Naslednji cilj ni SP v poletih, temveč Willingen

Goran Janus v svoji trenerski karieri še ni videl takšnega fenomena, kot je junak novoletne turneje Peter Prevc.

Objavljeno
07. januar 2016 23.19
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V slovenskem skakalnem taboru si po veličastnem podvigu Petra Prevca niso mogli dati prav veliko duška. Že danes je namreč reprezentanco iz St. Johanna v Pongauu, kjer je bivala od ponedeljka, pot vodila v skoraj osem ur vožnje oddaljeni Willingen v osrčju Nemčije.

Veliki zmagovalec 64. novoletne turneje je v novo novinarsko središče tik ob skakalnici Paula Ausserleitnerja po nepozabni tekmi in vseh opravljenih televizijskih in radijskih obveznostih prispel šele ob 20.30, po tiskovni konferenci pa si je vzel še dobrih deset minut za slovenske poročevalce. Že od daleč je bilo videti, da je imel v tistih trenutkih še bolj kot »zlatega orla« pred očmi posteljo. To je dal jasno vedeti tudi enemu od avstrijskih novinarjev; na vprašanje, kateri del pohištva bi naročil v salonu svojega očeta Božidarja Prevca, da bi ga izdelali po njegovi meri, je namreč kakor iz topa izstrelil: »Posteljo!«

V nadaljevanju je Peter priznal, da ga pokonci držijo obveznosti, ki jih mora še opraviti. »Ko bodo enkrat za menoj, verjamem, da bom zaspal v trenutku,« je razmišljal na glas. Novoletna turneja je bila zanj tokrat zelo izčrpljujoča, dodatno moč pa so mu v Bischofshofnu vlili številni slovenski navijači. »Pomagali so mi, da sem ostal zbran, z njihovo pomočjo sem se lahko popolnoma osredotočil na svoja skoka,« je večkrat ponovil, potem ko je z vsemi tekmeci prepričljivo opravil tudi na zadnji preizkušnji prestižnega tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji.

Ob tem je priznal, da mu sedaj, ko je vsega konec, misli uhajajo tudi k neosvojenemu »grand slamu« in preizkušnji v Oberstdorfu, ki jo je končal na tretjem mestu. »Pred začetkom novoletne turneje mi je bilo jasno, da bo težko doseči poker zmag, ko se zdaj ozrem nazaj, pa ni dvoma, da sem mu bil zelo blizu. Kljub vsemu menim, da je skoraj nemogoče dobiti vse štiri preizkušnje,« je presodil najstarejši od bratov Prevc, ki je v sredo dosegel še dvanajsto zmago v svetovnem pokalu, s katero se je – mimogrede – na 22. mestu večne lestvice izenačil z Nemcem Dieterjem Thomo in Avstrijcem Andreasom Koflerjem.

Že kmalu po podvigu v Bischofshofnu je svoj pogled uprl tudi proti Willingenu, kjer bodo že danes (18) kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (15.45). Jutri (18) bo tam na sporedu še ekipna preizkušnja. Velika skakalnica Mühlenkopf, na kateri bodo ob Petru naše barve branili še Robert Kranjec, Anže Lanišek, Domen Prevc, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Andraž Pograjc, ki je v moštvu zamenjal Tilna Bartola, bo odlična generalka pred svetovnim prvenstvom v poletih na Kulmu (od 14. do 17. t. m.).

Vendar pa to še ni v mislih 23-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih. »Zame je vsak naslednji cilj naslednji skok, torej ta konec tedna tisti v Willingenu, kjer si želim prav tako skakati na visoki ravni. Vendar pa se zavedam, da bo to težko zaradi vseh naporov iz preteklih dni,« je še ocenil skakalec kranjskega Triglava, za katerega je slovenski »selektor« Goran Janus predvčerajšnjim večkrat dejal, da takšnega skakalnega fenomena v svoji trenerski karieri še ni videl.

»Z 'zlatim orlom' smo odkljukali še eno lovoriko, nekaj 'kljukic' pa je še pred nami,« je lov na nove uspehe napovedal glavni trener naše skakalne vrste, ki se že veseli nadaljevanja sezone. »Zdaj prihajajo 'naše' skakalnice, upam, da nam bodo vremenske razmere naklonjene in da bodo naši rezultati – gledani ekipno – še boljši,« je 45-letni Ljubljančan dobro razpoložen pred koncem tedna v Willingenu, kjer bodo Slovenci branili lansko moštveno zmago in še kopico vrhunskih posamičnih uvrstitev.

Za nameček si Tepeš na tamkajšnji napravi s 152 metri deli še rekord skakalnice s finskim asom Jannejem Ahonenom. »Kadar piha vzgornik, se da v Willingenu leteti daleč. Upam, da se bomo imeli lepo,« si je zaželel 26-letni Stanežičan, zadovoljen, ker je v Bischofshofnu dobil potrditev, da je lahko spet »zraven«. V vzdušju, ki so ga pripravili slovenski navijači na Solnograškem, je tudi sam vidno užival (»Lepo je videti, da se tako majhna država tako potegne za en šport.«), o prevladi Petra Prevca pa ni imel česa povedati, ker je ta že sam povedal vse – na skakalnici.