Nikoli ne veš, kdaj je čas za sneg

V nedeljo na Švedskem premiera nove sezone biatlonskega svetovnega pokala.

Objavljeno
28. november 2014 01.34
lvi-Fak
S. U., šport
S. U., šport
Östersund – Biatlonska karavana sezono svetovnega pokala že vrsto let odpira na Švedskem. Tudi tokrat bo tako, ko se bo v nedeljo zastor nove zime za Jakova Faka, Tejo Gregorin in druščino dvignil v Östersundu na tekmi mešanih štafet. Sledila bosta dneva tekmovalnega oddiha, nato bo napočil čas za prve posamične preizkušnje. Naslednji postaji bosta v Avstriji in Sloveniji.

Kajpak se predvsem člani naše reprezentance veselijo prihajajočega pokljuškega decembra, toda pred tem jih čaka še precej nalog na uvodnih prizoriščih. Vsekakor pa bi tako kot vedno dober štart pritegnil zanimanje za tekmo na domačem snegu, pa tudi drugače so pred dnevi na predstavitveni novinarski konferenci sezone v slovenskem biatlonskem taboru napovedali kot prvi etapni cilj prav pokljuško prireditev. Ta bo tokrat med 18. in 21. decembrom, najprej je seveda na vrsti za udarno četverico, predvidoma v postavi Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali, nedeljska premiera na Švedskem v mešanih štafetah.

Gre za disciplino, v kateri se je slovenska vrsta pogosto predstavila v lepi luči, marca 2012 celo s srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu, slabe občutke pa zbuja spomin na zadnje olimpijske igre, ko naših reprezentantov med mešanimi štafetami ni bilo na štartni črti, ker niso dosegli zahtevane norme glede števila nastopov. Pogrešali so namreč redno žensko štafetno ekipo in ker je bila šola s Črnega morja dovolj boleča, bodo v prihodnje v slovenskem taboru – če ne že v decembrskih dneh, pa vsaj v januarskih – storili vse, da bi se vrnili k tekmam tudi v omenjeni disciplini biatlonk.

A najprej bodo seveda pod drobnogledom dogodki na Švedskem. V Skandinavijo je zaradi takrat slabih razmer v domačem baznem taboru kot tudi drugod po srednji Evropi slovenska vrsta odpotovala prej, kot je sprva načrtovala, po uvodni postaji za trening v Idreju je sledila selitev v Östersund, prizorišče nedeljske premiere. Vseeno pa so izbranci glavnega trenerja Uroša Velepca začeli priprave na snegu pozneje kot večina najresnejših tekmecev. »To drži, res bi morda lahko še prej preizkusili sneg, nikdar pa ne veš, kdaj je zares pravi čas za sneg. Trening je vselej pomemben, naj si bo v smučini ali pa na suhem, tekme nato razkrijejo realno moč,« se dobro zaveda udarni adut slovenske moške vrste Fak, sicer drugouvrščeni na pregledni preizkušnji skupaj s švedskimi biatlonci. Najbolje se je odrezal Fredrik Lindström, za Fakom se je na 3. mesto uvrstil Klemen Bauer. Zanimivo je sicer, da sta oba omenjena slovenska reprezentanta večji del opravila sama, po svojih programih, neodvisno od Velepca. Fak je sicer ves čas sodeloval z nekdanjim trenerjem pri slovenski vrsti, Tomašem Kosom.

Na prizorišču prve tekme pa je – sodeč po včerajšnjem telefonskem pogovoru – dobre volje, silno mu je všeč tudi prenovljena podoba štadiona v središču biatlona na Švedskem. »Proge so prav lepe, le prostori za pripravo smuči so zdaj bolj oddaljeni, kot so bili prej,« je omenil reprezentant o prizorišču, ki bo leta 2019 gostilo svetovno prvenstvo. Na spletni strani te prve tekme niso skrivali ponosa zaradi uspešne obnove ter pričakovanj o lepem ozračju. Občinstvo naj bi bilo poslej še bližje progi in strelišču ter naj bi tako prav pristno občutilo boje najboljših biatloncev.