Na Saslongu tri zmage in nekaj klofut

Moški smuk: Slovencem nova ničla, blizu le Perko.

Objavljeno
20. december 2014 00.58
ALPINE-SKIING/MEN
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Val Gardena – Le največji smučarski mojstri so sposobni tako dobro ukrotiti »kamelje grbine« in druge zanke proge Saslong, kot jih je včeraj, in že tudi dvakrat poprej, Američan Steven Nyman. Bil je razred zase, edini, ki se mu je približal na manj kot sekundo zaostanka, je bil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je letos sicer v najboljši smukaški formi. Toda v Val Gardeni ima Nyman svoje »igrišče«.

»Tu sem se vedno odlično počutil. Že leta 2005 sem dejal, da mi je ta hrib izjemno všeč. Takoj sem vedel, kako moram smučati na kakšnem delu. A sem tedaj grdo padel. In naslednje leto? Zmagal. In naslednje leto spet padel. Tako pač je, včasih me ima proga rada, drugič me oklofuta,« je razmišljal smučar iz Utaha, a dodal, da je bilo letos še nekoliko težje, ker je bilo tako malo snega. »Podlaga je bila tako tanka, da si pod njo skoraj čutil travnato površino.«

Tudi pred dvema letoma je bila tekma zelo zahtevna, Nyman je, tako kot naš Rok Perko, napadel iz ozadja in s štartno številko 39 senzacionalno dosegel svojo drugo zmago na tej progi. Ko je pred dvema tednoma v Beaver Creeku (le tam in v Gardeni je zbral svojih šest uvrstitev na stopničke) osvojil tretje mesto, je izpostavil tisto zmago in dejal, da je po njej spet začel verjeti v uspeh. Boril se je s poškodbami, bil potisnjen iz reprezentance in iz lastnega žepa plačeval visoke zneske za treninge. Toda ko se je vrnil na zmagovalni oder, je dobil nov motiv.

Ta zgodba ima veliko vzporednic s kariero Roka Perka, ki pa še ni našel Nymanove poti nazaj na vrh. Včeraj je sicer smučal najbolje med četverico slovenskih smučarjev, na tej progi ponavadi lahko unovči svoj odličen občutek za podlago, toda to ni bilo dovolj za trideseterico. Točke je na 34. mestu zgrešil za 36 stotink sekunde, toda tako ali tako njegov cilj ni zbirati drobtinice, četudi je očitno tudi to za zdaj še pretežka naloga. Nova priložnost, da jo izpolni, se ponuja v današnjem superveleslalomu (12.15). Štartal bo s številko 50, Klemen Kosi pa s 40.