Morda špekulira, a saj je njena odločitev

Anketa: vrnitev po letu premora morda ni realna, a Mazejeva je vedno znova presenečala.

Objavljeno
07. maj 2015 21.37
Slovenia Alpine Skiing World Cup
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Črna na Koroškem - Najuspešnejša slovenska smučarka Tina Maze je napovedala, da bo izpustila naslednjo tekmovalno sezono in svojemu telesu in umu namenila počitek. Črnjanka še ni sprejela končne odločitvi o svoji karieri, smučarski strokovnjaki, ki so sodelovali v Delovi anketi, pa pravijo, da se najverjetneje ne bo več vrnila na bele strmine.

Jure Franko: Ne glede na to, da ima Tina šampionsko srce in je ne smemo nikoli podcenjevati, se mi zdi to, milo rečeno, tvegana odločitev. Odvisno je sicer, kaj bo v tem času počela. Če bi se dejansko za eno leto oddaljila od smučanja, skoraj ne vidim možnosti za vrnitev. Je pa tudi res, da smo pri Tini že tolikokrat menili, da ji kakšna stvar ne bo uspela, pa nas je vedno znova presenetila. Morda pa je to zanjo tudi nov izziv: da bi ji uspelo nekaj, kar ni še nikomur. Gre za vprašanje njene motivacije in koliko ostrine ji bo uspelo vmes zadržati, ni tako enostavno spet najti tekmovalnega ritma.

Tone Vogrinec: Ni me presenetila, to je racionalna odločitev. Tina je v svoji športni karieri dosegla, kar je bilo mogoče, dosegla je tudi mejo tiste starosti, pri kateri dekleta razmišljajo tudi še o čem drugem, ne le o športu. Glede zamrznitve za eno leto pa imam občutek, da bo ta verjetno trajala dlje, za vedno. A nikoli ne reci nikoli, tudi Lindsey Vonn se je po skoraj dveh letih vrnila. Če bi program skrčila na polovico, kar bi pomenilo manj stresa in naporov, bi bilo vse možno. A odločila se bo sama. Mislim pa, da se briljantna kariera končuje, vsega lepega je enkrat konec.

Urška Hrovat: Kar se je odločila, se je odločila, to je njena stvar in to spoštujem. Očitno se bo po enem letu lažje odločila, ali bo še nadaljevala. Kako realna je vrnitev, ne vem, a tudi Lindsey Vonn je bila eno leto poškodovana, veliko se jih vrne. Če bo imela motivacijo, če ji bo služilo telo in če bo imela glavo pri smučanju, možnost za uspešno vrnitev gotovo obstaja. Je pa njen odhod velik minus za vse nas, predvsem za njene navijače. Žal, manjkala bo. Verjetno tekme za slovenske gledalce ne bodo več zanimive, kot so bile, ko je smučala Tina.

Alenka Dovžan: To se mi zdi bistra odločitev. Kako realna je vrnitev po letu dni, ne vem, mislim, da na to vprašanje ne zna odgovoriti nihče. To najbolj ve sama. Morda špekulira, a saj to je njena odločitev. Prav je, da posluša sebe. Za uspehe je bilo potrebnega ogromno garanja, zato si zasluži počitek. Sicer pa smo lahko veseli, da je pustila odprto možnost, tako SZS kot Tina sta na tak način lahko še zadržala pokrovitelje. Šport se spreminja, obračajo se veliki denarji, zakaj ne bi tega izkoristila, če ima to možnost. Občudujem jo, ker je tako dolgo vztrajala, da je še imela toliko energije.

Primož Kozmus: To je njena odločitev, delno je morda pričakovana po vseh teh uspehih in odlični karieri. Če si še noče zapreti vrat, je bolje, da počaka še eno leto in potem vidi, kako naprej. Če bo zadržala svojo pripravljenost, bo vrnitev zanjo veliko lažja. Meni je uspelo, kar je dokaz, da bi se lahko vrnila. Sam sem tekme začel pogrešati po kakšnega pol leta, a po drugi strani sem tudi potreboval premor. Povsem ji verjamem, da je izčrpana.

Marija Šestak: Verjetno ni povsem odločena, ali bi končala ali ne, zato si je pustila še nekaj časa. Prav je tako, če si leta in leta v športu, potrebuje tudi glava malo počitka. Morda bi se tudi jaz na njenem mestu odločila podobno. Sama sem kariero končala že, ko sem bila mlajša, zdaj je drugače, ko je bil razlog materinstvo. Zdaj sem starejša, na prvem mestu je otrok, s tem, ali se bom vrnila ali ne, niti nisem preveč obremenjena. Želim poskusiti, ne bo pa konec sveta, če mi ne uspe.