Na kratko: Gatlin nezaželen na Kitajskem

Bo japonska drsalna zvezdnica Mao Asada z vrnitvijo po enoletnem premoru zgled tudi snežni kraljici Tini Maze?

Objavljeno
19. maj 2015 15.22
reut*Justin Gatlin
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Peking - Ameriški šprinterski as Justin Gatlin, lastnik letošnjega najboljšega izida na svetu v teku na 100 metrov (9,74), v soboto ne bo nastopil na mitingu v Pekingu. Olimpijski zmagovalec iz Aten je sicer odpotoval na Kitajsko, a dobil košarico prirediteljev, ki jim je takoj po prihodu sporočil, da ima nekaj preglavic s poškodovano stegensko mišico in da svojega nastopa ne more stoodstotno zagotoviti, po ponedeljkovem treningu pa je potrdil, da bo vendarle tekmoval. A dan pozneje je doživel hladno prho. »Do mene niso imeli nikakršnega spoštovanja. Resda mi niso naravnost zabrusili, temveč so mi le svetovali, da je bolje, da čim prej zapustim mesto. S tem so me tako rekoč izključili s tekmovanja,« je poudaril Američan, njegov menedžer pa pojasnil, da si bo moral nekdanji dopinški prekrškar stroške potovanja in namestitve v višini 12.000 dolarjev pokriti kar sam.

Asada kot Tina? Po letu dni se vrača

Tokio - Japonska umetnostna drsalka Mao Asada, trikratna svetovna prvakinja in dobitnica olimpijskega srebra iz Vancouvra, si je po svetovnem prvenstvu v domači Sajitami marca lani - podobno kot nedavno Tina Maze - vzela enoletni tekmovalni premor, po katerem pa se je že vrnila na led. »V začetku meseca sem spet začela trenirati. Če sem iskrena, pred premorom nisem mislila, da se bom še vrnila, po Sočiju sem bila prepričana, da bom drsalke obesila na klin. A začela sem pogrešati občutke po uspešnih nastopih, zato sem se odločila za vrnitev, upam pa, da bom čim prej ujela zmagovalno formo. Ne želim se vrniti na pol,« je pojasnila 24-letna Asada, ki je bled vtis z lanskih olimpijskih iger v Sočiju, na katerih je zasedla zgolj šesto mesto, popravila zgolj mesec dni pozneje z naslovom svetovne prvakinje.

Srbski vaterpolist pozitiven na kokain

Beograd - Srbski vaterpolist Nikola Rađen, dvakrat bronast z olimpijskih iger v Pekingu 2008 in Londonu 2012 ter svetovni in evropski prvak, je bil na februarskem dopinškem preizkusu po tekmi svetovne lige med Španijo in Srbijo v Madridu pozitiven na kokain, zaradi česar ga je Mednarodna plavalna zveza (FINA) že suspendirala. »Predvidena kazen je štiri leta prepovedi nastopanja,« je neomajna FINA. Rađen je bil tudi že klubski evropski prvak tako kot član Partizana kot tudi Crvene zvezde, v minuli sezoni pa si je kruh služil pri Olympiakosu.

V Riu nove stavke delavcev

Rio de Janeiro - Delavci podjetij, ki gradijo objekte na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto v Riu, so včeraj začeli stavkati, saj zahtevajo boljše delovne razmere in plače. Stavke se je udeležilo skoraj tri četrt od 12.000 delavcev, ki bi radi na ta način do 8,5 odstotka višje plače, medtem ko delodajalci ponujajo 7,13-odstotno zvišanje. Največ preglavic stavka povzroča v olimpijskem parku Deodoro, ki bo gostil petnajst tekmovanj, in na olimpijskem štadionu Havelange, na katerem bodo atletske preizkušnje, ustavila pa so se tudi dela na podzemni železnici. Obe vpleteni strani se bosta na petkovem sestanku skušali dogovoriti za rešitev za čim prejšnje nadaljevanje del.

Zmaga slovenskih kegljačev

Nürnberg - Slovenska moška kegljaška reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Speichersdorfu vpisala prvo zmago v skupini, s 7:1 (3665:3511) je bila namreč boljša od izbrane vrste BiH. Selektor Bojan Pihlar je priložnost ponudil vsem osmim izbrancem, najboljši izid je dosegel Matej Lepej (635), le pet kegljev manj pa je podrl Primož Pintarič. Izgubil je Aleš Blaž (584), ki ni ponovil odlične igre z dvoboja z Nemci. Slovenci se bodo pojutrišnjem udarili še s Srbi in v primeru poraza zasedli tretje mesto v skupini C, že jutri pa čaka dvoboj za napredovanje v četrtfinale s Hrvaticami tudi slovensko žensko reprezentanco.