Tina Maze ne ve, koliko ima še energije in želje, da bi tekmovala

Tina Maze je v finalu svetovnega pokala v Meribelu smučala odlično, a to ni bilo dovolj za zmago proti Anni Fenninger.

Objavljeno
22. marec 2015 21.59
Tina Maze in anna Fenninger Meribel 22.3. 2015
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec

Meribel – Tina Maze je zadnjo bitko za veliki globus končala na drugem mestu. Po vseh stresih, ki jih je doživela v zadnji sezoni, telesni in psihični utrujenosti, je zelo malo verjetno, da jo bomo v svetovnem pokalu videli tudi prihodnjo sezono. V Meribelu na najbolj vroče vprašanje, ali je to njena zadnja tekma, neposredno ni odgovorila.

»Ko izgubiš nekaj, kar si želiš, je to vedno motiv za prihodnost. Ne vem pa, koliko imam še energije in želje, da bi tekmovala. Zdaj se moram najprej dobro spočiti, umiriti ter premisliti, da ne bi rekla česa neumnega. Najprej pa moram diplomirati. Spomladi me čaka še en izpit, jeseni pa diploma,« je Mazejeva v Savojskih Alpah, kjer je leta 2008 začela in včeraj morda končala pohod na smučarski Mount Everest ter Olimp, razmišljala le o bližnji prihodnosti.

V finalu svetovnega pokala v Meribelu je letošnja dvakratna svetovna prvakinja smučala odlično, kar pa vendarle ni bilo dovolj za zmago proti Anni Fenninger. »Zaključek sezone je bil dober. Z malo sreče bi bilo morda drugače, a tudi Anna je pokazala dobre živce in si zaslužila to zmago. Ne počutim se kot poraženka, ampak prava tekmica osvajalki velikega globusa. Točke za skupno zmago sem izgubila drugje – v Mariboru, kjer sem dvakrat odstopila,« Mazejeva na koncu ni imela slabega občutka zaradi drugega mesta. V zadnjem mesecu je, kot je poudarila, uživala v dvoboju s Fenningerjevo, čeprav je bil zelo stresen. Pravzaprav je bila zadovoljna, da se je po spodrsljaju v Mariboru in večkratnih tegobah z zdravjem na koncu vrnila v vrhunsko formo. V Meribelu je bila dvakrat tretja (v superveleslalomu in veleslalomu), dvakrat pa četrta (v smuku in slalomu). Na koncu je za veliko tekmico zaostala za 22 točk.

V izjemno napetem finalu do zadnje sekunde je bila Fenningerjeva, letošnja svetovna prvakinja, boljša, čeprav je lanska olimpijska prvakinja odsmučala enega najboljših veleslalomov v zadnjem letu dni. Rezultatsko je bila zmaga v Åreju seveda vrhunec veleslalomske sezone, po vsebini pa je bilo tretje mesto v Meribelu, upoštevajoč vse okoliščine, ena najboljših Tininih predstav v tej zimi. Vrnila se je namreč po dveh zelo slabih tekmah in bolezni. »Lahko bi iskala vzroke, zakaj so se mi v sezoni zgodile določene stvari, ampak na koncu to ne bi imelo smisla. Zaradi veleslaloma sem letos lahko res razočarana, ker nisem pokazala vsega, kar bi lahko. Dejstvo pa je, da v nogah nimam dovolj treninga za veleslalomski ritem, kakršnega sem imela v minulih sezonah,« je pojasnila težave v paradni disciplini. Dodatne v Meribelu so bile, da po slalomu zaradi dežja in megle ni mogla vaditi veleslaloma, pa tudi pravega ogrevanja ni bilo. Opravila ga je na improvizirani progi, da je, kot je dejala, le začutila veleslalomski ritem, ki je bil na finalu najbolj pomemben za zmago. Trening, ogrevanje in stopnjevanje pa so prvine, ki jih Tina v vseh disciplinah zelo potrebuje za 100-odstotni nastop. Fenningerjeva je imela v nogah prednost veleslalomskega treninga, ki ga je opravila v petek, na dan, ko je njena tekmica vadila slalom. V ekipi aMaze so se za slalomski trening odločili, ker so želeli, da Tina pred zaključnim nastopom sezone obleče rdečo majico, če bi se zgodilo to, kar se je pred dvema letoma v finalu, ko je smukaški globus izgubila za točko. Nekaj časa so bile razmere na meji.

Mazejeva in še posebej Massi sta verjela v zmago, ker je Tina na finalih z izjemo lanskega slalomskega nastopa praviloma zelo dobro smučala. Fenningerjeva je, navzlic težavam, pokazala, da je psihično izjemno močna. Mazejevi v dvoboju »iz oči v oči« ni pomagala niti smučarska širina. Zadnji zavoji tekmice so bili pač čistejši oziroma bolj natančni. Kaj pa si ena najboljših smučark v zgodovini svetovnega pokala misli o prihodnosti Fenningerjeve oziroma, ali je prav Anna njena prava naslednica? »To je vendarle že dokazala. Vrhunsko tekmuje v treh disciplinah, kar je prihodnost svetovnega pokala, v katerem ne bo več vsestranskih smučarjev in smučark, kot sem jaz. Specializacija je pač prevelika,« je Mazejeva strnila razmišljanje o Meribelu in dvoboju s Fenningerjevo.