunske uvrstitve izgubljal največkrat zaradi napak. Po četrtem mestu na uvodnem smuku v Val d'iseru je padel v formi, vendar pa prav zaradi večjih napak ni zagnal preplaha, ampak je sledil svoji smučini. Prvi žarki zmage so se pokazali v Garmisch-Partenkirchnu s šestim mestom. Na SP je končal sedmi, v Kvitfjellu pa pokazal smučarsko znanje in pamet, ki jo je potreboval za morda največji preskok v karieri.

Kot je dejal trener Pen, za zmago v smuku moraš veliko delati, biti potrpežljiv in razmišljati, predvsem pa verjeti, da jo lahko dosežeš.

Klineta, Martina Čaterja, ki je z 29. mestom osvojil točke, Roka Perka in Klemena Kosija danes čaka še en smuk, v nedeljo pa superveleslalom. Smuk bo drugačen, kot je bil včerajšnji, ker ga bodo speljali po celotni progi. Včerajšnji je bil namreč skrajšan. Za en zavoj bo daljši. Kline si želi na današnjo tekmo prenesti občutke z včerajšnje – od predpriprave na tekmo, ogrevanja in same izvedbe.