Novo poglavje Jakova Faka in Uroša Velepca

Biatlon: Ob koncu tedna uvod na Švedskem, v zraku ugibanje o usodi Teje Gregorin.

Objavljeno
23. november 2017 23.37
Jakov Fak na novinarski konferenci slovenskih biatloncev pred odhodom na svetovno prvenstvo. Ljubljana, Slovenija 29.februarja 2016. [Jakov Fak,biatlon,biatlonci,slovenske reprezentance,]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – V nedeljo se bo zastor dvignil nad biatlonsko sezono, pred katero si gre precej vprašajev zastaviti iz slovenskega zornega kota. Zadnji dve sezoni sta namreč krepko znižali raven dosežkov naših reprezentantov, Jakov Fak je bil pogosteje v bolniški postelji kot na tekmovališču, Teja Gregorin se je znašla v primežu hudih dopinških obtožb.

Kako bo z našo vodilno reprezentantko, v Sočiju pred slabimi štirimi leti sploh prvo Slovenko doslej z olimpijsko kolajno v biatlonu, bodo razkrili naslednji dnevi, seveda pa napovedi niso spodbudne že od tistega trenutka, ko so pri mednarodni zvezi javno objavili njeno ime. Za konec novembra, ki je zdaj že pred vrati, so napovedali zaslišanje na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani, obenem ostaja nejasno, čemu to vmesno čakanje traja tako dolgo. Pri slovenski zvezi in njenem zboru za biatlon so izvedeli za neljubo novico 5. oktobra, odtlej pa se pravzaprav na tem področju ni več zgodilo nič. Le Gregorinova se je umaknila od ekipe in treninga ter se ob odvetniški pomoči začela pripravljati za omenjeni zagovor. To nedeljo pa bo že prva tekma sezone, in sicer v mešanih štafetah ter dvojicah, nakar bo svetovna karavana ostala v Östersundu in v naslednjem tednu vstopila v sezono v posamičnih preizkušnjah.

O konkurenčnosti slovenske izbrane vrste lahko le ugibamo, a obeti zadnjih dveh sezon, potem ko se je v zboru za biatlon zamenjalo vodstvo, in seveda ob odsotnosti Gregorinove, niso prav spodbudni. Jasno pa je, da bosta od prvega dne pod posebnim drobnogledom Jakov Fak in Klemen Bauer. Slednji je na svoji pisani športni poti že osvojil olimpijsko kolajno, dvakrat naslov svetovnega pokala in se odrezal z visokim 3. mestom v skupni razvrstitvi sezone, a v sezonah 2015/16 in 2016/17 mu zlasti zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav še zdaleč ni šlo po načrtih. Tako se je na lastno željo lotil temeljito spremenjenega programa priprav za to zimo, se preselil k svojemu nekdanjemu trenerju Urošu Velepcu, obenem tudi glavnemu trenerju ukrajinskih biatlonk, zdaj pa prav nestrpno čaka premiero na Švedskem. Poleg njega glede izkušenj in dosežkov v preteklosti pri slovenski reprezentanci najmočneje stavijo na Bauerja, oba naj bi bila v tekmovalni smučini skupaj z Anjo Eržen in Urško Poje na nedeljski tekmi mešanih štafet. Ni nikakršnih dvomov, da slovenski ženski biatlon na svetovni ravni drvi navzdol, morebitna kazen za Gregorinovo, v tem primeru tudi njeno slovo od tekmovalnega športa, bi zaostanek za konkurenco le še povečala. Nekdanje ekipe, ki je bila med udarno deseterico v svetovnem pokalu, je zdaj nasledila zasedba dveh tekmovalk brez opaznejših dosežkov med najboljšimi na svetu, zato ni presenetljiv nikdar nižji cilj reprezentančnega vodstva, ko gre za uvrstitev v ženskem pokalu narodov – 25. mesto.

Koledar sezone po selitvi iz Skandinavije razkriva znana prizorišča, za srednjeevropski začetek že tradicionalno Hochfilzen na Tirolskem, vrh bo kajpak na olimpijskih igrah, finalna predstava pa v Tjumnu, novem središču ruskega biatlona. Pokljuke tokrat ni v koledarju. Podobno kot Nove Mesto, češki center biatlonskega in tekaškega utripa, Pokljuka ohranja status prireditelja treh tekem v štirih letih, vsekakor pa je za gorenjsko planoto skupaj z Gorjami, Bledom in Bohinjem imenitno, da bo v poolimpijski zimi, gostila uvodno tekmo sezone. Slovensko prizorišče bo namreč takrat izjemoma nadomestilo Östersund, kjer bo svetovno prvenstvo (od 7. do 17. marca 2019), zato na Švedskem ne bodo imeli svoje klasične decembrske tekme. Kristalna globusa bosta od naslednjega tedna naprej branila Francoz Martin Fourcade in Nemka Laura Dahlmeier, oba čaka pisana paleta preizkušenj proti ostrim tekmecem. Bo med slednjimi tudi prebujeni Fak?