Nemcem prvi naslov v Hochfilznu

Slovenci so bili daleč od pričakovanj. Z visokim zaostankom so osvojili 18. mesto na prvi preizkušnji biatlonskega SP.

Objavljeno
09. februar 2017 17.04
BIATHLON-WORLD/
A. V.
A. V.
Hochfilzen - Mešana štafeta Nemčije je osvojila prvo zlato kolajno na biatlonskem SP, ki se je danes začelo v avstrijskem Hochfilznu. Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Arnd Peiffer in Simon Schempp so na koncu za 2,2 sekunde ugnali branilce naslova Francoze, pri katerih je Martin Fourcade osvojil že svojo 21. kolajno na SP, in za sekundo več bronaste Ruse.

Slovenci so bili daleč od pričakovanj. Teja Gregorin, ki je nase opozorila s strelsko ničlo, Anja Eržen, Miha Dovžan in Klemen Bauer so za najboljšimi tudi zaradi dveh kazenskih krogov zaostali skoraj štiri minute in pol ter osvojili 18. mesto. Skupno je nastopilo 25 štafet. Slovenija je prehitela Južno Korejo, Romunija, Estonijo, Belorusijo, Poljsko, Litvo in Latvijo.

Na koncu so Slovenci, v Hochfilznu ne nastopa oboleli Jakov Fak, zabeležili eno najslabših štafetnih uvrstitev v zgodovini. Solidno je začela Gregorinova, ki je bila po dveh streljanjih z zadetimi 10 streli na 10. mestu, predala pa je kot 11. "Zelo me veseli popoln strelski nastop. V teku pa nekako ni šlo, kot je treba, a tudi smučke niso stekle tako, kot sem si želela. Upam, da bo v sprintu tek boljši, saj je tekma pomembna tudi za zasledovanje in morebitno uvrstitev na tekmo s skupinskim startom," je po nastopu ocenila Gregorinova.

Po nastopu Anje Eržen, ki je morala enkrat celo v kazenski krog, je Slovenija zdrsnila na 18. mesto. "Na treningih je bilo streljanje dobro, danes pa je bil pritisk prevelik," je zgrešene strele razložila Erženova. Miha Dovžan je s tremi strelskimi popravami povečal zaostanek, a obdržal 18. mesto, Klemen Bauer pa je prav tako enkrat zavil v kazenski krog, na koncu pa si je v smučini vendarle spet priboril vsaj izhodiščno 18. mesto. "Želel sem si pridobiti čim več in opraviti generalko pred sprintom, a mi je to spodletelo. Mislim, da sem izgubil koncentracijo, ker sem tekel v slabem položaju v ozadju," je za TV Slovenija razložil Bauer.

V petek bo v Hochfilznu na sporedu ženski sprint.

Mešane štafete
1. Nemčija 1:09:06,4/0
(Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Arnd Peiffer, Simon Schempp)
2. Francija + 2,2/1
(Anais Chevalier, Marie Dorin Habert, Quentin Fillon Mailet, Martin Fourcade)
3. Rusija 3,2/0
(Olga Podčufarova, Tatjana Akimova, Aleksander Logvinov, Aleksander Šipulin)
4. Italija 28,7/0
5. Ukrajina 25,6/0
6. Švedska 41,6/0
7. Češka 41,9/2
8. Norveška 46,2/2
9. Avstrija 1:20,2/1
10. Finska 1:38,9/0
...
18. Slovenija 4:27,3/2
(Teja Gregorin, Anja Eržen, Miha Dovžan, Klemen Bauer)