Na loteriji še zadnji dobitek sezone

Deskanje na snegu: na umetni progi v Moskvi lahko Košir osvoji slalomski globus.

Objavljeno
06. marec 2015 21.58
Rok Flander, 31.1.2015, Rogla
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Moskva – Po izjemno uspešnem koncu tedna na Japonskem so slovenski deskarji paralelnih disciplin zlasti po ekipnem slalomskem uspehu pripravljeni na nov velik izziv. Na ogromni železni konstrukciji se bodo pod žarometi in pred množico gledalcev sredi Moskve pomerili na predzadnji preizkušnji sezone, ki lahko še eno kristalno lovoriko prinese Žanu Koširju.

Po dveh tekmah svetovnega pokala in ekshibiciji so slovenski deskarji pri gostoljubnih Japoncih preživeli še dodaten dan, ga izkoristili za počitek, deskanje po celem snegu ali druženje s pingvini, nato pa se odpravili na naporno 26-urno potovanje. Namesto neposredno v Moskvo so namreč prileteli v München, od tam pa v rusko metropolo. Sredi velikega mesta kajpak pravih treningov niso mogli imeti, vendar pa so lahko ohranili stik s snegom na manjši provizorični progi.

Temperature so precej visoke, zato prireditelji pri pripravi dobre snežne podlage nimajo enostavne naloge. Sneg je mokast, upati je, da se bo sprijel in bo proga dovoljevala dobre nastope. A še največ bo na kratki umetni progi odvisno od sreče. »To je loterija, a zame velik izziv, tu si želim enkrat zmagati,« je napovedal prvi slovenski deskar Košir, ki je v zadnjih dneh napolnil baterije, po dveh zmagah v Asahikavi pa je pripravljen na nov preboj na vrh, s katerim bi naredil še zadnjo kljukico v tej sezoni. V slalomskem seštevku ima ta čas 1220 točk prednosti pred Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Svetovni slalomski prvak je bil za Tržičana trd oreh zlasti v začetku sezone, nato pa poškodovan nekajkrat zaostal za izločilnimi boji. Košir je sicer glavni cilj sezone že izpolnil in je lahko sproščeno pričakoval novi dve preizkušnji, gotovo pa slalomskega globusa ne bo izpustil iz rok, navsezadnje pa se bo zanj lahko boril tudi še čez teden dni v Winterbergu.

Resda ga je skrbelo, ker bodo progo, na kateri bo le kakšnih petnajst zavojev, lahko preizkusili šele na tekmi oziroma v kvalifikacijah (ob 12. uri po srednjeevropskem času). A navsezadnje bodo v podobnem položaju vsi, boljši pa bodo tisti, ki se bodo lahko hitro prilagodili razmeram. Takšna tekma lahko po drugi strani priložnost ponudi tudi tistim, ki so bili doslej v ozadju. V slovenski reprezentanci je kar nekaj takih, prejšnji konec tedna sta se Koširju in Roku Marguču, ki je bil v Moskvi na drugem mestu leta 2011, v izločilnih bojih šele prvič pridružila Rok Flander in Jure Hafner. Svetovni prvak iz leta 2007 se v začetku zime še ni znašel na novi opremi, na SP v Kreischbergu pa je bil že bolj zadovoljen, ves čas pa zagotavljal, da se bo v nadaljevanju sezone gotovo zavihtel višje. To mu je uspelo v Asahikavi, ko je obstal tik pod zmagovalnim odrom. Najboljši rezultat sezone je tam z 8. mestom uspel Hafnerju, ki pravi, da bo zdaj, ko je prebil led, veliko lažje nadaljevati, četudi to ni zagotovilo za nov dober rezultat.

V središču pozornosti bodo kajpak ruski tekmovalci, svetovni veleslalomski prvak Andrej Soboljev in olimpijska zvezdnika, zakonca Alena Zavarzina in Vic Wild. Slednji je bil glavni junak zadnjih tekem na ruskih tleh (Soči 2014), zlasti Košir, ki je proti njemu na OI za nekaj centimetrov izgubil v velikem slalomskem finalu, pa se nadeja, da bo tokrat drugače.