Od stotinke do treh sekund

Avstrijski alpski smučarji: Marcel Hirscher neustavljiv, smukači kot v časih Herminatorja.

Objavljeno
03. marec 2015 00.16
Germany Alpine Skiing World Cup
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Garmisch-Partenkirchen – V veleslalomu je Marcel Hirscher zmagal s prednostjo 3,28 sekunde, na drugi strani je v smuku na skrajšani progi Kandahar Hannes Reichelt slavil s srečno stotinko. Blizu ali daleč pred tekmeci, ni pomembno, pravijo naši severni sosedje, ki imajo na zadnjih štirih tekmah 100-odstotni izkupiček.

Po slabem začetku sezone in polomu na SP v Beaver Creeku avstrijski smukači zimo zaključujejo s pridihom zmagovalnih časov Hermanna Maierja. V le tednu dni so dosegli dve trojni zmagi, najprej pred domačimi gledalci v Saalbachu, nato še na sloviti progi Kandahar na prizorišču SP 2011. Obakrat sta bila med junaki prva dirkalna konja moške smukaške ekipe, izkušeni Hannes Reichelt in deset let mlajši Matthias Mayer. »Noro, Saalbach se je ponovil. Za nas je takšen razplet sanjski, na začetku sezone o tem nismo niti sanjali. Če sem na zmagovalnem odru s še dvema Avstrijcema, niti ne morem obžalovati, da nisem zmagal,« je dejal tretjeuvrščeni v Garmischu Mayer, ki je v šprinterskem smuku nastopil bolan, zato mu je povsem ustrezalo, da je bila proga zaradi megle močno skrajšana.

Reichelt medtem kljub zmagi ni bil povsem zadovoljen, saj je slabo izpeljal enega od zavojev. »A ko gre, enostavno gre. Kandahar velja za klasiko. Tokrat je bilo zelo tesno, a vesel sem, da so dirko izpeljali. Znova sem lahko potrdil, da moja forma ni vprašljiva,« je povedal 34-letni Reichelt in še dodal, da je res užitek tekmovati, zdaj ko se jim je »odprlo«. »Prevladujemo, a kaj, ko smo se zbudili prepozno,« je obžaloval član avstrijske reprezentance (del nje je v tej sezoni tudi trener Janez Slivnik), ki je do Saalbacha na smukih v tej zimi dosegla le eno zmago (Reichelt v Wengnu) in eno drugo mesto (Mayer v Santa Caterini). Posledično so njihove možnosti za osvojitev katere od končnih lovorik v hitrih disciplinah toliko manjše. Najbolje kaže Reicheltu: dve smuka pred koncem je na drugem mestu, 84 točk zaostaja za Kjetilom Jansrudom, čigar forma je strmo padla.

Je pa »viking« po slabem koncu tedna v Garmischu (19. je bil v smuku in 15. v veleslalomu), kot kaže, že nehal upati na osvojitev velikega kristalnega globusa. »Četudi so zdaj na sporedu še tekme na mojem domačem dvorišču, mislim, da nimam več možnosti. To me močno jezi,« je negodoval, potem ko je njegov zaostanek za Marcelom Hirscherjem zrasel na 188 točk. Toliko bolj se je smejalo avstrijskemu zvezdniku, ki je včeraj dopolnil 26 let. Smukaško zmago svojih rojakov je spremljal v avtu po radiu. »Kako glasno smo navijali! Zelo sem vesel teh uspehov. Vse to spominja na stare čase avstrijske smukaške prevlade,« je povedal Hirscher, ki se je tako vsaj deloma lahko znebil bremena glavnega nosilca vrhunskih rezultatov. Naše severne sosede namreč upravičeno skrbi stanje v tehničnih disciplinah, saj obetavnega podmladka ni na obzorju.

A dokler tako prepričljivo zmaguje Hirscher, ta problematika ostaja v senci. Kako je lahko v Garmischu tekmece pustil tako daleč za seboj, ni znal pojasniti niti sam. »Ne vem, kaj bi rekel. Nimam razlage, zdelo se mi je, da sem smučal kot ponavadi, zato te prednosti ne razumem. To je noro,« je bil v cilju zmeden Hirscher, dodal pa tudi, da tako ali tako vedno tvega vse ter da lahko s svojo telesno močjo in napadalnim smučanjem v vsakem zavoju pridobi nekaj stotink. Zdaj mu bo v veleslalomu dve tekmi pred koncem praktično nemogoče vzeti mali globus. Pred Tedom Ligetyjem ima kar 188 točk prednosti, prav toliko zaloge ima pred Jansrudom tudi za četrto veliko lovoriko. Toliko jih v karieri ni osvojil niti najboljši smučar vseh časov Ingemar Stenmark. Hirscher pravi, da bi bilo seveda »kul« doseči tudi ta mejnik, ki pa zanj ne bo življenjskega pomena. »Življenje ti spreminjajo drugačne stvari, kot denimo rojstvo prvega otroka.«